Erken seçim için bastıran muhalefetin Cumhurbaşkanı adayının cezaevine gönderilmesi, toplumun her kesmine dönük gözaltı ve tutuklama girişimi, yargı kuşatması… Siyasetin artan geriliminin gölgesinde iktidar kulislerinde neler konuşuluyor, yükselen tansiyondan rahatsız olanlar kimler, AKP içindeki Erdoğan sonrası hazırlığında kimler öne çıkıyor?
Siyasette 19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik operasyonun ardından artan gerilim yükselerek devam ediyor. İBB Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu ve çalışma arkadaşları 1.5 ayı aşkın süredir cezaevinde tutuklu bulunurken bu süreçte CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e yönelik saldırı da yükselen tansiyonu daha da tırmandırdı.
Artan bu kutuplaşmanın kime yaradığı kulislerde konuşulurken, AKP içerisinde ise Erdoğan sonrası dönemin hazırlıklarının konuşulduğu belirtiliyor.
İSTİFALAR VE RAHATSIZLIKLAR
Yürütülen operasyon dalgası ve her kesme uzanan gözaltı ve tutuklama dalgası iktidar çevrelerinde de rahatsızlık yarattı.
Son olarak Üsküdar Belediyesi’nin AKP’li Meclis Üyesi Ekrem Baki’nin istifası vatandaşlarda şaşkınılık yaratmıştı. Uzun yıllardır iktidar kanadında bir yekilinin istifa ettiği görülmemişken Baki, “Son günlerde ülkemizde yaşanan ve muhalefete karşı yürütülen ağır baskılar ve dozunun giderek artması” ifadeleriyle istifasını açıklamıştı.
Üstelik gözaltılara ses çıkaran tek AKP’li de Baki olmadı. Nisan sonlarında TÜSİAD’ı ziyaret eden AKP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekçi de “TÜSİAD Başkanının mevcutlu bir şekilde ifadeye götürülmesi şık değildir” açıklaması yapmıştı.
İktidara yakınlığı ile bilinen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kalıcı vergi memurları planına açıktan karşı çıkmıştı.
AKP ÇEVRESİNDE HAREKETLİLİK
Tüm bu gelişmeler ışığında Ankara kulislerinde hareketlilik yaşanırken DW Türkçe’de yer alan Gülsen Solaer imzalı haberde AKP çevresinde “Erdoğan sonrasına mı hazırlık yapılıyor?” sorusu gündeme getirildi.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın erken seçim kararı alınmadığı taktirde 2028’de yapılacak bir seçimde aday olması aday olması mümkün görünmüyor. AKP içinde Erdoğan’ın aday olmadığı bir seçimin söz konusu olamayacağı görüşü daha güçlü olsa da Erdoğan sonrasını düşünmeye başlayanların olduğu da gündeme getirildi.
SİSTEM KİME DEVREDİLECEK?
Erdoğan’ın yeniden adaylığı için ya anayasa değişikliği ya da erken seçim kararı şart. Bunun için iktidar kanadında çalışmalar ve hazırlıklar devam ediyor. Ancak Siyaset Bilimci Burak Bilgehan Özpek’in Daktilo1984 yayınındaki konuşmasına atıf yapılan haberde, iktidar bloğu içinde sistemin Erdoğan sonrasında kime devredileceğinin tartışıldığı belirtiliyor.
Özipek, “Başkanlık aileden birisine mi devredilecek yoksa aile bağlantısı olmayan ama sistem içinden birisine mi?” sorusunun gündemde olduğunu belirtiyor.