‘Ötanazi’ tartışmalarına neden olan 5. madde, kabul edildi

» Büyük Manşet » ‘Ötanazi’ tartışmalarına neden olan 5. madde, kabul edildi

“4 milyon hayvanın 105 bin kapasiteli barınaklarda nasıl barınacağı?” sorusuna yanıt veren Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi, barınak yapım sürecinin tamamlanması için tarih olarak 31 Aralık 2028’in belirlendiğini bildirdi: “Belediyeler 4 yıl içinde belirlenen bütçeyi ayırarak barınakları yapacaklardır”

Sokak hayvanları ile ilgili düzenlemeler içeren ve kamuoyunda tepkilere neden olan 17 maddelik ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri TBMM Genel Kurulu’nda protestolarla başladı. Kanun teklifinin ilk 9 maddesinden oluşan birinci bölümünün görüşmelerinde, muhalefetin tüm önerilerinin yanı sıra 5. maddenin tekliften çıkarılmasına ilişkin önergesi de reddedildi. Görüşmelerin 14. saatinde, tasarıda sokak köpeklerine ‘ötanazi’ tartışmalarına neden olan ve komisyonda düzenlemeye gidilen kritik 5. madde kabul edildi. Böylece ilk 5 madde Meclis’ten geçmiş oldu.

CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “AK Parti bu teklifle ‘sokak köpekleri ya ölecek ya öldürülecek’ diyor, kanun teklifinin bu maddesi ölümdür! AK Parti milletvekilleri, siz hayvanları öldürmek istiyorsunuz! Çocuklarınızın yüzüne bakamayacaksınız” diye tepki gösterdi.

DEM Partili Perihan Koca da “Katliam yasasının omurgasını oluşturan maddeyi konuşuyoruz. ‘Ötanazi çıkarılıyor’ diye manipüle ettiniz, ‘ötanazi’ demeden ötanazinin dik alasını getiriyorsunuz!” dedi.

Kalan maddelerin görüşmelerine pazartesi devam edilecek. “Yasayı geçirmemek için her türlü imkanımızı kullanacağız” diyen CHP’nin aktardığına göre pazartesi yapılacak görüşmeye Genel Başkanı Özgür Özel de katılacak.

Meclis’teki ziyaretçi yasağı pazartesi de devam edeceği için Ankara’nın çeşitli bölgelerinde protestolar gerçekleştiriliyor. Teklif yasalaştırdıktan sonra Meclis’in de salı günü kapanması bekleniyor.

Dün gece yasalaşan Vergi Paketi’ne süresi dolan maddelerinin eklendiği 9. Yargı Paketi’nin yanı sıra, e-Ticaret teklifi ve Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi’nin kalan maddeleri ise ekim ayında görüşülecek.