İsrail-Hamas savaşında 10’uncu gün!

» Büyük Manşet » İsrail-Hamas savaşında 10’uncu gün!

İsrail-Hamas savaşı 10. gününde. Karşılıklı saldırılarda 2 bin 670 Gazzeli, bin 300 İsrailli hayatını kaybetti. İsrail Başbakanı ve İsrail ordusu ‘kara harekatı’ sinyali verirken, İran’ın BM aracılığıyla ‘Müdahale ederiz’ mesajı verdiği belirtildi.

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Ekim sabahı İsrail’e “Aksa Tufanı” adıyla kapsamlı saldırı başlatmasının ardından, Filistinli gruplar ile İsrail arasındaki savaş 10.  gününde sürerken İsrail, Gazze’ye yönelik saldırılarının şiddetini artırıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail’in 8 Ekim’de, abluka altındaki Gazze’ye yönelik su, elektrik, gıda ve diğer temel hizmetleri kesme kararı almasının ardından yaşananlara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Gazze Şeridi boyunca suların tükenmesi nedeniyle 2 milyondan fazla kişinin risk altında olduğunu kaydeden Lazzarini, “Gazze’ye bir haftadır insani yardım malzemesi ulaştırılmasına izin verilmiyor. Bu artık ölüm kalım meselesi haline geldi. 2 milyondan fazla kişiye su temin edilmesi için yakıtın Gazze’ye ulaştırılması gerekiyor” ifadesini kullandı.

Filistin Sağlık Bakanlığı İsrail’in saldırılarında, 2 bin 670 kişinin hayatını kaybettiğini, 8 bin 714 kişinin ise  yaralandığını duyurdu.

MAHMUD ABBAS: HAMAS FİLSİTİN HALKINI TEMSİL ETMİYOR

Filistin Devlet Başkanı Abbas, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının derhal durması ve acil insani yardım koridorlarının açılmasına izin verilmesi gerektiğini söyledi.

Filistin haber ajansı Wafa’nın haberine göre, Mahmud Abbas, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Abbas, “İsrail’in Gazze’ye saldırısı derhal durmalı. Filistinlilerin himaye edilmesi ve Gazze’ye insani yardım koridorlarının açılmasına izin verilmesi ve oradaki vatandaşlara su elektrik ve yakıt ulaştırılması gerekir.” dedi.

Gazze’den halkın zoraki göç ettirilmesine tümüyle karşı olan Abbas, bunun ikinci Nekbe olacağını vurguladı. Abbas, her iki taraftan da sivillerin öldürülmesine karşı olduğunu belirterek, her iki tarafa da tutuklu, esir ve sivillerin serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Şiddete karşı olduğunu tekrar ederek, Hamas’ın Filistin halkını temsil yetkisinde olmadığına işaret eden Abbas, “İşgali sonlandıracak olan, siyasi çözümün zorunluluğudur. Filistin halkının tek meşru temsilcisi, kararları, programları ve politikaları ile Filistin Kurtuluş Örgütü’dür. Başka bir örgütün politikaları değildir.” ifadelerini kullandı.

İŞTE DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER

09:05  GAZZE’NİN GÜNEYİNDE KISMİ ATEŞKES İDDİASI

ABD – İsrail – Mısır Gazze’nin güneyinde ateşkes için anlaşma sağladığı iddia edilmişti. İsrail kanadı söz konusu ateşkesi yalanladı.

06:39 | İSRAİL, VATİKAN’DAN HAMAS’I AÇIKÇA KINAMASINI İSTEDİ

İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “Vatikan’ın İsrail’in yaşadığı sıkıntılarla daha fazla ilgilenmesi bekleniyor. Dışişleri Bakanı Cohen, yapılan görüşmede, Gallagher’e İsrail’in Hamas saldırılarına karşı kendisini savunma hakkına sahip olduğunu söyledi.” ifadeleri yer aldı. Açıklamada, Cohen’in “Vatikan, İsrail vatandaşlarına yönelik katil terörü açık ve net bir şekilde kınamalıdır” dediği aktarıldı.

05:52 | GAZZE’DE HASTANELERİN 24 SAAT YETECEK KADAR YAKITI KALDI

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze Şeridi’nde tüm hastanelerdeki yakıt rezervlerinin sadece 24 saat içinde tükeneceği uyarısında bulundu.

05.51 | KOLOMBİYA İNSANİ YARDIM İÇİN DEVREYE GİRECEK

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, Gazze’ye insani yardım gönderme kararı aldıklarını belirtti.
Gazze’ye insani yardım yollayacaklarını ve destek için Mısır’la görüşeceklerini söyleyen Petro, Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna da olağanüstü toplantı çağrısında bulunarak, “Nihayet Avrupa Birliği (AB) İsrail’e uluslararası hukuku hatırlatıyor. Sivillere yönelik sistematik saldırı yasaktır. Soykırımlar yasaktır. Sağlık ve hastane personeli korunmalıdır. Yaşam için gereken asgari gereksinimler korunmalıdır “dedi.

Kaynak: TELE 1