Avrupa Birliği ülkesi Slovenya, parlamentoda yapılan oylamadan sonra Filistin devletinin bağımsızlığını resmen tanıdı.
İsrail’in Gazze saldırılarını durdurmak için baskı uygulamak amacıyla İspanya, İrlanda ve Norveç’ten sonra Slovenya da geçen hafta Filistin’i bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanıma kararı almıştı.
Slovenya’nın Filistin’i tanımasına dair tasarı, pazartesi günü parlamentonun dış ilişkiler komitesi tarafından kabul edilirken, salı günü genel kurulda oylama yapılması planlandı.
Ana muhalefet partisi Slovenya Demokrat Partisi(SDS) ise süreci yavaşlatmak için parlamentoda bir referandum talebinde bulundu. Bunun kabul edildiği senaryoda süreç bir ay kadar uzayabilirdi.
Eski Başbakan Janez Jansa’nın liderliğindeki SDS, Filistin’in bağımsızlığını tanımak için doğru zamanın şimdi olmadığını ve kararın sadece “terörist organizasyonu Hamas’a” yardım edeceğini öne sürdü.
Slovenya’nın 90 sandalyeli parlamentosunda çoğunluğa sahip olan iktidar koalisyonu, oylamanın salı günü yapılabilmesi için referandum teklifinin aşılmasının yollarını aradı. SDS teklifi ilk başta çekse de saatler sonra yine sundu.
Parlamentonun dış ilişkiler komitesi, salı günü düzenlediği olağanüstü oturumda referandum başvurusunu yetersiz buldu ve kabul etmedi.
Slovenya’nın Filistin’i tanıma kararı, 52 oyla kabul edildi ve SDS’nin salonu terk etmesinin ardından hiç karşı oy çıkmadı.
AB ülkeleri arasında İsveç, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Slovakya, Romanya, Bulgaristan ve geçen hafta itibarıyla İrlanda, İspanya ve Norveç, Filistin’i bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanıyor.