Yasakları kaldırdık diye övünmüşlerdi!

» Büyük Manşet » Yasakları kaldırdık diye övünmüşlerdi!

Taksim bugün işçilere yine kapalı. İktidar 32 yıl sonra 2010’da işçilere izin verdiğinde bunu Türkiye’nin değiştiğinin, statükoyu aştığının kanıtı olarak nitelemişti. Şimdi başa döndük!

Türkiye’de 1 Mayıs İşçi Bayramı ilk kez 1923’te kutlandı. 1 Mayıs 1977’de İstanbul Taksim Meydanı’ndaki kutlamalar sırasında 34 kişi hayatını kaybetti, 136 kişi yaralandı. Sonraki yıllarda 1 Mayıs günleri hep sancılı geçti. Özellikle İstanbul Taksim’de kutlama etkinliklerine izin verilmemesi nedeniyle olaylar çıktı, gözaltılar yaşandı. 2008’de ise Emek ve Dayanışma Günü olarak kutlanması kabul edildi. 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM’de kabul edilen yasa ile de 1 Mayıs, resmi tatil ilan edildi. İstanbul’daki kutlamaların adresi olan Taksim’de 1 Mayıs kutlamasına 2010 yılında izin verildi. 2011 ve 2012 yıllarında da anmanın adresi Taksim Meydanı oldu.

AK Parti bu afişi bastırıp Taksim’deki 1 Mayıs’ı böyle kutlamıştı.

AYM KARARINA RAĞMEN

Ancak 2013’te Taksim yeniden yasaklandı. AYM, 2014 ve 2015 yıllarında 1 Mayıs’ın emekçilere kapatılmasının toplanma özgürlüğünü ihlal ettiğine hükmetti. Erdoğan 1 Mayıs’ın işçilere açılmasından sonra şunları söylemişti: “1 Mayıs 2010, Türkiye’nin nasıl değiştiğinin, olgunlaştığının, tabularını nasıl yıktığının, statükoyu nasıl aştığının, tahrik ve provokasyon korkularından nasıl sıyrıldığının somut bir abidesidir. Türkiye, bu manzara, bu bayram havası için tam 32 yıl beklemek zorunda kaldı. Dün 32 yıl sonra bu nihayet gerçekleşti, Türkiye nihayet bunu başardı. Taksim’deki dostluk, kardeşlik ve dayanışma tablosu, Türkiye’nin çetelerle mücadelesinin bir eseridir aslında. Yakın tarihte uygulamaya konan senaryoların tamamı bugün sorgulanıyor, gün yüzüne çıkıyor. Belki Taksim’in 32 yıl kapalı kalmasını sağladınız ama nihayetinde Türkiye, Taksim’de işçiyle, memuruyla kucaklaşıyor.”

DÜNYADA 135 YILDIR KUTLANIYOR

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından tüm dünyada birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü olarak kutlanıyor. 1 Mayıs, ilk kez 1856 yılında Avustralya’nın Melbourne kentinde ortaya çıktı.Taş ve inşaat işçileri, günde 8 saatlik iş günü için parlamento binasına yürüyüş düzenlediler. 1886 yılında ise ABD’de işçi sendikaları önderliğinde günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bırakma eylemi gerçekleştirildi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889’da toplanan İkinci Enternasyonal’de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs günün tüm dünyada “Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü” olarak kutlanmasına karar verildi. Zamanla 8 saatlik iş günü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı.

İSTANBUL’DA OHAL!

Valilik 1 Mayıs kutlamaları için Taksim’e gidiş olmasın diye olağanüstü önlemler aldı. 42 güzergaha kilit vuruldu.

Taksim’de kutlamalara bu yıl da izin vermeyen İstanbul Valiliği, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle alınan olağanüstü önlemleri duyurdu. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün ‘Bayram’ havasında kutlanabilmesi amacıyla…” diyerek duyurduğu olağanüstü tedbirler milyonlarca vatandaşın seyahat hakkını engelleyecek. Çok sayıda toplu ulaşım hattı iptal edildi, cadde ve sokaklar da trafiğe kapatıldı.

VAPURLA AVRUPA’YA GEÇİŞ YOK

Buna göre pek çok hatta, otobüs, tramvay, metro ve deniz seferleri yapılmayacak. Yüze yakın cadde 04.00’ten itibaren trafiğe kapatılacak. Deniz ve raylı sistem ulaşımındaki kısıtlama 05.30 itibarıyla başlayacak. Anadolu yakasından Avrupa yakasına, Beşiktaş-Kabataş-Karaköy-Eminönü iskelelerine yolcu taşınmayacak. Yenikapı-Hacıosman metrosu Vezneciler Levent, M11 Kağıthane Yıldız arası ulaşım yapılmayacak. Kabataş-Taksim Füniküler seferleri durdurulacak. Kabataş tramvayı Topkapı -Kabataş arası yolcu taşımayacak. Alibeyköy tramvayının son durağı Cibali olacak. Çok sayıda İETT seferi durdurulacak. Anadolu yakasından Avrupa yakasına pek çok noktadan yolcu taşınamayacak. Marmaray-Sirkeci istasyonu çift taraflı ulaşıma kapatılacak. Çalışanların, 1 Mayıs günü işe nasıl gidip-geleceği belirsiz. Ayrıca OHAL’i andıran uygulamalar sosyal medyanın da gündemine oturdu. Çok sayıda kullanıcı, kapsamı artırılan seyahat kısıtlamasına tepki gösterdi.

