Öğrencilere yatacak yer yok

» Büyük Manşet » Öğrencilere yatacak yer yok

Öğrenciler barınma arayışına girdi. Devlet yurtlarının kapasitesi yetersiz. İzmir’de özel yurt ücretleri yıllık 250 bin ve 400 bin TL

MEHMET İNMEZ’İN ÖZEL HABERİ…

Üniversite tercih sonuçlarının açıklanması ile yurt sayısının azlığı ve ev fiyatlarının yüksekliği nedeniyle barınma krizi de gün yüzüne çıktı. 10 üniversitenin bulunduğu İzmir’de 200 bin öğrenci eğitim görürken, yurtlardaki yatak sayısı ise sadece 30 bin.

Öğrenci semti olarak bilinen Çiğli, Buca ve Balçova ilçelerinde özel yurtlarda, tek kişilik odalar yıllık 300 bin ile 400 bin lira bandına ulaştı. 4 ya da 6 kişilik odalara ise 150 bin lira isteniyor. Yurtlarda sabah kahvaltısı ve akşam yemeği bulunmuyor. Çaresiz öğrenciler internetten odalarını paylaşacak ev arkadaşı arıyor. 

İzmir’de devlet yurtlarının yetersizliği, artan ev kiraları ve özel yurt ücretlerinin yüksek olması nedeniyle üniversite öğrencileri bu yılda barınma sorunu ile karşı karşıya. 200 bine yakın gencin eğitim gördüğü kentte Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) ait yurtlarda yatak sayısı 30 bin civarında.

KYK ve belediye yurtlarında yer bulamayan öğrenciler özel yurtlarda yer bulsa dahi 300 bin ila 150 bin TL arasında değişen fiyatları görünce şaşırmış durumda. Ödemesi zor olan özel yurtlardaki ücretlere ise sabah kahvaltısı ve akşam yemeği dahil değil.

 

Eğitim-Sen İzmir Üniversiteler Şube Başkanı Lülüfer Körükmez

 

YURTLAR 30 BİN TL

Öğrenci semti olarak bilinen Çiğli, Buca, Bornova ve Balçova ilçelerinde özel yurtlarda, tek kişilik odalar yıllık 300 bin ile 400 bin lira bandına ulaştı. 4 ya da 6 kişilik odalara ise 150 bin lira isteniyor. Yurtlarda sabah kahvaltısı ve akşam yemeği bulunmuyor. Çaresiz durumda kalan öğrenciler ise internetten ev arkadaşı arayarak

EV FİYATLARI UÇTU

İzmir’de üniversite yakınlarında oturulabilecek en uygun ev kirası asgari ücret ve üzerinde seyrediyor. Bornova, Çiğli, Balçova ve Buca bölgelerinde 1+1 en fazla 60 metrekare alana sahip içerisinde internet ve doğalgazı bulunan bir evin ortalama kirası 1700 ile 2500 TL arasında değişiyor. Ev kiralamak için en az üç ay veya 1 yıllık depozito ve senet imzalamak zorundasınız.

ODA ARKADAŞI ARIYORLAR

Eğitim için barınmak zorunda kalan öğrenciler, sosyal medya üzerlerinden kurulan platformlarda ev ve oda arkadaşı aramaya başladı. 2+1 evin bir odası 10 ile 15 bin, 3+1 evin bir odası ise 7 ile 10 bin TL arasında kiralanıyor.

 

Öğrencilere yatacak yer yok

Eğitim-Sen İzmir Üniversiteler Şube Başkanı Lülüfer Körükmez

EĞİTİM ÜCRETSİZ OLMALI

Öğrencilerin barınma krizi ile karşı karşıya kaldığını belirten Eğitim-Sen İzmir Üniversiteler Şube Başkanı Lülüfer Körükmez, “ Barınma her zaman Türkiye’de problemdi. Hükümetlerden barınma sorununa çözüm ararken tersine krize dönüşmeye başladı. Öğrencilerin artık eğitim hakkını engelleyici faktöre dönüştü. Çözüm yerine fiyatların artırıldığını ve yurt sayısının çoğaltılmadığını görüyoruz. Barınma eğitimin bir parçası olarak planlanmalı ve ele alınmalı. Yurt bulamayan öğrenciler özel yurtlara yöneliyor. Özel yurtların ne kadar denetlendiği, nasıl işletildiğine dair ciddi soru işaretleri var. Öğrenciler ve aileler bir kez daha yalnız bırakıldığını görüyoruz. Öğrenciler bu sorunlar nedeniyle eğitimden ya tamamen vazgeçiyor veya evlerine yakın yerleri tercih etmek zorunda bırakılıyor. Acilen çözülmesi gereken problemlerden bir tanesi ücretsiz erişilebilir eğitimin herkes için olması gerekiyor” dedi.