Numan Kurtulmuş, yeni anayasa için DEM Parti ile görüştü

» Büyük Manşet » Numan Kurtulmuş, yeni anayasa için DEM Parti ile görüştü

Yeni anayasa ziyaretleri kapsamında siyasi partilerle görüşen TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, DEM Parti yöneticileriyle bir araya geldi.

DEM Parti’nin TBMM Grubu’nda saat 12.00’de başlayan görüşmeye, partinin Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan’ın yanı sıra Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli katıldı.

“Süreci açık, şeffaf ve demokratik bir şekilde sürdürme talebimizi ilettik”

Görüşme sonrası açıklama yapan Numan Kurtulmuş, “Bu süreci açık, şeffaf, demokratik bir şekilde parlamentoda grubu bulunan partilerle birlikte sürdürüyoruz. Bu sürece ilişkin görüşlerimizi, daha doğrusu çerçeveyi kendileriyle paylaştık. Bu süreci açık, şeffaf ve demokratik bir şekilde sürdürme talebimizi kendilerine ilettik. Bizim temennimiz, TBBM’de çok büyük bir çoğunlukla siyasi partilerin üzerinde uzlaşabileceği bir anayasa çalışmasının ortaya konması ve bunun Meclis’te kabul edilmesidir. Bugüne ilişkin daha detaylı açıklamayı üç partiyi ziyaretten sonra en sonunda gerçekleştireceğiz” dedi.

“Bir yol temizliğine ihtiyaç var”

DEM Parti Eş Genel Başkanı Hatimoğluları ise “Bizler de DEM Parti olarak demokratik anayasa yapım sürecine Türkiye’nin ihtiyacı olduğu kanaatindeyiz. 12 Eylül anayasasının değişmesi ve demokratik bir Türkiye’nin inşa edilmesi konusunda adımlar atılması konusundaki görüşlerimiz kamuoyunca bilinmektedir. Bu dönemde, elbette bir yol temizliğine ihtiyaç var. Türkiye’de bir demokratik anayasa yapım sürecini inşa edebilmek için, mevcut olan baskı sürecinin ortadan kalkması, antidemokratik uygulamaların ortadan kalkması, Anayasa’nın, AİHM kararlarının hükümlerinin uygulanması bizler açısından çok önemli. Dün 1 Mayıs’ta yaşanan şiddet olaylarını burada olumsuz gördüğümüzü, böylesi bir zeminde bir anayasa yapım sürecinin zorluklarının olabileceğinin altını çizdik bugün. Bizim en büyük temennimiz, ciddi bir yol temizliğinin yapılması, bir demokratik zeminin oluşturulması, en geniş yelpazedeki toplumsal bir mutabakatla Türkiye’deki bütün farklı halkları ve inançları eşit yurttaşlık hakkı temelinde, bütün haklarının Anayasal güvence altına alındığı bir zeminde bir anayasa yapım sürecinin açılması elbette bizler açısında önemli” sözlerini kaydetti.

Kurtulmuş, bugün DEM Parti’nin ardından Saadet Partisi ve İYİ Parti gruplarını ziyaret edecek. Ziyaretlerde yeni anayasa çalışmasına ilişkin usul ve esaslar ele alınacak.

İlk görüşme CHP ile yapılmıştı

Kurtulmuş, yeni anayasa için siyasi parti ziyaretlerine Salı günü CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile başlamıştı.

Ziyaretin ardından açıklama yapan Kurtulmuş, anayasa içeriğiyle ilgili konuşmadıklarını, usul konuştuklarını ve görüşmenin verimli geçtiğini söyledi.

“Partilerin anayasaları olmaz, anayasa teklifleri olur. Milletin anayasası olur. Hep birlikte bir yol bulacağız” diyen Kurtulmuş şöyle devam etmişti:

“Mayıs ayının sonuna kadar grubu bulunan siyasi partilerden bu işin usulüne ilişkin fikirlerini alacağız. Önümüzdeki sene Meclis açıldığında müzakere ortamı başlar ve sonraki dönemde sonuç alabileceğimizi düşünüyorum. Kararı Meclis verecektir. Bu süreçte yapıcı diyaloğumuzu bütün siyasi partilerimizle sürdüreceğiz.”

Özgür Özel ise “Biz 31 Mart seçimlerinden Türkiye’nin birinci partisi olarak çıkmış, sorumluluğun farkında olan bir partiyiz. Bugün Türkiye’nin çok farklı sorunları varken yeni anayasa toplumun ihtiyaçlarının neresindedir düşünmek lazım. Grubumuzla değerlendireceğiz” demişti.