YSK, CHP, İYİ Parti ve AK Parti’nin itirazlarını reddetti

» Gündem » YSK, CHP, İYİ Parti ve AK Parti’nin itirazlarını reddetti

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), CHP’nin Hatay ve İskenderun, İYİ Parti’nin Ordu, AK Parti’nin ise Ardahan’da seçimlerin iptal edilerek yenilenmesi için yaptığı itiraz başvurularını reddetti.

YSK, siyasi partilerin 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlere ilişkin yaptığı itiraz başvurularını görüşmeye devam ediyor.

Bu kapsamda kurul, CHP’nin Hatay ve İskenderun’da, İYİ Parti’nin Ordu’daki yerel seçimin iptal edilerek yenilenmesi için “tam kanunsuzluk” gerekçesiyle yaptığı itiraz başvurularını kabul etmedi.

Kurul ayrıca AK Parti’nin Ardahan’da seçimin iptal edilerek yenilenmesi için yaptığı olağanüstü itirazla ilgili de ret kararı verdi.

Ne olmuştu?

Hatay

31 Mart yerel seçimlerinde Hatay Büyükşehir Belediyesi’ni AK Parti’nin adayı Mehmet Öntürk önde bitirdi. Mevcut belediye başkanı ve CHP’nin adayı Lütfü Savaş ise ikinci oldu. CHP, Hatay’a genel başkan yardımcıları, milletvekilleri ve hukukçulardan oluşan bir heyet göndererek oyların yeniden sayılması için itirazda bulundu.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hatay Büyükşehir seçimi hakkında, “Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde, doğrudan Hatay Valisi’nin müdahil olduğu bir usulsüzlük, bir milli irade gaspı söz konusudur” demişti.

Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan “İşin iki boyutu var. Bir siyasal boyutu ve bir hukuki boyutu var. Aslında seçimde ayrıca bir siyasal boyut olmaması gerekir. Yani, seçim yasaklarından sonra bu işle ilgili siyasal değerlendirme yapmamak gerekir. Ancak Hatay’da durum böyle değil, bir siyasi müdahale var. Seçim günü Reyhanlı’da yaşananlar, Reyhanlı’da sandıklar açıldıktan sonra sınırın öteki tarafından kalaşnikoflarla kutlama ateşi yapılması Suriye Milli Ordusu taraftarları taraftarları tarafından, 500 bin Suriyeli’nin yaşadığı, çok hassas olan dengeleri itibarıyla etnik çatışmaların, inanç çatışmalarının olma ihtimali hemen Suriye’de iç savaş varken yapıldığı bir kentte çok rahatsızlık verici ve düşündürücüdür” diye konuşmuştu.

Ordu 

31 Mart’ta gerçekleştirilen yerel seçimlerde birtakım usulsüzlük tespit ettiklerini belirten İyi Partililer, “Yerelde bir operasyona tabi tutulduk!” dedi. Ordu Büyükşehir seçimlerinin yenilenmesi talebinde bulunuldu.Tekrar açılan sandıklarda geçersiz sayılan oy pusulalarından geçersizlik nedeni çift mühür olan oy pusulalarının neredeyse tamamının İyi Parti ve başka bir partiye basılı olduğu belirtilirken, boş oy pusulalarında ise katlama çizgisinin olmadığını tespit edildiği aktarıldı.

Parti, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesi için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurdu.

Ardahan

Ardahan’da Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde resmi olmayan sonuçlara göre CHP’li Faruk Demir, en yakın rakibi AK Parti adayı Yunus Baydar’dan 153 oy fazla aldı. AK Parti yönetimi tarafından Çıldır ilçesindeki seçim sonuçlarına itiraz yapıldı.