‘Ye yandaşım ye…’ Bakanlığın paralarını böyle harcamışlar!

» Büyük Manşet » ‘Ye yandaşım ye…’ Bakanlığın paralarını böyle harcamışlar!

2022 yılında uçak kiralamadığı için binlerce hektarlık ormanlık alanın yanmasına gözyuman Orman Genel Müdürlüğü’nün 3.5 milyon dolara 1.5 dakikalık reklam filmi çektirdiği, 10 milyonu geçen 3 makam aracı kullandığı ortaya çıktı.

AK Parti hükümetinin kamu kurum ve kuruluşlarının harcamalarında tasarruf sağlanması ve kamu kaynaklarının verimli kullanılmasına dair yıllardır yayınladığı “tasarruf tedbirleri ”genelgelerinin evrak üzerinde kaldığı ortaya çıktı.

Tarım Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, Orman Genel Müdürlüğü’nün devletin parasını nasıl tanıdıklarına peşkeş çektiğini Tuncay Mollaveisoğlu’nun TELE1’de yayınlanan Anında Manşet programında açıkladı.

Durmuş, Sayıştay raporlarına yansıyan usulsüzlükleri belgeleri ile açıkladı.

“Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey’in talimatlarıyla Mehmet Koç’un Başkanı olduğu Dış İlişkiler, Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı 2020-2021-2022 yıllarında 3.5 milyon The Tutarındaki yayın-tanıtım harcamalarını herhangi bir ihale usulü kullanmadan doğrudan temin yöntemiyle Siyah Limon ve Erka Medya firmalarına reklam filmi (Kamu Spotu) yaptırmıştır. Firma, 2019 yılında kurulmuş bir firma olup, bütün işlerini Orman Genel Müdürlüğü ile yapmıştır. Siyah Limon ve bağlantılı olduğu firmalara 3 yılda 3.5 milyon dolar tutarında ödeme yapılmış olup; bu durum Sayıştay Başkanlığı’nın yaptığı denetimlerde de tespit edilmiş, bu firmalar tarafından yapılan usulsüzlüklerden bahsedilmiştir”

Reklam filminin detaylarını da veren Şükrü Durmuş, “Filmlerdeki görüntüler firma tarafından çekilmemiş, tamamen Bakanlığın arşivlerinden alınmıştır. Zaten daha önceki filmler, Bakanlık tarafından profesyonelce hazırlanıp servis edilmiştir. İşin başka bir ilginç yanı ise firma filmleri üç ayrı Orman Bölge Müdürlüklerine bedava vermesi gerekirken satmıştır. Bu filmler bir firmaya 10 bin TL’ye yaptırabilir. Usulsüzlük Bakan yardımcısı Veysel Tiryaki tarafından Teftiş Kuruluna iletilmiş ve Bakanlık müfettişleri görevlendirilmiştir. Bir yıla yakın süren soruşturmalar sonucu ilgililer hakkında işlem yapılmamıştır” diyerek ilgili kişilerin korunduğunu ifade etti.

BALLI MAAŞLAR

Sendika Genel Başkanı Şükrü Durmuş, Genel Müdür Bekir Karacabey’in orman yangınlarının olmadığı 2024 nisan ayında kendisine ve müdür yardımcılarına 90 saat mesai yazdırdığını da belgeleyerek, “Genel müdür, 3 ayrı yerden huzur hakkı adı altında maaş aldığı yetmiyormuş gibi bir de kendine yapmadığı mesainin parasına tenezzül ediyor. Sendika olarak ‘devlet soyuluyor’ diyerek bağırıyoruz. Yaklaşık 10 milyon lira değerinde üç ayrı makam aracı olan Genel Müdür Bekir Karacabey için suç duyurusunda bulunduk ve görevden alınmasını talep ettik” ifadelerini kullandı.