Kobani Davası’nda kararlar açıklandı

» Büyük Manşet » Kobani Davası’nda kararlar açıklandı

Kobani Davası’nda Ahmet Türk 10 yıl, Selahattin Demirtaş 28 yıl 6 ay, Figen Yüksekdağ 30 yıl ceza aldı. Cezalar okunurken DEM Parti Meclis Genel Kurulu’nda protesto gerçekleştirdi.

Kobani Davası’nda Ahmet Türk 10 yıl, Alp Altınörs 18 yıl ve ayrıca suç işlemeye tahrik suçundan da 4 yıl 6 ay hapis cezalarına çarptırıldı. Ali Ürküt ise “devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma” suçundan 13 yıl 4 ay, ayrıca suç işlemeye tahrik suçundan da 3 yıl 9 ay hapis cezası aldı. Eski milletvekilleri Altan Tan, Ayhan Bilgen beraat etti.

Ayla Akat Ata’ya, ‘terör örgütü üyeliği’ suçlarından 9 yıl 9 ay ceza verildi. Akat’ın tutukluluk süresi göz önünde bulundurularak tahliyesine hükmedildi.

Aynur Aşan’a ‘örgüt üyeliği’nden 9 yıl hapis cezası ve tutukluğunun devamına karar verildi.

Aysel Tuğluk, hakkında beraat kararı verildi.

Ayşe Yağcı’ya ‘örgüt üyeliği’nden 9 yıl ceza verildi. Yağcı’nın tutukluluk süresi dikkate alınarak tahliye kararı verildi.

Berfin Özge Köse ve Bircan Yorulmaz’ın beraatine hükmedildi.

Bülent Parmaksız, ‘devletin birliğini bozma’ suçundan 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Can Memiş, hakkında beraat kararı verildi.

Cihan Erdal ve Dilek Yağcı’ya 16 yıl hapis cezas verildi.

Emine Ayna hakkında silahlı terör örgütü üyeliği suçundan 10 yıl hapis cezası verildi.

Emine Beyza Üstün hakkında “devletin birliğini ve ülkü bütünlüğü” suçlamasında beraat kararı verildi.

FİGEN YÜKSEKDAĞ’A 30 YIL 3 AY CEZA

Figen Yüksekdağ hakkında ‘devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozma’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilirken ceza 19 yıla düşürüldü. Tutukluluk halinin devamına karar verildi. Yüksekdağ, ‘tahrik’ suçunu basın yoluyla işlediği gerekçesiyle 4 yıl 6 ay, ‘kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılma’ sebebiyle 2 yıl ve ‘terör örgütü propagandası’ndan da 1 yıl 6 ay ceza aldı. Yüksekdağ’a Mehmet Tunç’un cenazesinde yaptığı bir başka konuşma sebebiyle 1 yıl 6 ay, seçim yasaklarına aykırı hareket etmekten 3 ay ceza verilirken, Van’da yaptığı bir konuşmadan da 1 yıl 6 ay ceza verildi. Böylece Yüksekdağ, toplam 30 yıl 3 ay hapis cezası aldı.

Gülfer Akkaya ve Gülser Yıldırım hakkında beraat kararı verildi.

KIŞANAK’A 12 YIL VE TAHLİYE

Gültan Kışanak, ‘örgüt üyeliğinden 12 yıl hapis cezası’ aldı. Kışanak’ın tutukluluk süresi göz önünde bulundurularak adli kontrol ile tahliyesine hükmedildi.

Günay Kubilay hakkında ‘devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma’ suçundan 16 yıl hapis cezası, suç işlemeye tahrikten 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

İbrahim Bilici’ye beraat kararı çıktı.

İsmail Şengül hakkında ‘devletin birliğini, ülkenin bütünlüğünü bozmaya yardım’ suçundan 16 yıl hapis cezası, ‘suç işlemeye tahrik’ten 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Mesut Bağcık ve Meryem Adıbelli’ye ‘örgüt üyeliği’nden 9 yıl hapis cezası aldı. Adli kontrol şartı ile tahliyelerine kararı verildi.

Nazmi Gür’e ise ‘devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozma’ suçundan 18 yıl, ‘suç işlemeye tahrik’ten 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Nedir Çakan, örgüt üyeliğinden 9 yıl hapis cezası aldı.

Pervin Oduncu’ya ‘devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozma’ suçundan 18 yıl, ‘suç işlemeye tahrik’ten 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

SELAHATTİN DEMİRTAŞ’A 28 YIL 6 AY CEZA

Selahattin Demirtaş’a ‘Devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmaya yardım suçundan’ ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi cezası 20 yıla indirildi. Tutukluluk halinin devamına karar verildi. Demirtaş hakkında ayrıca ‘suç işlemeye tahrik’ten 4 yıl 6 ay, 21 Mart 2016’da yaptığı konuşmadan 2 yıl 6 ay, 29 Şubat 2016’da Diyarbakır’da yaptığı konuşmada halkı kanunlara uymamaya tahrikten 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Demirtaş’a toplamda 28 yıl 6 ay ceza verildi.

