Kadın cinayetlerine karşı sokağa indiler

» Büyük Manşet » Kadın cinayetlerine karşı sokağa indiler

İzmir’de, üniversite öğrencileri, STK ve gençlik örgütleri, kadın, çocuk cinayetleri, şiddet ve kaçırılma olaylarını protesto etmek için sokaklarda bir araya geldi.

İzmir’de Kıbrıs Şehitleri Caddesi boyunca sloganlarla yürüyen kadınlar yasal düzenlemelerin yanı sıra toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğini ifade etti. Gece ise KYK yurtlarındaki öğrenciler, siyah kıyafetler giyerek, kadın ve çocuklar için ‘adalet’ isteyerek İstanbul Sözleşmesinin tekrar yürürlüğe sokulmasını istedi.

Dövizlerle eşliğinde “Kadına çocuğa dokunma”, “Susma sustukça sıra sana gelecek”, “Yaşasın özgürlük mücadelemiz”, “Her yer kadın her yer direniş”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” Kadın yaşam özgürlük” sloganları atan grup adına basın açıklamasını okuyan Batuhan Çiftçi, artan kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet, toplumun tüm kesimlerini derinden sarsan bir insanlık sorunu haline geldiği belirtti.

Çiftçi, “Kadına yönelik şiddet, yalnızca bireysel bir sorun değil, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden beslenen sistematik bir insan hakları ihlalidir. Cinayetlerle sonuçlanan bu şiddet sarmalı, toplumun her kesiminde köklü bir zihniyet değişikliğini zorunlu kılmaktadır. Bizler her daim, her alanda toplumun tüm kesimleri ile birlikte hareket etmeliyiz ki bu değişimi sağlayabilelim. İstatistikler kadına yönelik şiddetin sadece fiziksel değil, ekonomik, psikolojik ve cinsel boyutlarıyla da kadınların hayatlarını şekillendirdiğini gözler önüne sermektedir. Bu şiddetin önlenebilmesi için yasal düzenlemeler kadar, eğitimden kültüre, medyadan aile yapısına her alanda toplumsal farkındalığın artırılması gerektiği açıktır. Unutulmamalıdır ki, kadına yönelik şiddet kader değil, bir insan hakkları ihlalidir ve bunu sona erdirmek için hepimize düşen sorumluluklar vardır. Bu sorumluluklara sahip çıkarak ve ortak akılla geliştirerek ilerlemeye ve büyümeye devam edeceğimize inancımız tamdır” dedi.

TECAVÜZ İDDİASI

Mersin Müfide İlhan Kız KYK Yurdu’nda iki kız öğrenciye tecavüz girişiminde bulunulduğuna dair iddialar sonrası, Türkiye’nin bütün illerindeki KYK yurtlarında öğrenciler eylem yaptı.