Gözler Saraçhane’de

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde emek-meslek örgütleri, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütlerinin çağrısıyla ülkenin dört bir yanında mitingler düzenlenecek. İçişleri Bakanlığı’nın İstanbul’da uyguladığı Taksim yasağına karşı Saraçhane ve Beşiktaş’a çağrı yapıldı. Buna göre: DİSK, Türk Dişhekimleri Birliği, CHP, TİP, TKP bugün saat 10’da Saraçhane ve Beşiktaş’ta toplanacak. TKP, 1 Mayıs çağrısını yinelediği bir açıklama yayınladı. “Türkiye Komünist Partisi, 1 Mayıs sabahı saat 9.30’da Taksim’e yürümek üzere Saraçhane’de, Atatürk Bulvarı, Eti Maden Misafirhanesi’nin önünde toplanacaktır.” diyerek Taksim yasağına uymayacağını belirtti. Ankara’da 1 Mayıs İşçi Bayramı, Tandoğan Meydanı’nda kutlanacak. DİSK, KESK, TMMOB, ATO ve ADO tarafından yapılan çağrı ile saat 12.00’de AKM önünden yürüyüşe başlanacak ve 13.30’da ise Tandoğan Meydanı’nda miting başlayacak. İzmir’de adres ise Gündoğdu Meydanı… Emekçiler 13.00’te miting düzenleyecek.

Taksim Meydan’ı bariyerlerle kapatıldı.

‘Yasaklardan mecburi düzenlemeye gittik!’

İBB, İstanbul Valiliği’nin, Anayasa Mahkemesi’nin “hak ihlali” kararına rağmen Taksim Meydanı’nı, 1 Mayıs kutlamalarına yasak getirmesine yönelik açıklama yaptı… Valiliğin aldığı “yasak” kararına dikkat çekilerek toplu ulaşımda zorunlu düzenleme yapıldığı belirtildi. Şunlar kaydedildi: “İETT, metrobüs hattında Çağlayan-Mecidiyeköy ve Zincirlikuyu duraklarında yolcu indirme ve bindirme yapamayacak. Kapatılacak yollar sebebiyle oluşabilecek yoğunlukları bertaraf etmek amacıyla 520 ek sefer için 65 araç hazırda bekleyecek. Toplu ulaşım araçları, İstanbulkart sahiplerine ücretsiz olacak.”

Vali Gül: İstanbul için yasal bir talep olmadı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü öncesi İstanbul Valisi Davut Gül, Taksim’de incelemelerde bulundu. Emekçiler için yine kapatılan Taksim konusunda Gül şöyle konuştu: “İstanbul’da 40 tane toplantı ve gösteri yapılabilecek yasal meydanımız var. Şimdiye kadar bunlarla ilgili bir müracaat olmadı. Olmayınca da yasa dışı gösteriler ile ilgili çeşitli çağrılar var. Taksim başta olmak üzere bu 40 alanın dışındaki yerlerde herhangi bir yasa dışı gösteriye, toplantıya izin vermiyoruz, veremiyoruz. Trafik anlamında bir sıkıntı yaşanacak. Böyle olmasını biz de istenmezdik.”

Gazetecilere özgür ve güvenli çalışma ortamı sağlansın

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), bugün 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle bir çağrıda bulundu. TGC, etkinlikleri takip edecek basın emekçisi gazetecilerin çalışma ve can güvenliğinin sağlanmasını istedi. Açıklamada şu görüşler yer aldı: “Gazetecilere özgür bir çalışma ortamı sağlanmasını talep ediyoruz. Bu yıl bir ilk yaşanmasını, gazetecilerin gözaltına alınmadan görevlerini tamamlamaları konusunda İçişleri Bakanlığı’ndan ve İstanbul Valiliği’nden gerekli hassasiyeti bekliyoruz.” Çağdaş Gazeteciler Derneği de (GGD) emeklerini savunmak, seslerini duyurmak için bugün bir araya geleceklerini duyurdu.

Kaynak: Sözcü/Veli Toprak

Teğmenlerin avukatlarından açıklama geldi!

‘Yenidoğan çetesi’ üyesi: İşten çıkmayalım diye ödeme yapıyordu

Zeynep Bastık’tan açıklama!

Beşiktaş’tan Talisca açıklaması!