Nobelli ekonomistten Türkiye örnekli Trump uyarısı

» Büyük Manşet » Nobelli ekonomistten Türkiye örnekli Trump uyarısı

Donald Trump’ın ekonomi politikaları ve söylemleri sadece Amerika’yı değil tüm dünya ekonomilerini etkiliyor.

Trump’ın Fed’e faiz indirimi konusunda baskı yapması ekonomistlerde kriz endişesi yaratırken, Nobel ödüllü ünlü iktisatçı Krugman, makalesinde Erdoğan’ın ekonomi yönetimini örnek vererek, para politikasının politikacılara bırakılmaması gerektiğini söyledi. Krugman “Bir suistimalciye kolayca suistimal edilebilecek bir güç vermeyin” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın ekonomi politikaları ve söylemleri sadece Amerika’yı değil tüm dünya ekonomilerini etkiliyor.

2 Nisan tarifeleri ile küresel piyasaları alt üst eden Trump, bir süredir Amerika Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’a faiz indirimine gitmesi yönünde baskı yapıyor. Hatta Trump, mümkün görünmese de, Powell’ı görevden almakla tehdit ediyor.

Trump’ın Powell’ı görevden alma tehdidi gündemdeki sıcaklığını korurken, Fed’in faiz indirimine gidip gitmemesi de tartışma yarattı.

ABD’de bir gazetecinin sosyal medyadan yaptığı “Enflasyonu düşürmek için faizi indirmeliyiz” önerisi tartışmayı alevlendirdi.

Krugman’ın makalesinde Türkiye‘yi örnek vermesi dikkat çekti.

“Trumplaştırılan Fed’den neden korkmalısınız” başlıklı makalesinde Krugman, “Bir suistimalciye kolayca suistimal edilebilecek bir güç vermeyin” değerlendirmesinde bulundu.

The New York Times’ta 24 yıl yazarlık yapan ve bu yıl başında köşesini bırakan Paul Krugman, Dünya Gazetesi’nin aktardığına göre kendi adını taşıyan blogunda, Fed’in ekonomi üzerinde sahip olduğu sıra dışı gücü anlattı.

1982’den 1984’e kadar olanları düşünün” diyen Krugman, yaşananları şöyle özetledi:

* 1982’nin büyük bölümünde ABD ekonomisi kötü durumdaydı. İstihdam özellikle üretimde düşmüştü. İşsizlik oranı aralık ayında yüzde 10.8’e çıktı (Geçen ay yüzde 4,2’ydi). Ekonomik ıstırap, Demokratların 1982 ara seçimlerinde büyük kazanımlar elde etmesine yardımcı oldu.

* Her şey Fed sayesinde değişmek üzereydi. 1982 yazında Fed para politikasını gevşetmeye karar verdi. Faiz oranları düştü ve yaklaşık altı ay sonra ekonomide 1983’te yüzde 4,6, 1984’te yüzde 7,2 büyümeyle çarpıcı bir toparlanma başladı.

Bu örneği Fed’in gücünü göstermesi açısından veren Krugman’a göre; Fed’in gücü, politikacılar, özellikle de “Donald Trump gibi” politikacılar tarafından suiistimal edilmemesi gereken bir güç.

Ünlü ekonomist para politikasının politikacıların doğrudan kontrolüne geçmesini istememelerinin nedeni olarak “kullanılmasının çok kolay olduğunu” şeklinde açıkladı.

Krugman, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “faiz sebep enflasyon sonuç” teorisini örnek göstererek pandemi sonrası dünyanın faizleri yükselttiği bir dönemde Türkiye’nin faizleri indirerek enflasyonu düşürmeye çalıştığını anımsattı ve elde edilen sonucu yazısında yayınladığı bir grafikle takipçilerinin dikkatine sundu.