İstanbul konut fiyatlarında Barcelona’yı solladı…

» Genel » İstanbul konut fiyatlarında Barcelona’yı solladı…

İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Dr. Buğra Gökce, İstanbul’daki satılık konut fiyatlarıyla ilgili yeni veriler  paylaştı.

İstanbul’da Beykoz, Sarıyer, Beşiktaş’taki ortalama satılık konut fiyatları Barcelona’nın tüm bölgelerinden daha pahalı hale geldi. İPA Başkanı Buğra Gökce, İstanbul’da 2018-2024 döneminde ortalama satılık konut bedelinin yüzde 888, kira bedelinin yüzde 1025 arttığını duyurdu.

Gökce’nin verilerine göre Beykoz, Sarıyer, Beşiktaş, Kadıköy, Şile ve Bakırköy’deki ortalama satılık konut fiyatları Barcelona’da bir bölge hariç, tüm bölgelerden daha pahalı. Bakırköy’de ortalama satılık konut fiyatı 10 milyon 300 bin iken aynı fiyata Barcelona Valles Oriental bölgesinde ev almak mümkün. Beşiktaş’ta ortalama konut fiyatı 15 milyon TL iken Barcelona’nın Moianes bölgesinde ev fiyatı 13 milyon TL civarında.

 

İstanbul konut fiyatlarında Barcelona'yı solladı...

KİRALAR DA DAHA PAHALI

Konut kiralarıyla ilgili olarak değerlendirme yapan Gökce, “Eyüpsultan’da ortalama konut kirası 25 bin 513 lira düzeyindeyken Barcelona’nın Anoia, Bages ve Moianes bölgelerinde bu fiyata ev kiralamak mümkün. İstanbul genelinde ortalama kira bedeli 22 bin 535 liraya çıkarken,  2018 – 2024 döneminde ortalama satılık konut bedelinin yüzde 888, kira bedelinin yüzde 1025 arttığını paylaştı.

Rakamların uygulanan politikaların bir sonucu olduğunu belirten Gökce, “Türkiye’de konut piyasası dengesini kaybederken, vatandaşlarımız da uygun fiyatlı güvenli konut bulmakta zorlanıyor” dedi.

İstanbul konut fiyatlarında Barcelona'yı solladı...

Gökce, çözüm olarak şunları paylaştı.” Sosyal yardımlı sosyal konut, sosyal kiralık konut, mülk sosyal konut ve halk konut tipinde çeşitli seçeneklerle sosyal konut üretimi başlamalıdır. Sosyal konut üreten küçük, orta ve büyük üreticilere farklı vergi ve yükümlülükler getirilerek, özellikle küçük ve orta boy teşebbüslerin konut üretimi piyasasında sağlıklı bir şekilde yer alması sağlanmalıdır. Sosyal konut üreten ve inşaat malzemesi üretimi yapan teşebbüsler desteklenerek, yerli inşaat sanayisinin rekabet gücü arttırılmalıdır. Yabancılara vatandaşlık karşılığı konut satış uygulaması birçok dünya kentinde olduğu gibi konut piyasası dengeye oturana kadar askıya alınmalıdır.”