Kritik Erdoğan görüşmesi öncesinde DEM’den 12 talep

» Büyük Manşet » Kritik Erdoğan görüşmesi öncesinde DEM’den 12 talep

DEM Parti, İmrali Süreci’ne nedeniyle Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’la görüşmeden önce 12 talebini sıraladı.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, İmralı Süreci’ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu

Bakırhan, terör örgütü PKK Lideri Öcalan için MHP Lideri Devlet Bahçeli‘nin de gündeme getirdiği ‘Umut hakkı’ çağrısını yineledi. Bakırhan şunları ifade etti:

  • Sayın Öcalan kalıcı çözüm için çalışırken, bu kadar çaba sarf ederken, bu çabalara karşı duyarsızlık başta Kürt halkı olmak üzere çözüme inanan herkeste kaygıları artırıyor…İktidarın bu hassasiyeti doğru anlamasını, doğru okumasını ve buna göre davranmasını bekliyoruz. Sayın Öcalan’ın çalışma ve iletişim özgürlüğü güvence altına alınmalı”

“Toplumsal barışın önündeki engeller lafla değil, somut, güven verici, cesur adımlarla artık ortadan kaldırılmalıdır.” diyen Bakırhan, “Darê tenê bi xwestinê nebaşin. Yani ağaç sadece temenni ederek yeşermez.” diyerek somut adım çağrısını yineledi.

Bakırhan, Türkiye’nin tarihi bir kavşakta olduğunu belirterek, Meclis’in sürece öncülük etmesi gerektiğini vurguladı.

Geçen hafta TBMM’ye “güven ve demokrasi paketi” önerdiklerini hatırlatan Bakırhan, bu doğrultuda taleplerde bulundu.

Tuncer Bakırhan’ın İmralı Süreci için sıraladığı talepler şöyle:

  1. Eşit ve özgür yurttaşlık ilkesi hem söylemde hem de uygulamada somut yasalarla güvence altına alınabilir.
  2. Meclis acil gündemde toplanıp demokratik dönüşüm ve barış kanun teklifi hazırlayabilir.
  3. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı tüm partilerle görüşerek uzlaşı metni hazırlayabilir.
  4. Tüm siyasi partilerin katılımıyla sürecin siyaset zemininde sahiplenmesi ve barışın toplumsallaştırılması için özel kanunla kurulmuş, tam yetkilendirilmiş bir özel komisyon kurulabilir.
  5. Silahsızlandırma süreci özel bir yasayı gerekli kılmaktadır. Bu konuda “Silahsızlansın ama nerede, nasıl? Silah bıraktıktan sonra ne olacak?” sorularının şimdiden çalışılması ve cevabının verilmesi gerekiyor.
  6. Kayyum uygulamaları kaldırılarak kalıcı değişiklikler yapılabilir. Bu vesileyle seçilmiş ve şu anda cezaevinde olan belediye eş başkanları tutuksuz yargılanabilir ve görevlerinin başına iade edilebilir.
  7. Hasta tutukluların salıverilmesi ve şartlı tahliye zamanı geldiği halde infazları yakılan siyasi tutuklulara dönük hukuksuzluklara son verilebilir. (Bakırhan bu konuda, “Bu hasta tutuklular meselesi Türkiye‘nin temel gündemi oldu neredeyse. Her gün bir cenaze ortaya çıkıyor. Ayıptır, yazıktır, günahtır” dedi.)
  8. Cezasını tamamlamış insanların tahliyesini engelleyen Cezaevi İdare Gözlem Kurulu uygulamaları eleştirildi: “‘Sen çok kitap okumuşsun… Sen niye Türkçe şarkı söyledin?’ diye insanların infazları yakılıyor… artık bu uygulamalar son bulmalıdır.”
  9. “Umut hakkı”nın gündeme alınması önemlidir. Sayın Öcalan’ın “özgür çalışma şartları” düzenlenmeli”
  10. Siyasi görüşler suç kapsamından artık çıkarılmalı. Örgütlenme özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılabilir.
  11. Terörle Mücadele Kanunu değiştirilmeli. Bakırhan, “Herkesin başına bela olmuş bu terörle mücadele kanunu artık değişmeli.” dedi.
  12. Anayasa’nın 90. maddesi uyarınca AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcılığı ilkesiyle bir an önce uygulanması önerilmektedir.

Bakırhan konuşmasında, “Tarihi bir, tarihin bizi izlediği çok önemli bir kavşaktayız. Yüzyıllık bir eşikteyiz. O halde bu tarihi döneme uygun adımlar atılmasını bekliyoruz bizler.” sözleriyle çağrısını yineledi.