DEÜ’de ‘torpil’ iddiası yargıya taşındı

» Büyük Manşet » DEÜ’de ‘torpil’ iddiası yargıya taşındı

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin 26 Ocak günü gerçekleştirdiği üniversite genelindeki birçok bölümü ilgilendiren araştırma görevlisi sınavları torpil iddiaları ile karşılaştı.

 

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin 26 Ocak günü gerçekleştirdiği üniversite genelindeki birçok bölümü ilgilendiren araştırma görevlisi sınavları torpil iddiaları ile karşılaştı. 29 Aralık tarihli Resmi Gazete’de Üniversite 19 Eğitim biriminde görevlendirilmek üzere 19 araştırma görevlisi alınacağına ilişkin ilan yayınlamıştı. Üniversitenin açtığı bu ilana 233 kişi başvururken üniversite tarafından yapılan değerlendirme sonucu 120 kişi sınavlara girmeye hak kazanmıştı. 113 kişinin başvurusu ise çeşitli sebeplerden reddedildi.

31 Ocak günü açıklanan sonuçları adayların aklında soru işaretleri oluşturdu. Çok küçük farklarla araştırma görevlisi olamayan adaylar, bir kişinin girmeye hak kazandığı sınavlar torpil iddialarını ortaya çıkardı. Bu iddialar sınava giren bir adayın başvurusu ile yargıya taşındı.

İdare Mahkemesine itirazlarını sunan Avukat Uğur Kumcu konuyla ilgili açıklamasında torpil iddialarına açıklık getirdi. Kumcu açıklamasında şunları kaydetti;

“Üniversitenin gerçekleştirdiği bu sınavlarda ciddi bir torpil şüphemiz oluştu. Bize ulaşan sınav sonuçları şu şekilde: “2. ve 3. Sıradaki adayların birinci olan ve sınav sonuçlarına göre kadroya hak kazanan adaydan araştırma görevlisi sınavı hariç not ve puanlarının oldukça iyi olduğu görülmektedir. Ne hikmetse 84’ten aşağı notu olmayan ikinci sıradaki aday sınavdan 65 alıp toplam 79.7430 puan alarak 2 sırada yer alırken, birincinin diğer sınavlardan daha düşük derecelere sahip olmasına rağmen giriş sınavında 95 alarak, kıl payı birinci sıraya yükseliyor. Ayrıca müvekkil ile gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde sınav esnasında birinci olan adayın 2 saatlik sınavdan 30 dakika içinde çıktığını biliyoruz. Müvekkilin başvurusu ile birlikte üniversiteye doğrudan ve Kamu Denetçiliği Kurumu ile yaptığımız başvurularda sorunu ortadan kaldıracak ve oluşan şüpheleri giderecek hiçbir cevap alamadık.”

Kumcu sözlerini şöyle sürdürdü: “Üniversitenin yaptığı bu sınavlarda sadece 1 kişinin girdiği sınavlarda mevcut ve diğer adayların neden sınava girmeye hak kazanamadığı belli değil. 4 kişi başvuruyor üçünü başvuru şartlarını sağlayamadığı gerekçesiyle eleyip bir kişinin sınava girmesini sağlarsanız nerede liyakat, nerede adalet diye sorar herkes. Açtığımız bu davada birinci olan ve kadroya hak kazanan aday için özenle işlenmiş olan söz konusu sınav sonuçlarının iptalini istedik. Dosya kapsamında sınav kağıtlarına ilişkin gerçekleştirilecek bilirkişi incelemeleri bizim haklılığımızı ortaya çıkaracaktır” dedi.