Profesörlere ‘SUS’ talimatı

» Büyük Manşet » Profesörlere ‘SUS’ talimatı

Doktorlara ve üniversitelerde görev yapan öğretim üyeleri ve profesörlere yapacakları açıklamalar için izin almaları gerektiği bildirildi.

MEHMET İNMEZ

Emekli askerler, üniversite profesörleri ardından hastanelerde görev yapan, profesör, doçent, doktor öğretim üyesi olanların uzmanlık alanında konuşması için valilik veya il sağlık müdürlüklerinden izin alması zorunluluk haline getirildi. Doktorlara ve üniversitelerde görev yapan öğretim üyeleri ve profesörlere, gönderilen mesajda hem üniversite hem de kamu hastanelerinde hekimlik yapan akademisyenlerin, kendi alanlarında yapacakları açıklamalar için izin almaları gerektiği bildirildi. İzmir, Aydın gibi illerde başlatılan uygulamanın Türkiye geneline yayılması bekleniyor.

KİMDEN İZİN ALACAKLAR

Ege Saati’ne açıklama yapan Çanakkale Tabipler Odası Başkanı Prof. Dr. Arzu Mirici, “Sağlık Bakanlığı ile birlikte protokol imzalayan üniversiteler için yazı gönderilmiş. İzin alması gereken kişileri, akademisyen, doktor, doçent, profesör düzeyinde olarak belirlemiş. Bilim insanının halkı bilgilendirme yönünde yapacağı açıklamalar için İl Sağlık Müdürlüklerinden izin almaları gerekiyor. Bu bilgi kirliliğin önüne geçmek için yapılan bir tebliğ değil, tamamen kısıtlama amaçlı yapılan bir uygulamadır” dedi.

Kimin izin vereceği konusunda net bilgi vermediğin belirten Mirici, “Bu izni sağlık müdürlüklerinde kim değerlendirecek. Bir akademisyen, profesör, doçent olmuş kişi gidip yeni uzman olmuş bir hekimden mi izin alacak. İzin için bir kurul mu yoksa komisyon mu olacak?.  Ayrıca müdürlüğün bu konuda yetkinliği de yok. Bilim insanın kendi alanında açıklama yapması için bir müdürlükten izne tabi olmaması gerekir” diye konuştu.

 

Doktorlara gönderilen yazı…

“Kamu üniversiteleri ile Bakanlığımız Kamu Hastaneleri arasında birlikte kullanım ve işbirliği protokolü kapsamında sağlık tesislerimizde hekim olarak görev yapan; profesör, doçent, doktor öğretim üyesi ve/veya eğitim görevlilerinin sağlık hizmeti sunumu sırasında kendi uzmanlık alanlarıyla ilgili teşhis ve tedaviye yönelik yaptıkları çalışma, ameliyat gibi uygulamaların basın yayın kuruluşları ile paylaşılması, röportaj yapılması, basına demeç vermesi durumlarında izin alınacak idari merci hakkında Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğüne görüş ve talimat sorulmuş; sonuç olarak; Sağlık Hizmetlerinde Tanıtım ve Bilgilendirme Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik kapsamında kamu idaresinden Valilik onayı/İl Sağlık Müdürlüklerinden izin alınması gerektiği bildirilmiştir”