Çin, Ay’ın karanlık yüzünden örnekler getiren ilk ülke oldu

» Bilim & Teknoloji » Çin, Ay’ın karanlık yüzünden örnekler getiren ilk ülke oldu

Çin tarafından Ay’a gönderilen, Chang’e-6 isimli keşif aracı kaya ve toprak örnekleriyle dün Çin’in kuzeyine iniş yaptı.

Çin, Ay’ın az keşfedilmiş uzak tarafından kaya ve toprak örnekleriyle Dünya’ya dönerek bir ilke imza attı. Euronews Türkçe’nin haberine göre Çin’in keşif aracı ‘Çang’ı 6‘ topladığı örnekleri Çin’in kuzeyindeki İç Moğolistan bölgesindeki planlanan alana dün indi.

Çang’e-6, bugüne kadar Ay’ın karanlık yüzeyinden kayalık ve toprak örneği toplayan ilk keşif görevi oldu. Çinli bilim insanları, 2.5 milyon yıllık volkanik kaya ve diğer maddeleri içermesini bekledikleri örneklerin, Ay’ın iki yakasındaki coğrafi farklılıklarla ilgili soruları yanıtlayabileceğini umuyor.

Ay’ın uzak tarafı, dünyadan görülmeyen; yakın tarafıysa Dünya’dan görülen taraf olarak biliniyor. Uzak tarafta, yakın tarafta görülen nispeten düz genişliklerle karşın dağlar ve darbeli kraterleri olduğu biliniyor.

53 GÜN SÜREN YOLCULUK

3 Mayıs’ta Dünya’dan ayrılan Chang’e 6 isimli Ay sondasının yolculuğu 53 gün sürdü.

Çin Bilimler Akademisi’nde jeolog olan Zongyu Yue, akademi ile ortaklaşa yayınlanan Innovation Monday dergisine yaptığı açıklamada, örneklerin “Ay bilimi araştırmalarındaki en temel bilimsel sorulardan birine yanıt vermesi bekleniyor: iki taraf arasındaki farklılıklardan hangi jeolojik faaliyet sorumlu?” dedi.