Ekrem İmamoğlu, üniversite diplomasının iptaline karşı dava açtı. 354 sayfalık dilekçede, iptalin siyasi saiklerle yapıldığı, adaylığını engelleme amacı taşıdığı, işlemde yetki ve usul hataları bulunduğu belirtildi. Dilekçede, 1990’daki mevzuata uygun yatay geçiş yaptığı savunulurken, kararın kamu yararına değil siyasi hedeflere hizmet ettiği söylendi.
İBB Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptaline ilişkin İstanbul Üniversitesi kararına karşı açtığı davanın detayları ortaya çıktı.
İmamoğlu‘nun avukatı Mehmet Pehlivan tarafından İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne sunulan ve ekleriyle birlikte 354 sayfadan oluşan dava dilekçesinde, diploma iptali işleminin iptali ile yürütmenin durdurulması talep edildi.
Dilekçede, üniversite diplomasının iptalinin “tamamen siyasi saiklerle”, İmamoğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olmasının önünü kesmek amacıyla yapıldığı savunuldu.
Dava dilekçesinde şu ifadeye yer verildi:
“Bu nedenle işlem, Anayasa’da ve AİHS’de düzenlenen yetki saptırması yasağına aykırı bir şekilde, amaç unsuru yönünden hukuka aykırıdır.”
USULE İTİRAZLAR
Dava dilekçesinde işlemin usule aykırı yönleri şöyle sıralandı:
- “Üniversite Yönetim Kurulu bu işlemi kurmaya yetkili değildir.”
- “Kararın dayanağı olan İnceleme Komisyonu yetkin değildir.”
- “İdare kararı tebliğ etmekten kaçınmaktadır.”
Esasa ilişkin hukuka aykırılıklar
Dilekçede, işlemin gerekçesi 1990’daki yatay geçiş işlemlerine dayandığı için o dönemdeki mevzuatın geçerli olması gerektiği vurgulanarak, “Her hukuki işlemin hukuka uygunluk değerlendirmesi, işlemin tesis edildiği tarihteki mevzuata göre yapılmalıdır” denildi.
Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK), 1990 yılında Girne Amerikan Üniversitesi‘nin tanınmadığına dair bir kararının bulunmadığı ifade edilerek, “1990 yılında Girne Amerikan Üniversitesi’nin tanınmadığına ilişkin bir yazışma yapılmadığı anlaşılmaktadır” denildi.