“Türkiye’nin çiftçisi gittikçe yoksullaşıyor”

» Ekonomi » “Türkiye’nin çiftçisi gittikçe yoksullaşıyor”

Tarım ve Orman Bakanlığı bütçe görüşmelerinde, çiftçinin artan maliyeter kaşısında gittikçe yoksullaştığını belirten CHP’li Aşkın Türeli, tarımsal desteklerin yetersiz olduğunu söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçe teklifi görüşmeleri sürüyor.

Büyçe görüşmelerinde söz alan CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, artan maliyetler nedeniyle çiftçinin yoksullukla mcüadele ettiğini belirterek, “Girdi fiyatlarının çok arttığı, ürün fiyatlarının ona yetişmediği bir pozisyonda Türkiye’nin çiftçisi gittikçe yoksullaşıyor. Üretici kazanmıyor tüketici de pahalıya yiyor. Yani bu şunu gösteriyor aslında. Üreticiden tüketiciye gelen zincirdeki fiyat farklarına, ticari marjlara perakende ve toptan ticaret kesimi el koymuş durumda. Yani halciler, süpermarketler. Böyle bir çarpık yapı var” dedi

“KURAKLIK CİDDİ PROBLEM”

Çiftçinin mazotun vergisine sadece 46 milyar lira ödediğine dikkat çeken Türeli, “Tarımda planlama yok. Arz açığı olan ürünlerin Türkiye’de üretilmesi gerekirken hiçbir planlama olmadan, tamamen piyasaya bırakılmış. O sene ürün çok iyi para ederse bir sonraki sene herkesin o ürünü ürettiği bir yapı var. Kuraklık çok ciddi bir problem. Tarımsal destekleme politikaları istikrarsız. Tarımsal destekler yetersiz. Bu sene önümüzdeki sene için toplam 91.5 milyar liralık bir tarımsal destekleme var. Devletin rakamlarını veriyorum. Mazot desteği 16.1 milyar lira. Ben de bir hesap yaptım. Çiftçi bir yılda yaklaşık 3 milyar litre mazot kullanıyor. Çiftçi devletten 16 milyar lira mazot desteği alıyor ama mazot kullanırken 46 milyar lira vergi ödüyor” ifadelerini kullandı.