Akbük’e ‘mermer ocağı’ tehdidi!

» Büyük Manşet » Akbük’e ‘mermer ocağı’ tehdidi!

Didim Akbük’te GZ Madencilik tarafından yapılmak istenilen mermer ocağı kırma-eleme tesisi halkın tepkisini çekti. Vatandaşlar imza kampanyası başlattı.

Aydın’ın Didim ilçesinde bulunan Akbük maden ocağına kurban edilmek isteniyor. GZ Madencilik isimli şirket bölgede mermer ocağı kırma-eleme tesisi yapmak için başvuruda bulundu. Bölge için başta verilen  ‘ÇED gerekli değildir’ raporuna ise itiraz edildi.

Didim Belediyesi’nin itirazı üzerine proje hakkında ‘ÇED gereklidir’ raporu verildi. Belediyenin itirazında Akbük’ün turizm merkezi olması ön planda tutularak şu ifadelere yer verildi:

“Mermer ocağının doğal ve kültürel alanlara olumsuz etkileri olacağı açıktır. Akbük gibi turizm merkezleri, turizm faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel varlıkları koruma altına alınmış özel bölgelerdir. Turizm faaliyetleri için gerekli olan doğal çevrenin korunması ve turizm endüstrisine zarar verdiği gerçektir. Turizm merkezlerinde doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı, turizm faaliyetleri ve doğal alanların koruması arasında dengenin sağlanması için çok önemlidir.

Turizm merkezlerinde mermer ocağının açılması için gerekli izin verilmeden önce, ocağının çevreye olası olumsuz etkilerini göz önününe alarak ve bu etkilerin nasıl minimize edilebileceğinin çok iyi bir şekilde araştırılması gerekmektedir. Söz konusu mermer ocağının, turizm sektörüne zarar vererek bölgenin ekonomik ve sosyal açıdan sürdürülebilirliğini de tehdit edebilir. Bu nedenle, turizm merkezlerinde doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı ve korunması, turizm endüstrisi ve bölgenin ekonomik geleceği için çok büyük bir öneme sahiptir.”

BAKANLIKTAN GEREKLİ İZİN ALINMAMIŞ

Belediyenin 100 hektarlık ruhsat alanının 23.90 hektarlık kısmının ÇED alanı kapsamında kaldığı belirtildi. Aynı zamanda projenin bulunduğu alanın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından onaylı Aydın-Muğla-Denizli 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni planında ‘Orman Alanı’ olarak görüldüğü belirlendi. Aynı zamanda faaliyet konusu alanın orman alanı olması nedeni ile Tarım ve Orman Bakanlığından gerekli iznin alınacağı ifade edilmiş ise de gerekli ön izinlerin alınmadığı tespit edildiği öğrenildi.

VATANDAŞLAR TEPKİLİ

Bölgede yaşayan vatandaşlar yapılması planlanan tesise karşı tepkili. AKÇED topluluğu konuya ilişkin imza kampanyası başlattı. Aynı zamanda change.org’da da ‘Akbük Ormanlarında mermer ocağı istemiyoruz’ başlığıyla bir kampanya başlatıldı. Akbük’te yaşayan Avukat Faruk Haksal, konuyla ilgili hukuki süreçleri takip edeceklerini dile getirdi.

9 Mayıs Perşembe günü mermer ocağıyla ilgili halkın katılımı toplantısı gerçekleştirilecek.