Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Canan Aslı Yıldırım, göz hastalıklarında erken tanı için bebeklikten itibaren düzenli göz muayenelerinin büyük önem taşıdığını hatırlattı.
Nadir hastalıkların, toplumda 2000’de bir ve daha az sıklıkta görüldüğünü belirten Prof. Dr. Yıldırım, “Hastalıklarda, nadir olmayan hastalıkların aksine, endüstrinin çok ilgisini çekmemesi nedeniyle ticarileşebilen tedavi seçenekleri azdır. Ancak, nadir hastalıklar, hastaların yaşam kalitesini düşüren ciddi engellere yol açabilir ve bazı durumlarda yaşam süresini kısaltabilir. Tam bir tedavi mümkün olmasa da erken müdahale ile hastaların hayat standartları artırılabilir. Nadir göz hastalıklarının çoğu genetik kökenlidir, bu nedenle akraba gruplarında görülme sıklığı fazladır ve genetik danışmanlık ile önlenebilir. Bazı nadir göz hastalıkları doğumda ortaya çıkarken, bazıları gençlik veya yetişkinlik dönemlerinde kendini gösterir. Bu hastalıklar genellikle görme kaybı, ışık hassasiyeti, göz titremesi veya şaşılık gibi belirtilerle başlar. Erken tanı için bebeklikten itibaren düzenli göz muayeneleri büyük önem taşır” dedi.
EKİM” FARKINDALIK AYI
Ekim ayının farkındalık ayı olarak belirlendiğini belirten Yıldırım, “Türkiye’nin ilk Tematik Araştırma Merkezi olan (İBG), yaşam bilimleri araştırmalarına dayalı olarak hastalıkların önlenmesi, teşhisi ve tedavisi için yenilikçi teknolojiler ve ürünler geliştirmeyi amaçlamaktadır. İBG tarafından yürütülen ve Avrupa Komisyonu Ufuk Avrupa-2020 tarafından desteklenen RareBoost Projesinde, nadir hastalıklar alanında araştırma odaklı çözüm oluşturmak için çalışmalar yürütülmektedir. Bu önemli alandaki çalışmalara ivme kazandırmak ve her ay farklı bir nadir hastalık grubuna dikkat çekmek için Ekim 2024 “Nadir Göz Hastalıkları Farkındalık Ayı” olarak belirlemiştir” diye konuştu.
RareBoost projesi hakkında da bilgi paylaşan Prof. Dr. Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: “RareBoost, İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) tarafından yürütülen, Avrupa Birliği Ufuk 2020 ERA Chairs programı destekli yenilikçi bir projedir. Bu proje, nadir ve tanısız hastalıklar alanında araştırma mükemmelliğini teşvik ederek, bu alanda çığır açmayı hedeflemektedir. RareBoost’un misyonuna uygun olarak, İBG bünyesinde multidisipliner bir yaklaşımla Nadir ve Tanısız Hastalıklar Platformu (IBG-RUDiP) kurulmuştur. RareBoost ve IBG-RUDiP, nadir hastalıkların tanı ve tedavisinde inovasyonu teşvik ederek, bu alanında ulusal ve uluslararası düzeyde önemli katkılar sağlamayı hedeflemektedir.”