TBMM İliç Komisyonu’nda vekiller birbirine girdi

» Büyük Manşet » TBMM İliç Komisyonu’nda vekiller birbirine girdi

İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu toplantısında CHP’li Deniz Yavuzyılmaz‘ın konuşması esnasında AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin tepki göstermesi ile tartışma yaşandı. Yavuzyılmaz,”Murat Kurum’un adı geçtiği zaman hep beraber zıplıyorsunuz” dedi.

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni’nde 9 işçinin toprak altında kaldığı liç kaymasıyla ilgili TBMM’de kurulan İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu’nun ikinci toplantısı başladı. CHP Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın konuşması esnasında AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin tepki göstermesi ile tartışma yaşandı.

“BASKI VE ZORBALIKLA BENİ SUSTURAMAZSINIZ”

 Komisyonda konuşan Yavuzyılmaz, şunları söyledi:

“Bu felaketin neden gerçekleştiği, sorumluluk alanına hangi bakanlıkların girdiği, sorumluluklarının neler olduğunu anlamak için buradayız. Bu bakımdan önce genel bir değerlendirme yapmak istiyorum. 13 Şubat tarihinde Erzincan İliç’te Angold madencilik tarafından işletilen altın madeninde yaşanan bir felaket var. Bu felaket bir doğal afet değil. Bu felaket siyanür içerikli milyonlarca ton yığın liç malzemesinden oluşan yapay bir dağın kayması. Yığın liç sahasının yüksekliği yaklaşık 264 metreye ulaşmış, bu alanda da bu yükseklikle liç sahası konusunda bir dünya rekoru kırılmıştır. Dünyanın en tehlikeli ve en yüksek yoğun liç sahası. Yığın liç sahasının bu yüksekliğe çıkmasının sorumlularının başında dönemin Çevre Bakanı Murat Kurum geliyor. Yığın liç sahasının bu yüksekliğe çıkmasına neden olan artışı 07.10.2021 tarihinde Murat Kurum adına imzalanarak şirkete verilen izinle yapılmıştır. Göçüğün altında 9 insanımız kaldı, 2 insanımızın cansız bedenine ulaşıldı. 7 işçimiz ise hala enkaz altında. AK Parti hükümeti bir kez daha arama kurtarma faaliyetini eline yüzüne bulaştırdı. Afet sonrası da bir kriz oluşmuş durumda.”

“KURUM’UN ADI GEÇTİĞİ ZAMAN HEP BERABER ZIPLAMAYA BAŞLIYORSUNUZ”

MHP Gümüşhane Milletvekili Musa Küçük, “Bunlara gerek yok, yanlış konuşuyor, şov yapma, slogan atıyorsun. Televizyona konuşuyorsun, ideoloji yapıyorsun. Gelip burada ahkam kesme orada ben ağladım” dedi. Yavuzyılmaz ise, “Benim konuşmama tahammül edin. Siz vatandaştan neyi saklıyorsunuz? Baskı ve zorbalıkla beni susturmazsınız. 7 işçimiz göçük altında… Arkadaş sinirlerini kontrol edemiyorsa, kontrol edip gelsin. Murat Kurum’un adı geçtiği zaman hep beraber zıplamaya başlıyorsunuz” ifadelerini kullandı.