Çevreciler uyardı: Kıyılar işgal altında

» Büyük Manşet » Çevreciler uyardı: Kıyılar işgal altında

Çevreciler, Ege’nin bütün kıyılarında bir araya gelen çevreciler,” “Kıyılar Bizim, Kıyı Kanununu Uygula” diyerek çağrı yaptı.

Çevreciler uyardı: Kıyılar işgal altında

Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı, Türkiye genelinde eylemlerle kıyıların ihale yoluyla ticarileştirilmesine ve peşkeş çekilmesine tepki gösterdi. Ege’nin bütün kıyılarında bir araya gelen çevreciler,” “Kıyılar Bizim, Kıyı Kanununu Uygula” diyerek çağrı yaptı.

“Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı KIYIDA” adıyla örgütlenen çevreciler,  Akçay Meydanı, Altınoluk Meydanı, Ayvalık Altınova Sahili, Sarımsaklı Sahili, Bodrum Kissebükü, Burhaniye Ören Sahili, Datça Taşlık Plajı, Fethiye Beşkaza Meydanı, Güzelbahçe Gecepazarı Plajı, Heybeliada Kablo Mesire Alanı, Küçükkuyu Mübadele Anıtı Önü, Van DSİ Kampı, Dalyan Kaunos Çay Bahçesi ve Burgazada Marta Koyu’nda buluştu.

 

Çevreciler uyardı: Kıyılar işgal altında

 

Yazılı açıklamada şöyle denildi: “Türkiye’nin pek çok yerinde eş zamanlı olarak çok temel hukuki, kamusal, toplumsal talebi dile getirmek için buluştuk. Kıyıda olarak, kıyı ekosistemlerini korumak ve kıyılara tüm insanların eşit ve ücretsiz olarak erişimini savunmak amacıyla mücadele ediyoruz. Kıyıların sadece insanların olmadığını savunuyoruz, deniz ve kara ekosistemlerinin buluşma noktası olan kıyılardaki tüm canlı ve cansız varlıkları koruma ilkemiz, en temel çıkış noktamızı oluşturuyor. Bu nedenle, kıyılar halkındır yerine, kıyılar hepimizin diyoruz. Yalnızca kıyılar değil; dereler, nehirler, göller, ormanlar da hepimizin. Yakılan ormanlar, maden uğruna yok edilen ağaçlar, iş makinaları tarafından hoyratça kazılan toprak da hepimizin. Her bir yangın milyonlarca, belki milyarlarca canlının yok olmasına neden oluyor. Bu nedenle tüm yaşam alanlarımızı birlikte savunuyoruz” denildi.

Kıyılara ulaşmakta zorlandıklarını belirten çevreciler, “ Tüm kıyıların ciddi ölçekte işgal altında olması nedeniyle, insanlar olarak denize ve kıyılara ulaşamıyoruz. İşgal diyoruz, çünkü Anayasa’nın 43. maddesi ve Kıyı Kanunu’nun özellikle 5. ve 6. maddeleriyle; kıyıların kullanımında kamu yararının gözetilmesinin zorunlu olduğuna ve herkesin kıyılara serbest şekilde erişmesinin güvence altına alındığına bir kez daha dikkat çekmek istiyoruz. Kıyı hareketleri olarak, güvencemizi yasalardan alıyor, kamusal haklarımızı savunuyoruz. Yasalar açık; kıyılar özel mülkleştirmeye konu edilemez, yani ticarileştirilemez ve tamamen özgür bırakılmalıdır” dedi.