DEM’DEN İLK TEPKİ

DEM Parti’den ilk tepki:

” Kobani Kumpas Davası’nda rehin tutulan arkadaşlarımıza verilen cezalar bizleri yıldıramaz. Demokratik siyasete darbe vuranlar şunu bilsin ki kumpaslarınızı çökerteceğiz, bizler kazanacağız, halklar kazanacak”

DEM’DEN MECLİS’TE PROTESTO AÇIKLAMASI

DEM Parti adına Meclis Genel Kurulu’nda söz alan Grup Başkanvekili Sezai Temelli kararları protesto etti. Temelli, “Bugün yargılanan arkadaşlarımız bu kara güne direnen arkadaşlarımızdır. Tıpkı İstiklal Mahkemeleri’ne direnildiği gibi…” dedi.

Ayrıntılar geliyor…

Halkların Demokratik Partisi(HDP)’nin eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın yanısıra HDP MYK üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutuklu toplam 108 kişinin yargılandığı Kobani Davası’nda bugün karar duruşması görülüyor.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNEMLİ

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşma öncesi Sincan Cezaevi İnfaz Kurumları Kampüsü çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Türkiye’nin pek çok şehrinden 300’e yakın avukatın ve yüzlerce vatandaşın izlemeye geldiği duruşmanın görüleceği Sincan Cezaevi önünde onlarca çevik kuvvet aracı, TOMA araçları, yüzlerce çevik kuvvet polisi ve özel harekat polisleri de konuşlandırılmış durumda.

Sincan Cezaevi etrafında yaklaşık bir buçuk kilometrelik güvenlik koridoru oluşturulurken, havadan da polis helikopteri devriye uçuşu yapıyor.

DEM VE CHP HEYETLERİ SİNCAN’DA

Öte yandan duruşma öncesi, bazı siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve davayı takip etmek isteyenler kampüs önünde toplandı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan ile CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ve beraberindeki CHP heyeti de Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ne geldi.

BAKIRHAN: “UMUYORUM BUGÜN TAHLİYELER GERÇEKLEŞİR”

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, mahkeme heyetinin bugün tarihi bir karar verebileceğini belirterek, dava dosyanın gizli tanıklarla zorlama, yorumlarla hazırlandığını öne sürdü. Bakırhan, “Dosyadaki boş delillerle tutuklu olan arkadaşlarımızın umuyorum bugün tahliyeleri gerçekleşir” diye konuştu.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları da Türkiye tarihi açısından oldukça önemli davanın karara bağlanacağını beklediklerini ifade ederek, “Kanun işlesin, yasalar işlesin ve Kobani kumpas davasıyla yargılanan bütün arkadaşlarımız beraat alsın.” dedi.

BAŞARIR: “HİÇBİR SİYASAL YAPIYA BAKMAYIN”

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır da uzun süredir görülen bu davada kararın, dosyadaki delillere göre verilmesi gerektiğini söyledi.

Adaletin yerine gelmesini beklediklerini ifade eden Başarır, “Dosyada sadece gizli bir tanık var ve o gizli tanığın ifadeleri savunma tarafından çürütülmüş durumda” değerlendirmesini yaptı.

Duruşmayı yöneten hakimlere de seslenen Başarır, “Bugün beklentimiz lütfen tüm ön yargılarınızdan arının, hiçbir siyasal yapıya bakmayın, vicdanınıza göre karar verin. Burada adalet bekliyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi grubu bu tip tüm davalara aynı hassasiyeti gösteriyor. Bugün de arkadaşlarımızla bu hassasiyetle davayı takip ediyoruz” diye konuştu.

DURUŞMA BAŞLADI

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma saat 10.00’da başladı. HDP’nin tutuklu bulunan önceki dönem eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile tutuklu sanıklar Gültan Kışanak, Ali Ürküt, Günay Kubilay, Nazmi Gür, Bülent Parmaksız, Sebahat Tuncel, Zeynep Karaman, Zeynep Ölbeci, Aynur Aşan, Ayşe Yağcı, Ayla Akat Ata, Dilek Yağlı, Pervin Oduncu, Meryem Adıbelli duruşmaya katılmadı.

38’ER KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENİYOR

Davada yargılananlar hakkında 29 ayrı suçlamayla 38’er kez “ağırlaştırılmış müebbet” hapis cezası isteniyor.

ARA KARAR VERİLDİ: ERTELEMEYE RET, TAHLİYELERE HÜKÜMLE KARAR VERİLECEK

Duruşmada avukat beyanlarının ardından Mahkeme Başkanı ara kararını açıklayarak avukatların erteleme ve ek süre talebini reddederek, tahliye taleplerinin ise hükümle birlikte değerlendirileceğini söyledi.

“HÜKMÜ AÇIKLAYACAĞIZ”

Salonda bulunan sanıklardan Alp Atınörs’ün “Bugün bir hüküm açıklayacak mısınız?” sorusu üzerine mahkeme başkanı, “Son sözleri aldıktan sonra hüküm açıklayacağız” dedi.

SANIKLAR KİMLER

Kobani davası kapsamında 18’i tutuklu olmak üzere toplam 108 kişi yargılanıyor.

Sanıklar arasında; Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel, Sırrı Süreyya Önder, Ayhan Bilgen, Ayla Akat Ata gibi siyasetçiler de yer alıyor.

Yargılananlar arasında ayrıca terörist Murat Karayılan ve terörist Cemil Bayık gibi bölücü terör örgütü PKK’nın yöneticileri ile terör örgütü PYD’nin liderlerinden Salih Müslim de bulunuyor.

Kaynak: Odatv.com