Astana’daki Şangay İşbirliği Örgütü Zirvesi’nde, Putin ve Erdoğan önemli konuları görüştü. Kremlin, Erdoğan’ın Ukrayna’da arabulucu olamayacağını duyurdu. Astana’da Putin ve Erdoğan, Ukrayna’yı tartıştı. Kommersant, Ankara ziyaretiyle ilgili iddialarda bulundu. Akkuyu Nükleer Santrali inşası konuşuldu. Görüşmede 55 milyar dolarlık ticaret hacmi ele alındı.
ERDOĞAN’IN ARABULUCULUĞU MÜMKÜN DEĞİL
TürkRus.com’un aktardığına göre Kremlin Sözcüsü Peskov, Erdoğan’ın Ukrayna’daki müzakerelerde arabulucu olamayacağını kesin bir dille ifade etti. Rus devlet TV’si Kanal 1’e konuşan Peskov, “Hayır, mümkün değil” dedi. Peskov, bu konuda başka bir değerlendirmede bulunmadı.
PUTİN VE ERDOĞAN’IN ASTANA ZİRVESİ
Görüşmenin basına açık kısmında Putin, Erdoğan’la sürekli irtibat halinde olduklarını belirtti. Erdoğan, Ukrayna’da barışın mümkün olduğunu ve Türkiye’nin destek vereceğini ifade etti.
KOMMERSANT’IN İDDİASI VE AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ
Kommersant’ın devlet başkanlığı muhabiri Andrey Kolesnikov, Putin’in Ankara ziyaretine dair iddialarda bulundu. Azov Taburu komutanlarının Ukrayna’ya dönmesi nedeniyle ziyaretin ertelendiğini belirtti. Görüşmede 55 milyar dolarlık ticaret hacminin artırılması konuşuldu. Ayrıca, Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşası da gündeme geldi.
Almanya Başbakanı, ülkesinin Rusya-Ukrayna Savaşı’nda taraf olmayacağının garantisini verdi
Scholz, Federal Meclis’te milletvekillerinin gündeme ilişkin sorularına cevap verdi.
Sol Parti Milletvekili Gesine Lötzsch’ün, “Son seçim kampanyasında afişlerde kendinizi ‘barış şansölyesi’ olarak sundunuz, aynı dönemde Almanya’dan (Ukrayna’ya) tedarik edilen silahların Rusya topraklarına ateş edilebilmesine izin verdiniz. Bunu sadece çelişkili değil, tehlikeli de buluyorum. Halkımıza Almanya’nın savaşın tarafı olmayacağının garantisini veriyor musunuz?” şeklindeki sorusuna Scholz, “Evet bu garantiyi veriyorum.” dedi.
Rusya-Ukrayna Savaşı’nda ateşkesin nasıl sağlanabileceğine ilişkin soruya da Scholz, “Bana göre Ukrayna’nın teslim olmasını içeren bir ateşkes Almanya olarak asla desteklemememiz gereken bir ateşkestir.” ifadesini kullandı.
Scholz, bunun soyut bir konu olmadığının, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “tuhaf barış teklifinde” görülebildiğini belirterek Rus Devlet Başkanı’nın savaşı sona erdirme niyetinde olmadığını savundu.
Putin, 14 Haziran’da, “Ukrayna’nın birliklerini Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya’dan çekmesi ve NATO’ya katılma isteğinden vazgeçmesi halinde Kiev ile müzakerelere başlayabileceklerini” belirtmişti.