Bakan Şimşek’ten Dikkat Çeken ‘Dolar’ Yorumu

» Büyük Manşet » Bakan Şimşek’ten Dikkat Çeken ‘Dolar’ Yorumu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuk olduğu canlı yayında ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Doların yükselmeye devam etmesi ile ilgili açıklama yapan Şimşek; ‘para politikası gecikmeli devreye giriyor, bugün aldığımız tedbirlerin etkisi aylar sonra kendisini gösteriyor, sonuçlarını almamız zaman alacak.’ dedi.

Katıldığı CNN Türk canlı yayınında soruları yanıtlayan Şimşek’in açıklamalarından bazı önemli satır başları şöyle:

LONDRA NASIL GEÇTİ?

75 trilyonluk büyük fonlarla görüştünüz. OVP’yi detaylı anlattınız. Yabancının kaygıları artık gideriliyor diyebilir miyiz?

Türkiye’ye ilgi çok büyük. 3 gün boyunca aralıksız toplantılar yaptık. Yatırım fonları, yatırım bankaları, altyapı fonları ile bir araya geldik. İlgi çok yoğundu. 85 üzerinden kurum temsilci gönderdi. 100’den fazla yatırımcı ile yoğun temaslarımız oldu.

Türkiye kişibaşı milli geliri 10 bin doların üzerinde olan yedi ülkeden birisi. Büyük bir piyasa ve ilgi ciddi anlamda büyük. Türkiye’ye karşı algıda da ciddi bir iyileşme var.

KKM’DEN ÇIKIŞ

Bizim programın ana hedefi sürdürülebilir yüksek büyüme, hedefe ulaşırken fiyat istikrarı, yani enflasyonun düşük tek hanelere düşürülmesi, rezerv birikimi ve KKM’den çıkış gibi, birbirini destekleyen bütüncül bir yaklaşım var.

Program önemli bir fırsat içeriyor, bu nedenle bütün kesimlerden, yatırımcılardan ilgi çok yoğun. Önümüzdeki dönemde ilginin yoğunlaşmasını bekliyoruz, çünkü uygulama anlamında programın erken aşamasındayız.

ENFLASYONLA MÜCADELE

Çok güçlü adımlar attık, enflasyonu çıpalayacak eşiklere doğru geliyoruz. İnanıyorum ki programımız, özellikle tüm ülkemize kalıcı, uzun vadeli çözüm üretecek bir program.

Hem parasal, hem miktarsal, hem seçici kredi sıkılaştırmasına gittik, bunu destekleyecek gelir politikalarını ortaya koyduk. Maliye politikasında önleyici tedbirler aldık.

Bir yıl sonraki enflasyonu çıpalayacak, onu bir şekilde yatırımcıları ikna edecek bir para politikası duruşuna geçeceğiz dedik ve o noktada gerekeni yaptık.

DOLARIN YÜKSELMESİ ALEYHİMİZE

Yapısal reformları bir takvime bağladık, öngörülebilir durumda. Küresel faizler yüksek ve yüksek kalacak diye öngörülüyor, bizim gibi ülkeler için bu karşıdan esen bir rüzgar. Para politikası gecikmeli devreye giriyor, bugün aldığımız tedbirlerin etkisi aylar sonra kendisini gösteriyor, sonuçlarını almamız zaman alacak. Doların güçlenmesi aleyhimize, çünkü euro bazında mal satıp ham maddeyi dolarla alıyoruz.

Programın kredibilitesi var, olması yabancılardan bu kadar ilgi olmaz, fon akışına dönüşmezdi. Aylık bazda enflasyonda ciddi momentum kaybı başlayacak. Küresel finansal koşullar sıkışık olsa da iyi bir hikayeniz varsa o zaman yabancı ilgisi oluyor.