Erdoğan’a ‘İsrail ile ticaret’ soruldu

» Büyük Manşet » Erdoğan’a ‘İsrail ile ticaret’ soruldu

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’da ortak açıklama yaptı. Erdoğan, DW muhabirinin ‘İsrail’le ticaret’ sorusuna “Artık o iş bitti” diye yanıt verdi.

Ankara’da temaslarını sürdüren Almanya Cumhurbaşkanı FrankWalter Steinmeier, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi törenle karşıladı. Karşılama sonrası baş başa görüşmeye geçen Erdoğan ve Steinmeier, heyetlerarası görüşmeye başkanlık etti.

İki lider daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

ERDOĞAN: HEMFİKİRİZ

Önce söz alan Erdoğan “İlişkilerimizi geliştirme konusunda hemfikiriz. Bugün görüşmelerimizde ülkelerimiz arasındaki çok boyutlu ilişkileri ikili olarak ele alma fırsatını bulduk. Turizm alanındaki iş birliğimiz de her geçen gün gelişmektedir. Her alanda yoğun ilişkilere sahibiz. Avrupa ile birlikte Almanya’da yükselen İslam düşmanı örgütlere ilişkin endişelerimiz giderek artıyor. PKK FETÖ başta olmak üzere insanlarımızın huzurunu kaçıran terör örgütleri ile mücadeleye de değindik. Terörle mücadele hususunda Alman makamlarından daha fazla destek beklediğimizi ifade ettim. Türkiye-AB ilişkileri de gündemimizde yer aldı. Almanya-Türkiye ikili ticaret hacmini 60 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz. Almanya ile savunma sanayiindeki kısıtlamaları gündemden çıkarmalıyız” ifadelerini kullandı.

‘İSRAİL-İRAN EN ÇARPICI ÖRNEĞİ’

Erdoğan “Gazze’deki zulümlerin son bulması çağrımızı tekrarladım. İsrail’in saldırıları devam ettiği müddetçe bölgesel küresel barışa yönelik tehditler arıyor. İsrail-İran arasındaki gerilim bunu en çarpıcı örneğidir. Bundan sonra da ateşkesin sağlanmasına yönelik çabalarımızı artırarak sürdüreceğiz” dedi.

STEINMEIER: 7 EKİM SALDIRISI OLMASAYDI BU SAVAŞ OLMAZDI

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ise şöyle konuştu: “Hemşehrilerinizi konukseverliğini son 3 günde birebir yaşadım. Gaziantep, Ankara’ya davetiniz için teşekkür ederim. Görüşmelerim son derece yararlı oldu. Dünyadaki hiçbir ülke ile Almanya’nın bu kadar dostane ve ailevi ilişkileri yoktur.

İnsani ilişkiler bağlarımızı özel kılıyor. İlişkilerimiz çok uzun bir geçmişe dayanıyor. Tarihi bağlarımız son derece güncel. Dün deprem bölgesini ziyaret ettim ve orada yeniden inşa çalışmalarının ne kadar takdire şayan olduğunu ifade ettim. Suriyeli göçmenler de bu depremlerin mağdurları oldular. Onlarla da konuştum. Almanya olarak depremzedeleri desteklemeye devam edeceğiz. İki ülke olarak birbirimiz için vazgeçilmeziz. Ortak çözümler bulmalıyız. Kıbrıs ve Ukrayna konusu da ele aldık. 7 Ekim saldırısı olmasaydı Ortadoğu’daki bu savaş olmazdı.”

‘DÖNER’Lİ SORU: İLİŞKİLER DEĞİL TARTIŞMALAR YÜZEYSEL

Açıklamaların ardından iki ülke tarafından ikişer gazeteciye soru hakkı verileceği ifade edildi. ‘Şu anda her iki ülkede de bir döner tartışması olduğuna’ atıfla sorulan soruya yanıt veren Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, “Aslında yüzeysel olduğunu düşünmüyorum ilişkilerin. Aslında bu ziyaretle ilgili tartışmaların yüzeysel olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. Erdoğan ise “Herhalde döner İstanbul’da bitirildi” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN’A ‘İSRAİL’LE TİCARET’ SORUSU: ARTIK O İŞ BİTTİ

DW muhabiri, Erdoğan’a “İsrail’e tepki gösteriyorsunuz ama yoğun ticari ilişkiniz var. Bu çelişkiyi nasıl yorumlarsınız” diye sordu. Erdoğan soruya şu yanıtı verdi:

“İsrail ile yoğun ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz. O iş bitti. Bunu da kısa zaman önce Dışişleri Bakanım açıkladı. Fakat şunu bilmenizi istiyorum; şu anda İsrail’in Gazze’ye yaptığı saldırılardaki ölüm sayısı ne yazık ki 45 bini buldu. Bu rakamı bir kenara koymamız söz konusu olamaz. Yaralılar 75 bini buldu. Bu yaralılar içerisinde durumu ağır olanların bir kısmını ülkemizde tedavileri devam ediyor. Tabii çocuk, kadın, yaşlı büyük bir burada maalesef ağır manzara var. Bu manzarayı Alman dostlarımızın görmesi lazım. Bu kadar Gazze-Filistin tamamiyle yerle yeksan olmuş, her taraf yıkılmış, böyle bir durumda. Kaldı ki, İsrail’le Gazze’nin silah, mühimmat, araç gereç bunlar zaten mukayese edilmez. Bunları görerek değerlendirmeyi yapmak lazım. Tüm Batı kimin yanında yer alıyor? İsrail’in yanında yer alıyor. İsrail’in acımasız saldırıları karşısında Gazze’nin böyle bir imkanı var mı? Yok. İmkansızlıklar içerisinde şu anda rehinelerin takası noktasında bir gayretin içerisindeyiz, bir mücadelenin içerisindeyiz. Temenni ederiz ki bu takasta başarılı oluruz.”

Kaynak: TELE1