Enginar festivalinin açılışına katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, üreticilerin her zaman yanında olduğunu vurguladı.
Bir yandan tarım üreticisini desteklerken bir yandan da yerel lezzetleri dünyaya tanıtarak İzmir turizmine katkı sağlamayı hedefleyen Uluslararası Urla Enginar Festivali, “Bir Enginar, Bin Lezzet” sloganı ile 11’inci kez dünyaya kapılarını açtı temsilcileri ve yurttaşlar eşlik etti. Üreticiler, enginar dolu traktörleriyle korteje renk kattı.
Yörenin kültürü
Urla ve İzmir başta olmak üzere tüm Türkiye’yi çok sevdiklerini ve değerlerine sahip çıktıklarını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Her bir yurttaşımızın, sahip olduğumuz bir değer olduğunu düşünüyoruz. Aynı zamanda üzerinde yaşadığımız her bir santimetre toprağın, her damla suyun, temiz havanın, denizin ve bunlar aracılığıyla sunulan nimetlerin de birer değer olduğunu düşünüyoruz. Kentimizin her bir köşesinde düzenlenen festivaller o yörenin kültürünü, ürünlerini yaşatmak ve tanıtmak için düzenleniyor. Bizler de bu değerlerin koruyucusu ve geliştiricisi olmaya çalışıyoruz” dedi.
İzmir’in çok önemli bir tarım kenti olduğunu söyleyen Başkan Dr. Cemil Tugay, ülke tarımının kötüye gidişini ve tarımdaki istihdam durumunu sayılarla anlattı. Başkan Tugay, 2001 ve 2023 yılları arasında Türkiye’de tarımın Gayrisafi Milli Hasıla’daki payının yüzde 11,4’ten 6,2’ye, istihdamdaki payının da yüzde 37,58’den yüzde 14,8’e düştüğünü dile getirdi. Tugay, “Artık daha az sayıda insanımız tarımla uğraşıyor. Maalesef tarımsal ürünlerimizin ülkemizdeki payı da azalmış durumda. 2001 yılından bu yana 22 yıldır Türkiye’de 2,5 milyon hektar tarım alanını kaybettik. Bu rakamlar çoğaltılabilir. Hepsi olumsuz, üzücü. Üzücü ve olumsuz şeyler karşısında gözümüzü kulağımızı kapatmak, kaba tabiriyle başımızı kuma gömmek değil de gerçekleri görmek, sorunların üzerine gitmek, bunlar için çareler üretmek zorundayız. Yapması gerekenler yapmayabiliyor. Tıpkı bugünlerde olduğu gibi. Türkiye’de iklim, tarım kötüye gidiyor. Gerekeni yapmıyorlar. Ülkede yoksulluk, işsizlik artıyor ama maalesef daha iyiye götüren olmuyor. Böyle durumlarda milletin ayağa kalkması ve ülkesine sahip çıkması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
‘Saygıyla eğilmeliyiz’
Tören sahnesinin yanında bulunan Atatürk Heykeli’ni göstererek konuşmasını sürdüren Tugay, “Milletlerin liderleri var, yaptıklarıyla kendisine meşale, ışık gibi gördüğü insanlar var. Her millette de yok. Ama ne mutlu bize ki büyük Türk milletinin çok büyük bir önderi var. Öylesine bir önder ki; İzmir’e aşık, inanan, Kurtuluş Savaşı’nın buradan başladığını bilen ve burada bitiren, ilk İktisat Kongresi’ni İzmir’de, Cumhuriyet’in kuruluşundan önce yaptıran, kadınlara özel bir önem veren, fuarının yapılmasını emreden… Fuarımızın bu sene 94’üncüsünü yapacağız. Gittiği her yere adeta medeniyet, eğitim, vatanseverlik, insan, doğa sevgisi taşıyan o lider ‘Çiftçi milletin efendisidir’ demişti. Çiftçimiz milletin efendisi olmak durumunda, biz de onların önünde her zaman saygıyla eğilmek zorundayız” ifadelerini kullandı.
Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, “Bu bereketli coğrafyanın dilinden anlayan üreticilerimiz yalnızca gıda üretmiyor; kültürü, yaşam biçimini, direnci de yaşatıyor. Emek tutan ellere alkış tutmak için toplandık. Onların emeği olmadan bu hikaye yazılamazdı. Urla’da her yıl 2 bin tona yakın enginar üretiliyor. Bu festival sadece bir kutlama değil, atalarımızdan kalana mirasa sahip çıkmanın, çocuklarımızın geleceğine yatırım yapmanın bir ifadesidir. Biz istiyoruz ki Urla’mız öz değerini kaybetmesin. İlçemiz hep böyle kalsın, tarım arazilerimiz yok olmasın istiyoruz” dedi.