İPA Başkanı Dr. Buğra Gökce: Mutfaktaki yangın büyüyor 

» Büyük Manşet » İPA Başkanı Dr. Buğra Gökce: Mutfaktaki yangın büyüyor 

İPA Başkanı Dr. Buğra Gökce, TÜİK’in enflasyon açıklamasının ardından paylaştığı grafikle Türkiye’deki gıda enflasyonunu gözler önüne serdi.

TÜİK Ağustos ayında enflasyonu yıllık yüzde 51,97, aylık yüzde 2,47 olarak açıklarken İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Dr. Buğra Gökce gıda enflasyonuna ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Gökce, “Gıda enflasyonu açısından OECD üyeleri arasında en kötü durumdaki ülkeyiz” dedi.

İPA Başkanı Dr. Buğra Gökce: Mutfaktaki yangın büyüyor 

İPA Başkanı Dr. Buğra Gökce

 

Gökce paylaşımında şu verileri paylaştı:

“Mutfakta yangın büyüyor: Gıda enflasyonu açısından OECD üyeleri arasında en kötü durumdaki ülkeyiz!

TÜİK verilerine göre Türkiye’de gıda enflasyonu yüzde 44,88 olarak açıklandı.

AB ülkelerinde gıda enflasyonu ortalama yüzde 1,6 olurken, Türkiye hariç OECD ülkelerinde gıda enflasyonu ortalama yüzde 1,9.

OECD ülkeleri arasında Türkiye’den sonra en yüksek gıda enflasyonu yüzde 7,7 ile Meksika’da. Türkiye ile Meksika arasında yaklaşık 6 kat fark var.

ASYA ÜLKELERİ ARASINDA DURUMU EN KÖTÜ ÜLKE
Türkiye’de 2017 Ocak ayında 339 olan gıda endeksi 2024 Ağustos ayında yaklaşık 10 kat artış göstererek 3.374’e çıktı. Aynı dönemde dünyada gıda endeksi 98’den sadece 120’ye ulaştı.

Tüm dünyada Türkiye gıda enflasyonunun en yüksek olduğu 4’üncü ülke. Filistin’de gıda enflasyonu yüzde 30,8 olurken, savaş halindeki Rusya’da 9,8, Ukrayna’da -0,1 olarak gerçekleşti.

Asya ülkeleri arasında Türkiye gıda enflasyonu bakımından en kötü durumdaki ülke. Pakistan’da gıda enflasyonu yüzde 2,4, komşumuz Azerbaycan’da -0,6, Gürcistan’da -0,2 olarak kaydedildi.

AFRİKA’DAKİ 45 ÜLKEDEN 43’ÜNDEN YÜKSEK
Türkiye’deki gıda enflasyonu 45 Afrika ülkesinin 43’ünden daha yüksek. Güney Sudan ve Zimbabve hariç Türkiye’ye en yakın gıda enflasyonu yüzde 41,9 ile Malavi’de bulunuyor.

Türkiye gıda enflasyonu bakımından Kuzey ve Güney Amerika’da Arjantin hariç bütün ülkeleri geride bıraktı. İç sıkıntıları devam eden ambargo altındaki Venezuela’da gıda enflasyonu yüzde 41,4 olurken, Kolombiya’da 5,2, Brezilya’da 4,1 oldu.

Son söz: Kamu yönetiminde yapılan hataların bedelini 85 milyon ödüyor. Eğitim öğretim dönemi açılırken, Türkiye’de her 5 çocuktan biri yeterli beslenemiyor. Yönetimde katılımcılık, şeffaflık, hukuka saygı, liyakat, akıl, bilim olursa sorunlar çözülüyor.”