“İstanbul’un doğal ve ekolojik varlığı tehdit altında”

» Büyük Manşet » “İstanbul’un doğal ve ekolojik varlığı tehdit altında”

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gökce, sosyal medya hesabından İstanbul’un doğal ve ekolojik varlığının korunması ile ilgili bilgiler verdi.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, “İstanbul’un doğal ve ekolojik varlığı tehdit altında. İstanbul’un rant iştahı ve yapılaşma baskısı ile doğal ve ekolojik kaynaklarını kaybetmiş, insanların insana yakışan şekilde yaşayamadığı bir kente dönüşmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Gökce, sosyal medya hesabından şu mesajları paylaştı:

– İstanbul’un doğal ve ekolojik varlığı tehdit altında!

– Son 10 yılda 87 bin 445 ha doğal ve kırsal alan tahrip edildi. Toplam tahrip edilen alan 26 milyon ağacın kesiminden bile daha yüksek.

– Orman, tarım, mera alanları ve havza koruma kuşaklarının yaklaşık %20’si tahrip edilmiş durumda.

– İstanbul 2000 yılında 93 bin 560 hektar işlenen tarım alanına sahipken, 2019 yılında bu sayı yaklaşık yüzde 25 azalarak 71 bin 852 hektara düştü.

– 2005 – 2023 yılları arasında 5 bin 187 ha orman, 17 bin 149 hektar tarım, 41 ha mera, 280 ha mutlak, kısa ve orta mesafe havza koruma kuşaklarında yapılaşma nedeniyle tahribat gerçekleşti.

– Bugün İstanbul’un yüzde 70’i yani 375 bin 735 ha doğal ve kırsal alan yok olma tehdidi altında.

İstanbul bir gelecek savaşı içerisinde. Dünyada iklim krizinden en çok etkilenen 10 büyük şehir arasında.

2019 yılında Başkanımız Sn.Ekrem İmamoğlu’nun göreve gelmesinden sonra adeta bir seferberlik ilan ettik. Karşı karşıya olduğumuz tehditlere karşı İPA ve Bimtaş ortaklığında İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı olarak, çağdaş, akılcı, rant değil insan merkezli, İstanbul’un ekolojik, tarihi ve kültürel varlığını korumaya yönelik çözümler gerçekleştirdik.

Bugün açıkladığımız Koru İstanbul çalışmasıyla İstanbul Vizyon 2050 strateji Belgesi kapsamında İstanbul’un doğal ve kırsal alanlarında tahribatın durdurulması, rehabilitasyonun sağlanması ve İstanbul’un korunması kapsamında güçlü bir adım atıyoruz.

Temel hedefimiz doğal alanlarda sahip olunan kaynaklar ve biyoçeşitliliği korumak, kırsal kalkınmayı gerçekleştirmek, İstanbul’un doğal ve kırsal alanlarını iyileştirmek, tahrip edilmiş alanları rehabilite ederek kazandırmak, sürdürülebilir doğal ve kırsal alan yönetim modeli oluşturmaktır.

66 eylem, 6 proje paketi ve 50 projeden oluşan eylem planımıza https://koru.istanbul internet sitemizden ulaşabilirsiniz.

İstanbul’un rant iştahı ve yapılaşma baskısı ile doğal ve ekolojik kaynaklarını kaybetmiş, insanların insana yakışan şekilde yaşayamadığı bir kente dönüşmesine izin vermeyeceğiz.

16 milyon İstanbullu el ele vereceğiz, dünyanın en güzel şehrini hep birlikte koruyacak, geleceğe taşıyacağız.