CHP kurultayında ne oldu?

» Köşe Yazarları » CHP kurultayında ne oldu?

İdris Akyüz yazdı

CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde Ankara’da yapılan 38’inci olağan kurultayı Türkiye’de pek rastlanılmayan bir siyasi şölendi.

Herkes; 12 yıldır CHP’nin başında bulunan Kemal Kılıçdaroğlu’nun gidip, yerine Özgür Özel’in gelmesini konuşuyor ama bence bu kurultay, Türkiye demokrasisi açısından okullarda “demokrasinin son örneği” olarak okutulması gereken çok önemli siyasal bir olaydı…

İçeriği, katılımcılığı, düzeyi, heyecanı, düşüncenin özgürce ifade edilmesi, coşkusu ve ciddiyetiyle demokrasi adına bir umudun filizlenmesiydi CHP kurultayı… Ve bütün siyasi partiler, CHP’nin bu kurultayına bakıp kendilerine ders çıkarmalı.

***

CHP kurultayının siyasal sonuçlarına gelince…

CHP’nin “12 yıllık tutukluluğu” sona erdi… Daha “Özgür” bir CHP göreceğiz bundan sonra. Devleti değil halkı önceleyen bir CHP… Devleti halk için var etme adına “sözden ziyade eylemde olan” sokakta, çarşıda, pazarda, tarlada, fabrikada, kısacası halkın yanında bir CHP göreceğiz… Sosyaldemokrat ilkelere ve fabrika ayarlarına dönen bir CHP… Özgür Özel yönetiminin verdiği ilk işaretler böyle…

***

Bu arada Kemal Kılıçdaroğlu’na haksızlık etmek istemem… 12 yıl boyunca elinden gelen bütün iyi niyetiyle inanılmaz bir performans sergiledi. Ama olmadı… Zira Kemal Bey, “ideolojilerin bittiğine” inanıyordu. Bu nedenle, başarılı olabilmek için “pragmatist politikalarla”  CHP’yi sola değil  “ merkaz sağa” doğru çekmenin daha doğru olduğunu düşündü. Sağ liberal ve muhafazakar kadrolarla seçim kazanabileceğini sandı.

Ancak her defasında yanıldı. Buna rağmen inatla aynı çizgide ısrar etti.  Ve en çok % 25 oy alabildi.  2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kılıçdaroğlu’na çıkan  % 48 oya bakmayın. Bu oylar ne CHP’ye ne de Kılıçdaroğlu’nun şahsına verilmiş oydur. Bu destek, bütünüyle toplumsal muhalefetin topyekün katkısıdır. İçerisinde iktidar karşıtı her türlü görüş vardır.

Kısacası halk, Kılıçdaroğlu’nun kemiğini bu kadar sevdi.. Bu da CHP’lilere yetmedi. Ancak 12 yıl sabredebildiler. Baktılar ki rüzgar değişmiyor, o zaman yelkenleri değişmek gerekti. Babafingodaki ana yelken dahil, tali yelkenlerin tümünü… Son seçimler, bardağı taşıran son damla olunca CHP örgütü de gereğini yaptı

***

Bu bağlamda ortaya çıkan sonucu kimse Özgür Özel’in ya da ona destek veren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun başarısı olarak görmesin, yanılırlar. Elbetteki payları vardır ancak geçmişte CHP içerisinde bu kadar kısa sürede ne bir iktidar yarışı görülmüştür ne de bu yarışı başlatanların kazandığı… Bu tamamiyle Kılıçdaroğlu’nun beklentilere karşılık verememesinin sonucudur. Yani Özgür Özel’in yerine bir başka isim olsaydı onun da kazanma şansı yüksekti.

***

Bu söylediğim sakın yanlış anlaşılmasın… Özgür Özel gerçek bir CHP’lidir… Ve iyi işler yapacağının işaretlerini de verdi. Daha aktif, daha bir emekten, işçiden, cumhuriyetten, özgürlükten, demokrasiden, laiklikten,  hukuk ve adaletten, sosyal devletten yana…  Yargıtay 3. Ceza Dairesinin AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına karşı ortaya koyduğu tepki bunu gösteriyor… Anlaşılan o ki sokakta karşılığı var.

Sonuç olarak demem o ki; CHP’deki değişim, seçmen nezdinde umutları yeşertmiş ve artırmıştır. Özgür Özel yönetimindeki CHP’nin gerçek anlamda siyasi bir alternatif ve umut olması bundan sonra göstereceği performansa bağlıdır. Bunun da ilk sınavı 4,5 ay sonra yapılacak yerel seçimlerdir.  Ve bu seçimler; hem Özgür Özel’in hem de CHP’nin geleceğini belirleyecektir.