Avrupa’nın ‘en güvenli’ ülkesinde ordu sokağa iniyor!

» Büyük Manşet » Avrupa’nın ‘en güvenli’ ülkesinde ordu sokağa iniyor!

Yalnızca Avrupa’nın değil, dünyanın en güvenli ve refah seviyesi yüksek ülkelerinden biri olarak görülen İsveç’te çatışmalar yaşanıyor. Ülke medyasına yansıyan haberlere başkent Stockholm’de çıkan çete savaşları sokakları yangın yerine çevirdi. Başbakan Ulf Kristersson orduyu göreve çağırdı.

İsveç, beklenmedik çatışmalara sahne oluyor. Dünyanın en güvenli ülkelerinden biri olarak bilinen ülkede başkent Stockholm sokaklarında silahlar ve bombalar patladı. Nedeni ise oldukça sıra dışı: Çete savaşları…

BİR EV BOMBALANDI

Ülkede çeteler arasında yaşanan gerilim çatışmaları da beraberinde getirdi. Geçtiğimiz gece boyunca yaşanan çatışmalarda çete üyeleri, sokakları savaş alanına çevirdi.

Başkent Stockholm ‘de yaşanan silahlı çatışmalarda çok sayıda kişi yaralanırken en az 5 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi. Gece saatlerinde yaşanan çatışmalarda bir çete üyesinin de evi bombalandı.

ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Stockholm’ün dış mahallelerinde yaşanan silahlı çatışmalarda ise 18 yaşındaki bir genç başından vurularak öldürüldü. Sokaklarda olaylar kontrol altına alınamazken, bazı bölgelerde silahlı çatışmalar yaşanmaya devam ettiği bildirildi.

Perşembe günü ise başkentin batısındaki Uppsala’da meydana gelen patlamada 20’li yaşlarda bir kadın hayatını kaybetti. Devlet televizyonuna konuşan İsveç, Adalet Bakanı Gunnar Strömmer, “Son derece trajik bir gelişme. İnsanların öfke, korku ve üzüntü duyduğunu anlıyorum.” ifadesini kullandı.

ORDU SOKAĞA İNECEK

Olaylar nedeniyle ülke genlinde büyük panik yaşanırken İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ordunun sokağa ineceğini açıkladı. Canlı yayında yaptığı konuşmada “Çeteleri yakalayacağız ve onları yeneceğiz” sözünü veren Kristersson, ordunun tam olarak nasıl dahil olabileceğine ilişkin detay vermedi.

Silahlı kuvvetler şefi Micael Byden, Dagens Nyheter gazetesine yaptığı açıklamada polisin çabalarına yardım etmeye hazır olduğunu söyledi. Byden’ın açıklamasının ardından askerlerin, memurların suçla mücadele için kaynakları serbest bırakmasına izin vermek amacıyla belirli polislik görevlerini üstlenebilecekleri öne sürüldü.

Kamu yayın kuruluşu SVT’nin haberine göre ise silahlı çatışmalar nedeniyle ülkede eylül ayında 11 kişinin hayatını kaybetti.

Kaynak: Sabah