Yaz meyveleri cep yakıyor

» Büyük Manşet » Yaz meyveleri cep yakıyor

Havaların ısınmasıyla pazarlarda yaz meyveleri tezgahlardaki yerlerini almaya başladı. Fiyat etiketleri ise dudak uçuklatıyor.

Havaların ısınmasıyla pazar tezgahlarını yaz meyveleri süslemeye başlarken yurttaş yüksek fiyatlardan, pazar esnafı ise vatandaşın ilgisisizliğinden şikayetçi…Yaz aylarının gelmesiyle pazar fiyatları hareketlendi. Yaz aylarının serinleten lezzetti meyvelerin fiyatları, dudak uçuklatmaya devam ediyor. Yaklaşık olarak bir aydır tezgahlarda olan erik, çilek, kiraz, kayısı gibi yaz meyvelerinin kilogram fiyatı pazar da bile 50 TL’den açılış yaparken, marketlerde 150 lira gibi rakamlardan satışa sunuluyor.

“ESNAF RAĞREBETİN DÜŞMESİNDEN ŞİKAYETÇİ”

İzmir Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Hamdin Erişen, yeni çıkan meyveler hariç fiyatların düştüğünü ifade ederken, pazarcıların da ise düşen rağbetten şikayetçi olduklarını söyledi.

Elektrik ve su fatularındaki artışın yanı sıra akaryakıt fiyatlarına gelen zamlarla girdi maliyetlerindeki yükseliş de tezgaha yansıdı. Yaz meyvelerinin fiyatlarının yüksek olduğunu vurgulayan Başkan Erişen, kış ürünlerinin fiyatlarının düştüğünü belirtti. Vatandaşın olduğu kadar pazar esnafınında durumdan rahatsız olduğunu belirten Başkan Erişen, “Pazardaki ürünlerde yaz meyveleri hariç bir fiyat düşüşü var. Ancak elbette meyveler tezgahlara yeni çıktığı için fiyatları hala yüksek. Vatandaşlar da bu yüzden fiyatlardan şikayetçi. Ancak aynı şekilde pazarcılar da maliyetlerin yüksek olması nedeniyle rağbetin düşmesinden şikayetçi” dedi.

PAZAR BOMBOŞ”

Maliyetler yüzünden fiyatların arttığını vurgulayan pazarcı esnafı Ahmet Kutlu ise, Vatandaşların pazara olan ilgilerinin azaldığını belirterek, “Vatandaşlar artık pazardan alışveriş yaparken bile zorlanıyor. Önceden sabahtan öğlene kadar dolup taşan pazar, şimdi bomboş. Ürünler elimizde kalıyor. Bizler de artık eskisi gibi ürün getiremiyoruz, çünkü satamıyoruz” ifadelerini kullandı.

YARIM KİLO FİYATI DAHA CAZİP GELİYOR

Pazarcılar artan fiyatlardan, zamlardan dolayı kendilerine bir çözüm yolu üreterek fiyat etiketlerine yarım kilo fiyatı yazıyor. Pazarcı Mahmut Yıldırım “1 kilo fiyatını gören vatandaşlar çekiniyor, yarım kilo fiyatı vatandaşlara daha cazip geliyor” diye konuştu.

TANEYLE SATIŞ DÖNEMİ

Yaklaşık 2 yıl önce başlayan dilimle karpuz satışının ardından bu yılda taneyle meyve satışı yapılıyor. Kilosu 50 liradan başlayan kirazın fiyatı 90 liraya kadar yükseliyor. Çiftçinin tarlasından manav tezgahına varana kadar neredeyse yüzde 100 zam alan meyveler hakkında vatandaşlar, dilimle karpuzdan sonra taneyle meyve alabildiklerini söyledi.

Haber: Arif Enes DURAK