Memur emeklileri, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine göre Temmuz ayında düşük maaş zammı alabilir. Nedeni ise memur emeklilerinin maaş zammı hesabının SSK ve Bağ-Kur emeklilerinden farklı olması.
TÜİK ocak, şubat, mart ve nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. Dört aylık enflasyon yüzde 18,72 olarak tespit edildi. Emekli ve memur zamları için mayıs ve haziran ayı enflasyonlarının açıklanması gerekiyor. Ancak Merkez Bankası’nın tahminlerine göre altı aylık enflasyonun yüzde 25 gelmesi bekleniyor.
2024-2025 yıllarını kapsayan mali ve sosyal hakların belirlendiği 7. Toplu Sözleşme’ye göre; memur maaşları ile memur emeklisinin aylıklarına 2024’ün ilk 6 ayında yüzde 15, ikinci 6 ayında yüzde 10 zam yapılacak. 2024’ün Ocak-Haziran dönemini kapsayan 6 aylık enflasyonun yüzde 10’u geçmesi halinde geçen tutar da enflasyon farkı olarak memur ve memur emeklilerine ödenecek.
ÖĞRETMEN, POLİS, HEMŞİRE MAAŞLARI KAÇ TL OLACAK?
Buna göre görevdeki memurlardan genel müdürün (1/4) maaşı temmuz ayında 89.156 liraya, şube müdürünün 48.628 liraya, öğretmenin (9/1) 40.905 liraya, polis memurunun (8/1) 52.855 liraya, hemşirenin (5/1) 47.331 liraya, profesörün (1/4) 86.166 liraya çıkacak.
İŞÇİ, BAĞ-KURLU VE TARIM EMEKLİSİ MAAŞLARI
SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise ise TÜİK enflasyon verilerine göre şimdiden yüzde 18,72’lik zammı hak etti. Merkez Bankası’nın yüzde 25’lik enflasyon tahmini baz alınırsa; işçi, Bağ-Kurlu ve tarım işçisi emeklileri Temmuz ayında aylıklarını yüzde 25 zamlı olarak alacak.
EMEKLİLER ARASINDA ZAM FARKI GİDERİLECEK Mİ?
Temmuz ayında maaşlarda yeni bir düzenleme yapılmazsa memur emeklilerinin maaş zamları, işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zammından düşük kalacak.
Hürriyet yazarı Noyan Doğan’ın tahminine göre; memur emeklilerinin maaş zamları da işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zamlarına eşitlenecek. Yani memur emeklileri de SSK ve Bağ-Kur emeklileri gibi yüzde 25 zam alacak. Bu da 5 puanlık bir iyileştirme anlamına geliyor.
KÖK MAAŞ SORUNSALI
Temmuz ayında yeni zamla birlikte işçi ve Bağ-Kur, tarım emeklilerinin kök maaşları da değişecek. 2024 Ocak ayında en düşük emekli aylığı 10 bin TL’ye çıkartılmıştı.
Eğer 10 bin lira olan en düşük emekli aylığı artırılmazsa, Temmuz ayındaki yüzde 25’lik zam kök maaşa uygulanacak ve buna rağmen maaş 10 bin liranın altında kalırsa en düşük aylık olan 10 bin TL olarak ödenecek.
Emekli maaşlarına ara zam gelecek mi?
Asgari ücrete ara zam yapılmayacağı Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan tarafından açıklandı ancak kulisler ve tartışmalar bitmedi. Kulis bilgilerine göre hükümetin en düşük emekliye 3 bin TL veya 4 bin TL seyyanen zam vermeyi planladığı ifade edildi.
Cumhuriyet’e konuşan SGK Başuzmanı İsa Karakaş bu konuda önemli kulis bilgileri aktardı. Karakaş’ın aktardığı kulis bilgisine göre, hükümetin en düşük emekli maaşına seyyanen zam planı var.
Karakaş’ın söylediğine göre asgari ücretin de açlık sınırının altında olması, yasaya ve anayayaya aykırı.
Hükümet çevresinden düşük maaş alan emeklilere seyyanen zam yapılması yönünde baskı olduğunu söyleyen Karakaş, kulis bilgilerine göre hükümetin 3 bin TL veya 4 bin TL seyyanen zam vermeyi planladığını ifade etti.
Asgari ücretin enflasyona karşı eriyen alım gücünü korumak ve sosyal adaleti sağlamak için temmuz ayında mutlaka güncellenmesi gerektiğini vurgulayan Karakaş şunları kaydetti:
“Asgari ücreti istediğiniz zaman artırabilirsiniz. Bunun için yasa çıkarmaya gerek yok. Yasal engel yok. Mesela 2001 yıllarının başında asgari ücreti 4 kez artırmışız. 1 yılda 4 kez, ondan sonra üç kez de artırmışız.
2016 yılına kadar hem Ocak hem Temmuz olmak üzere iki kez arttırmışız. Enflasyon düştükten sonra bir kez bir kez belirlemeye başlamışız. 2022 yılına geldiğimiz zaman yüksek enflasyonla birlikte tekrar iki defa artırmak zorunda kaldık.”
SGK Başuzmanı, asgari ücrete zam yapılmaması halinde çalışanların 6 aylık enflasyon farkı nedeniyle yüzde 25 oranında bir gelir kaybına uğrayacağını dile getirdi.
İsa Karakaş, en az yüzde 25 oranında bir güncelleme yapılması gerektiğini ve bunun sadece 8 milyon asgari ücret alan kişiyi değil, aynı zamanda asgari ücrete komşu ücret alan milyonlarca kişiyi de kapsayacağını vurguladı.
Emekliler temmuz ayında enflasyon oranında zam alacak.
SGK ve Bağ-Kur emeklileri ile memur ve memur emeklisi ocak ayı için yüzde 6,70, şubat ayı için yüzde 4,53, mart ayı için 3,16 ve nisan ayı için 3,18 enflasyon farkını şimdiden hak etmiş oldu.
Böylece 4 aylık enflasyon farkı yüzde 18,72 olarak belirlendi. 6 aylık enflasyon farkının belli olması için TÜİK’in mayıs ve haziran ayına ilişkin enflasyon verilerini açıklaması bekleniyor.
Fakat kök aylıkları 10 bin TL’nin altında olan işçi ve Bağ-Kur emeklileri, sıfır zam veya düşük zam alabilir. Bu durum, emeklilerin alım gücünde önemli bir düşüşe yol açabilir.