Fidan, İİT toplantısında konuştu: Filistin’de çözüm için somut adım gerek

» Büyük Manşet » Fidan, İİT toplantısında konuştu: Filistin’de çözüm için somut adım gerek

Suudi Arabistan’ın Cidde kentindeki İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısında açıklama yapan Dışişleri Bakanı Fidan, Gazze’de elektrik, yakıt, gıda ve suyun kesilmesinin mazur görülemeyeceğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) Dışişleri Bakanları düzeyindeki İcra Komitesi Toplantısı’na katıldı.

Fidan, toplantıda yaptığı konuşmada, ‘Filistin sorununa adil ve kalıcı çözüm bulunması için yeni yöntemlere ve Müslüman ülkelerin atması gereken somut adımlara ihtiyaç olduğunu’ belirtti. İsrail’in Hamas ile 7 Ekim’de başlayan çatışmalar sonrasında aldığı ‘topyekûn abluka’ kararına işaret ederek, ‘Gazze’de elektrik, yakıt, gıda ve suyun kesilmesinin; sivillerin, cami ve hastanelerin dahi bombalanmasının hiçbir surette mazur görülemeyeceğini’ söyledi.

Dışişleri Bakanlığı’nın resmi X (eski adıyla Twitter) hesabından yapılan açıklamaya göre, Bakan Fidan ayrıca ‘yaşanan olayların İslam dünyasının birlikte düşünmesi, konuşması ve hareket etmesi gerektiğini bir kez daha gösterdiğini’ vurguladı.

‘KALICI BARIŞIN GARANTÖRLERİ OLARAK HAREKET EDİLMELİ’

AA’nın haberine göre, ‘Müslüman ülkeler olarak özgüvenli davranılması gerektiğini’ belirterek ‘dayatılan hegemonik’ söyleme meydan okunması çağrısı yapan Fidan, “Son olarak Türkiye’nin görüşü, yeni bir garanti mekanizmasının tasarlanıp hayata geçirilmesi gerektiğidir. Bölgedeki Müslüman ülkeler, Filistin halkının iyiliğini ve bekasını teminat altına almalı ve kalıcı bir barışın garantörleri olarak hareket etmeli” ifadesini kullandı.

Fidan, bu mekanizmanın Filistin’in merkezinde olduğu barış, güvenlik ve istikrar kuşağı oluşturma potansiyeli olduğuna işaret ederek “Bu, İstanbul’daki 7. Olağanüstü İslam Zirvesi’nde mutabakata vardığımız ve BM Genel Kurulu kararlarında da kabul ettiğimiz Filistinlilere sağlanacak uluslararası korumayla da uyumlu olacaktır” dedi.

‘ONLAR BU MODELE ALIŞKIN’

İsrail ve diğer ülkelerin, Filistinlilerle barışı ertelemenin bir bedeli olacağını anlaması gerektiğinin altını çizen Fidan, “İsrail’in zulmettiği, bizlerden ağır eleştiri aldığı ve başka bir gaddarlık yaparak dünyaya bunu unutturduğu kısır döngüyü kırmak zorundayız. Onlar bu modele alışkın” diye konuştu. Dışişleri Bakanı Fidan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Müslüman dünyası, başkenti Doğu Kudüs olan egemen, bağımsız ve coğrafi bütünlüğü haiz Filistin devleti hayat bulana kadar, cesur kararlar almalı ve kararlılıkla onları kademeli şekilde uygulamalı.”

‘HİÇBİR ŞEY 2 MİLYON KİŞİNİN CEZALANDIRILMASINI MEŞRULAŞTIRAMAZ’

Dışişleri Bakanı Fidan, hiçbir şeyin dar bir koridora hapsedilen 2 milyondan fazla insanın toplu olarak cezalandırmasını meşrulaştıramayacağını vurgulayarak, Gazzelilerin gıdasız, susuz ve elektriksiz kalmasının bahanesinin olmayacağını belirtti.

“Dün gece şahit olduğumuz, evlerin, camilerin ve hastanelerin zulümle bombalanmasını hiçbir şey haklı gösteremez” diyen Fidan, Filistinlilerin her gün yenilenen ve ağırlaştırılmış acılara maruz kaldığına dikkati çekti. Fidan, Filistinli şair Mahmud Derviş’in sözüne atıfla, “Filistinliler, bugünün önümüzdeki günlerin getireceğinden daha iyi olduğuna kesin olarak inanan dünyadaki tek millet. Yarın, her zaman daha kötü bir durumun habercisidir” dedi.

‘YENİ METOT VE SÖYLEMLERE İHTİYAÇ VAR’

Fidan, “Ama bu sefer, tarihin yönünü değiştirmeliyiz” diyerek, tarihi ve kalıcı bir barış için beş unsura odaklanılması gerektiğinin altını çizdi. Fidan, bu beş unsuru şöyle anlattı: İlk olarak koşulsuz ateşkes sağlanması ve sivillerin hayatını kaybetmesinin engellenmesi; acil insani yardımın Gazze’ye ulaşması, coğrafi minvalde gerilimin artmasının önlenmesi.

Barışı sağlamak için yeni metot ve söylemlere ihtiyaç duyulduğuna işaret eden Fidan, “Bugün tüm taraflar, Filistin sorununun tek adil ve kalıcı çözümünün iki devletli çözüm olduğu konusunda hemfikirdir. Fakat bu yeterli değil, bunu somut hale getirmeliyiz” dedi.

Fidan, İİT toplantısının öncesinde Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faisal bin Farhan ve Kuveyt Dışişleri Bakanı Şeyh Salim Abdullah El-Câbir Es-Sabâh ile de görüşmeler yaptı.

Kaynak: Duvar