Petrol fiyatları İsrail-Filistin gerilimiyle yeniden yükseldi

» Dünya » Petrol fiyatları İsrail-Filistin gerilimiyle yeniden yükseldi

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların daha da genişleyebileceği ihtimali petrol fiyatlarını yukarı yönlü desteklerken analistler petrol fiyatlarındaki temel endişeyi çatışmaların İran’a yansıması olarak nitelendiriyor.

Petrol fiyatları, Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırıları sonrasında dünya ham petrolünün yaklaşık üçte birinin kaynağı olan Orta Doğu’da gerilimi artırmasıyla yüzde 5’e kadar yükseldi.

Cuma günü 83,44 dolara kadar düşen Brent petrolün varil fiyatı, günü 84,58 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 10.10 itibarıyla kapanışa göre yüzde 3,19 artışla 87,28 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 85,72 dolardan alıcı buldu.

Brent petrolde teknik olarak 88,68 ile 89,68 dolar aralığının direnç, 87,00 ile 86,32 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

PETROL FİYATLARINDA İRAN ENDİŞESİ

Fiyatlardaki yükselişte, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların Orta Doğu’da tansiyonu yükseltmesinin küresel petrol arzını olumsuz etkileyeceği endişeleri etkili oldu.

Gazze’den İsrail’e yönelik başlatılan “Aksa Tufanı” saldırısı sonrası İran’ın çatışmalarda Hamas’ı desteklediğini açıklamasının ardından, ABD ve Batılı ülkelerin İran’a karşı tedbir alma ihtimali, fiyatların yükselişine katkıda bulundu.

Analistler, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların daha da genişleyebileceği ihtimalinin risk algısının yüksek seyretmesine neden olduğunu ve yükselen petrol fiyatlarının küresel bazda enflasyon endişesini de artırabileceğini ifade etti.

HÜRMÜZ’DEN GEMİLERİN GEÇİŞİ TEHLİKEYE GİREBİLİR

İsrail’deki son olaylar petrol akışına doğrudan bir tehdit oluşturmuyor ancak çatışmanın ABD ile İran arasında daha yıkıcı bir vekalet savaşına dönüşme riski var.

Saldırılara karıştığı yönündeki haberler üzerine Tahran’a karşı herhangi bir misilleme yapılması, İran’ın daha önce kapatma tehdidinde bulunduğu hayati bir kanal olan Hürmüz Boğazı’ndan gemilerin geçişini tehlikeye atabilir.

Singapur merkezli analiz şirketi Vanda Insights’ın kurucusu Vandana Hari, “Bölgesel bir savaşın en kötü senaryosu göz önünde bulundurulmalı, ancak bu benim temel senaryom değil. Daha geniş çaplı bir savaşta sadece kaybedenler olacağından, ölçülü ve daha sakin zihinler galip gelecektir” dedi.

İSRAİL’İN İRAN’A SALDIRMA RİSKİ ARTTI

Saldırılar, ABD ile İran arasındaki gerginliğin aylardır azalması ve İran’dan gelen ham petrol sevkiyatlarının Amerika’nın örtülü onayıyla beş yılın en yüksek seviyesine çıkmasıyla birlikte geldi.

Uç bir senaryoda, İslam Cumhuriyeti köşeye sıkışırsa İran misilleme yapabilir ve Hürmüz Boğazı’nı hedef alabilir. Hürmüz Boğazı’ndan her gün yaklaşık 17 milyon varil ham petrol taşınıyor.

Citigroup analistleri Ed Morse ve Eric Lee bir notta, İsrail-Hamas savaşının Suudi Arabistan’ın günlük 1 milyon varillik üretim kesintisini azaltacağı veya ortadan kaldıracağı beklentilerini azalttığını belirtirken İsrail’in İran’a saldırma riskinin de arttığını söylediler.

Aralarında Helima Croft’un da bulunduğu RBC Capital Markets analisti ise bir notta, “İsrail ortaya çıkar ve İran’ı doğrudan olaya dahil ederse, Biden yönetiminin bu kadar hoşgörülü bir yaptırım rejimini benimsemeye devam etmesinin muhtemelen zor olacağına inanıyoruz” dedi.

ING Groep NV emtia stratejisi başkanı Warren Patterson da yaşanan belirsizliğin fiyatlarda yükselişe neden olabileceğini belirterek, “Durumun nasıl gelişeceğine dair belirsizlik muhtemelen fiyatları destekleyecektir” dedi.

Kaynak: Sözcü