Schengen krizinde yeni perde

» Dünya » Schengen krizinde yeni perde

Schengen krizinde yeni perde: Elçilik, vize verdiği kişilerden Türkiye’ye dönüşte de elçiliğe gelmelerini istedi.

Schengen krizinde yeni perde: Elçilik, vize verdiği kişilerden Türkiye’ye dönüşte de elçiliğe gelmelerini istedi

Büyükelçilik, pasaportun arasına bir uyarı notu koydu

Macaristan Büyükelçiliği, Macaristana gitmek için 8 günlük Schengen vizesi alan bir Türk vatandaşının pasaportunun arasına “uyarı notu” koydu. Notta, vizenin amaca uygun kullanılıp kullanılmadığının denetlenmesi için, Macaristan dönüşünde Macaristan Ankara Büyükelçiliği Konsolosluk Bölümü’ne pasaportla gelinmesi istendi.

Avrupa ülkeleriyle yaşanan vize krizi sürerken, krizi boyutlandıracak bir uygulama daha başlatıldı. Macaristan Büyükelçiliği, Macaristan’a gitmek için Schengen vizesine başvuran Türk vatandaşının vize başvurusunu kabul etti ancak sadece 8 günlük vize verdi. Büyükelçilik, pasaportun arasına bir uyarı notu da koydu. Notta, Türkiye’ye döndüğünde bir hafta içinde Macaristan Ankara Büyükelçiliği Konsolosluk Bölümü’ne gelinmesi talep edildi.

Uyarı notunda, “Macaristan Ankara Büyükelçiliği Konsolosluk Bölümü verilen vizenin usulüne uygun kullanıldığının incelenmesi için, Schengen Bölgesi’nden Türkiye’ye döndükten sonra bir hafta içinde pasaportunuzu konsolosluğumuza getirmenizi talep eder” ifadeleri yer aldı.

Schengen Başvurusu: Schengen Nasıl Alınır?

Şubat 2020 itibariyle üye ülkelere elektronik başvuru yapılabilmektedir. Başvuru formlarını elektronik ortamda doldurup imzalayıp başvurular iletilebilir.

Ayrıca gitmek istenilen yerin temsilciliği aracılığı ile de vize alınabilir. Vize başvurusunda bulunacak kişiler, öncelikle ilgili kurumun talep ettiği belgeleri temin ettikten sonra internet üzerinden e-randevu alarak işlemini tamamlayabilir.

Örneğin Hollanda vizesi için aracı kurumun sitesinden randevu aldıktan sonra vize evraklarınızı tamamlayarak başvuru yapmanız yeterli olacaktır.

Vizeyi aldıktan sonra birlik üyesi ülkeler arasında izin süreniz dahilinde dolaşabilirsiniz. Buradaki önemli nokta, ilk girişin vize alınan ülkeden yapılması gerektiği. Daha sonrasında diğer ülkelere giriş yapabilirsiniz.

Örneğin Avusturya-Belçika-Çek Cumhuriyeti turu yapmak istiyorsunuz ve Schengen vizesine Avusturya üzerinden başvurdunuz. Avusturya’ya giriş yaptıktan sonra bu iki ülkeye de pasaportunuzla geçiş yapabilirsiniz.