Soma’ya adalet ne zaman gelecek?

» Büyük Manşet » Soma’ya adalet ne zaman gelecek?

Soma maden faciasında hayatını kaybeden şehit madenci ailelerin birçoğu tazminatlarını alırken, bir kısım ailenin ise 10 yıldır tazminat mücadelesi devam ediyor. Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı İsmail Çolak Ege Saati’ne konuştu.

13 Mayıs 2014 yılında meydana gelen ve Türkiye’nin en büyük maden faciası olarak tarihe geçen 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma maden faciasının üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen aileler hâlâ mağdur durumda. Kazaya neden olan kişilerin tutuklu kalmadığı olayda haklarını alamayan onlarca aile tazminat için dava açtı. Yakınlarını kaybeden ailelerin açtığı davalar sonrası yerel mahkeme anne ve babalara 100 bin, kardeşlere 40 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi. Ancak, davalar bir türlü Yargıtay veya istinafta sonuçlanmadı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, madenci ailelerinin açtığı maddi ve manevi tazminat davası sayısının 682 olduğunu, 508 icra dosyasına 309 milyon 442 bin 39 TL ödeme yapıldığını ve 194 ailenin halen yargılama sürecinin devam ettiğini açıklamıştı.

 

ADALET NE ZAMAN GELECEK?

Oğlunu maden kazasında kaybeden 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı İsmail Çolak, yıllardır bitmeyen davaya isyan etti. Çolak, “Evlatlarımız göçük altında can verdi. Sorumlular ellerini sallayarak dolaşıyor. İçimiz yanarken bir de yıllardır bitmeyen davaları bekliyoruz. Soma’ya adalet ne zaman gelecek? Davalarının yüzde 80 kısmı sonuçlanırken, yüzde 20’lik kısmı ise sonuçlanmadı. Yaklaşık 100 madenci şehidi yakınına maddi ve manevi tazminat davalarının kimisi Yargıtay’da kimisi ise İstinaf mahkemelerinde bekletiliyor “dedi.
Davaların sonuçlanması halinde alacakları paraların değer kaybettiğini de ifade eden Çolak, “Eğer davalar 5 yıl önce sonuçlanmış olsaydı, bir ev alıyorduk. Ama şimdi ödenecek para ile evin sadece mutfağını yaptırabiliriz. İnsanlar zor durumda, birçok ailenin yuvası dağıldı. Madenci yakınlarının sesi duyulsun, davamız sonuçlandırılsın. Artık adalet istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

TUTUKLU SANIK KALMADI

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, 20 yıl hapis cezasına çarptırılırken, yönetim kurulu üyesi Haluk Evinç ise beraat etti. Daha önce beraat eden Efkan Kurt ile Adem Osmanoğlu ise bu yeni kararla 12 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak Soma davasında 301 işçinin ölümünden sorumlu olan tutuklu hiçbir sanık kalmadı.