Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

» Büyük Manşet » Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Para Politikaları Kurulu’nda alınan kararla faiz yüzde 45’ten yüzde 50’ye çekti.

Fatih Karahan Başkanlığı’nda ikinci kez toplanan Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu faiz kararını açıkladı.

Geçen ay yüzde 45 oranında sabit tutulan faiz bu ay yüzde 45’ten yüzde 50 seviyesine yükseltildi.

PPK’dan yapılan açıklamada “Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 45’ten yüzde 50 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir” dendi.

ARA KISA SÜRDÜ

Genel seçimlerin ardından AKP’nin ekonomi politikasında köklü değişiklik olmuştu. Seçimlerden sonra Merkez Bankası Başkanlığına Hafize Gaye Erkan atanmış Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine ise Mehmet Şimşek getirilmişti.

Ekonomi yönetiminde yüzlerin değişmesinin ardından AKP’nin ‘Nas’ politikasından vazgeçilmiş ve arka arkaya 8 toplantıda arka arkaya faiz artışları yapılmıştı.

Erkan ailesinin bankanın yönetimine müdahale ettiği iddialarının ardından görevinden istifa etmiş yerine Fatih Karahan atanmıştı. Karahan’ın başkanlığında yapılan ilk faiz toplantısında faiz 8 ayın ardından ilk kez sabit bırakıldı.

Şubat ayında ara verilen faiz artırımı serüveni dolar kurunda yaşanan anı yükseliş ve enflasyonun yeniden yükseliş trendine girmesiyle birlikte kısa sürdü ve faiz Mart ayında yüzde 50 seviyesine çekildi.

 

NAS İNADI TÜRK LİRASINI ERİTTİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Nas var Nas’ çıkışını yaptığında politika faizi yüzde 19’du.

Yüzde 19 faizin olduğu dönem dolar 7 lira bandından işlem görüyordu.

Erdoğan’ın “Bu kardeşiniz burada olduğu sürece faiz düşecek” “Nas neyi emrediyorsa onu yapacağız” sözlerinin ardından faiz hızla yüzde 8.5’e düşürüldü.

Yüzde 8.5’lik faiz döneminde dolar kuru rekor üstüne rekor kırdı.

ve 23 lira bandına kadar ulaştı.

Döviz kurlarının artışı enflasyonu tetikledi.

Yükselen enflasyon nedeniyle alım gücü düşen yurttaşlar pazarda markette en temel ürünlere dahi ulaşamaz hale geldi.

ENFLASYON TETİKLENDİ

Faiz indirimiyle birlikte Türk lirasındaki değer kaybı da hızlandı.

Türk lirasındaki değer kaybını durdurmak isteyen Merkez Bankası döviz satışı yaptı. Yapılan döviz satışlarının ardından erime biraz olsun frenlense de 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası bu politika da aynı ‘Nas’ gibi rafa kaldırıldı.

Baskılanan döviz kurları serbest bırakılınca hızla değer kazandı. Dövizin yükselmesi Türk lirasındaki erimeyi daha da hızlandırdı. Seçimlerden sonra faiz artırımı yoluna tekrar gelen Merkez Bankası arka arkaya 8 kez faiz yükseltti ancak eriyen Türk lirasına çare olamadı.

Merkez Bankası faizi Ocak 2024 toplantısında son kez yükselterek yüzde 45’e çekti.

Merkez Bankası’na yeni atanan Fatih Karahan ilk toplantısında faizi yüzde 45 olarak sabit bıraktı.

Dolar 31 lira seviyesinden işlem görüyor.

SEÇİMDEN SONRA 4 BİN 150 BAZ PUAN ARTTI

PPK, 2023’te haziran toplantısında 650 baz puan, temmuzda 250 baz puan, ağustosta 750 baz puan, eylül, ekim ve kasım toplantılarında ise 500’er baz puanlık artırım kararları almıştı.

Aralık ayında ise 250 baz puanlık artırıma gidilmişti. Seçimlerden sonra 8 toplantıda 3 bin 650 baz puanlık faiz artırımına gidilmişti.

Şubat ayında yapılan toplantıda faiz sabit tutulmuştu.

Mart ayında yapılan PPK toplantısı sonrası faiz yeniden artırıldı. 500 baz puan artırılan faiz yüzde 45’ten 50 seviyesine çekildi.

Genel seçimlerden sonra toplamda 4 bin 150 baz puan artış yaşandı.