Kobani davasında kararın ardından Demirtaş’tan ilk açıklama

» Büyük Manşet » Kobani davasında kararın ardından Demirtaş’tan ilk açıklama

Kobai davasında Perşembe günü açıklanan kararla ilgili Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş yaptığı ilk açıklamada, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararı uygulansaydı bu dava beraatle sonuçlanmalıydı. Elbet bir gün, hepimizin beraat edeceğimizden kuşkum yok” dedi.

Edirne Cezaevinden avukatları aracılığıyla T24’ün sorularını yanıtlayan Demirtaş, 42 yıl cezanın tamamının konuşmalarından dolayı verildiğini ve bunların tamamının, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarında “ifade özgürlüğü kapsamında” olduğunun tespit edildiğini belirtti.

Demirtaş, “Yani Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararı uygulansaydı bu dava beraatle sonuçlanmalıydı.

Elbet bir gün, hepimizin beraat edeceğimizden kuşkum yok” dedi.

HDP eski Eş Genel Başkanı, Kobani davasında ağır cezalar verilen tüm siyasetçilerin “barış yanlısı” olduğunu söyledi ve “her zaman demokratik siyaseti” savunduklarını ifade etti.

Demirtaş, “Şu anda dışarıda siyaset yapan arkadaşlarımız gibi hepimizin temel hedefi silahsız, şiddetsiz çözümü sağlamaktır.

“Fakat Türkiye Cumhuriyeti devleti, Kürtlerin demokratik siyasette mücadele etmelerini ve bu yolla güçlenmelerini, dağa çıkıp silah almalarından daha tehlikeli görüyor.

Devlet, savaşı ve şiddeti her zaman siyasete tercih etti, bugün de bu anlayış değişmiş değil” diye ekledi.

Kamuoyunda “Kobani” veya “6-8 Ekim olayları” olarak bilinen, 2014 yılında yaşanan protesto ve şiddet olaylarıyla ilgili 18’i tutuklu olmak üzere toplam 108 kişinin yargılandığı davada Perşembe günü aralarında HDP’nin eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu isimlere ağır cezalar verilmişti.

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan bugün yaptığı açıklamada, “Kobani davası bizim için yeni bir mücadelenin kavşağıdır” ifadelerini kullandı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu sesi hep birlikte yükseltmezsek, itirazımızı birlikte ifade etmezsek; Gezi’den Kobani’ye, Can Atalay’dan Kavala’ya tüm eşitsizliklere ve adaletsizliklere karşı ortak ses çıkaramazsak korkarım bizi daha zor günler bekler.”

Ayşegül Doğan

DEM Parti Sözcüsü, “özgürlük ve demokrasi” talebini dile getirmek için ilk aşamada İstanbul, Diyarbakır ve Adana’da Cumartesi günü halk buluşmaları düzenleneceğini açıkladı:

“Hak, hukuk, adalet ihtiyacı duyan herkesi Adana’da, Diyarbakır’da ve İstanbul’da DEM Parti’nin yapacağı halk buluşmalarında sesini yükseltmeye ve bizimle birlikte olmaya davet ediyoruz.”

Doğan, bu buluşmaların devam edeceğini de belirtti.

Perşembe günü Türkiye genelinde 20’ye yakın il valilikleri tarafından alınan kararla, gösteri yürüyüşü, açık ve kapalı yer toplantıları ile her türlü protesto eylemleri 4 gün süreyle yasaklanmıştı.

Bu iller arasında Adana, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Mardin, Muş, Diyarbakır, Hakkari, İzmir, Kars, Siirt ve Tunceli yer alıyor.

ADALET BAKANI TUNÇ: İSTİNAF VE TEMYİZİ BEKLEYECEĞİZ

Cuma günü Ankara’da gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunun Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kobani davasının sanıklarının tahliyelerinin ne zaman gerçekleştirileceğiyle ilgili soruya, “O konuda tahliyeler şöyle; orada tahliye olacak olanlar var, mahkumiyetler var ve beraat edenler var…

Beraat eden sanıklarla ilgili olarak da bugün itibarıyla dün akşamdan beri tahliyeler de gerçekleşmiş oldu” diyerek yanıt verdi.

“Demokrasilerde şiddet çağrısına yer yoktur” diyen Tunç, bu konudaki ulusal ve uluslararası düzenlemelerin şiddeti ve şiddet çağrısını “reddettiğini” söyledi.

Tunç, “Dolayısıyla bu anlamda da bağımsız ve tarafsız yargımızın vermiş olduğu bir karar söz konusudur.

Bu karar ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu karardır, istinaf ve temyiz süreçleri vardır.

Bu süreçleri hep beraber bekleyeceğiz.” diye ekledi.

MECLİS’TE PROTESTO EDİLDİ: SIRRI SÜREYYA ÖNDER BİRLEŞİMİ KAPATTI

Dün kararın açıklanmaya başladığı saatlerde TBMM Genel Kurulu çalışmalarını sürdürüyordu. İlk kararlar gelmeye başladığında, CHP ve DEM Parti milletvekilleri kararı sıra kapaklarına vurarak protesto etti.

DEM Parti milletvekilleri, Demirtaş, Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu yargılanan siyasetçilerin fotoğraflarını kaldırarak, kararı protesto etti.

 

‘AK PARTİ’NİN İLERİDEKİ YARGILANMASININ ÖN İDDİANAMESİDİR’

Kararların açıklandığı sırada Genel Kurul’daki birleşimi Kobani davasından yargılanan DEM Partili TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder yönetiyordu.

Önder, görüşmeler sırasında yaşanan gerginlik nedeniyle bir AKP milletvekiline “Elini sallama bana, kime parmak sallıyorsun, otur yerine” diye tepki göstererek, birleşime ara verdi.

Verilen aradan sonra yeniden birleşimi açan Önder, “38 kez ağırlaştırılmış müebbet istemiyle yargılanıyorum.

Hakkımızdaki ferman yarım saat bir saat içinde açıklanmış olacak” dedi.

Kobani davasında verilen ağır hapis cezalarından üzüntü duyduğunu belirten Önder, “Olan memleketin barış ve birlikte yaşam umuduna yöneliktir.

AK Parti cenahı bunun farkına varmadı ama günbegün ortaya çıkan şeylerle görüyoruz.

Bu da AK Parti’nin ilerideki yargılanmasının ön iddianamesidir.

Zindandaki bütün arkadaşlarımı selamlıyorum” dedi.

Önder, Başkanlık Divanı oluşmadığı gerekçesiyle Salı gününe kadar Meclis’i kapattı.

Daha sonra Kobani davasından Önder hakkında beraat kararı açıklandı.