Schengen vizesinde ‘Türkiye’ kararı!

» Büyük Manşet » Schengen vizesinde ‘Türkiye’ kararı!

Vatandaşların vize verme oranı yüksek ülkelere yönelmesiyle birlikte Avrupa ülkeleri Schengen vizesi sonrası “uygun kullanım kontrolü” uygulayacak. Bu kontrole uymayanlar hakkında da hukuki işlem başlatabilecek.

Türkiye’de artan enflasyon, vatandaşların yurt dışı tatil planlarına yönelmesine neden olurken, Schengen bölgesine olan vize başvurularında ciddi bir artış yaşandı. Schengen ülkeleri, Türk vatandaşlarının yoğun başvuru talepleri karşısında randevu vermekte zorlanırken son dönemde ret oranları da arttı.

Türk vatandaşlarının da Schengen vizesi alabilmek için vize verme oranı yüksek ülkelere yönelmesi, ülkeleri harekete geçirdi. Yalnızca Türk vatandaşlarına yönelik olarak alınan yeni bir karar doğrultusunda, birçok Avrupa ülkesi vizeyi alan vatandaşlardan seyahat sonrası vizenin doğru kullanıldığını ispatlamalarını isteyecek. Bu talebi yerine getirmeyen kişiler hakkında hukuki süreç başlatılacak.

“UYGUN KULLANIM KONTROLÜ” UYGULAMASI

Bu uygulama, Türk vatandaşlarının vizeyi aldıktan sonra Schengen bölgesine giriş çıkışlarını izleme ve vizenin uygun şekilde kullanılıp kullanılmadığını denetleme amacı taşıyor. Uygulamanın sadece Türk vatandaşlarına yönelik olması ise büyük tepkilere yol açtı.

VATANDAŞLARA HUKUKİ İŞLEM TEHDİDİ

İtalya, Macaristan ve diğer bazı ülkelerin konsoloslukları, Türk vatandaşlarına vize sonrası bir uyarı mesajı göndererek, Schengen vizesinin doğru kullanıldığını kanıtlamalarını talep etti. Türk vatandaşlarından, vizeyi aldıkları ülke üzerinden Schengen bölgesine giriş ve çıkış yaptıklarına dair damga kayıtlarının dökümlerini sunmaları istendi. Bu kanıtları sunmayanlar hakkında hukuki işlem başlatılacağı uyarısında bulunuldu.

Vatandaşların vize verme oranı yüksek ülkelere yönelmesiyle Avrupa ülkeleri Schengen vizesi sonrası “uygun kullanım kontrolü” uygulayacak, bu kontrole uymayanlar hakkında da hukuki işlem başlatabilecek.

Kaynak: Halk Tv