CHP’li Karakoz’dan tarım arazileri yönetmeliğine sert tepki

» Büyük Manşet » CHP’li Karakoz’dan tarım arazileri yönetmeliğine sert tepki

CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın iki yıl boyunca işlenmeyen tarım arazilerinin kiralanmasını öngören yeni düzenlemesine karşı çıkarak, ‘Tarım arazilerinin boş kalmasının asıl nedeni AKP’nin plansız politikalarıdır’ dedi

CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın iki yıl üst üste işlenmeyen tarım arazilerinin başka kişilere kiralanmasının önünü açan düzenlemeye tepki göstererek, “Çiftçi tarlasını neden ekemiyor, neden üretimden vazgeçiyor diye kendi politikalarını sorgulayacakları yerde, çiftçinin tarım arazisine el koyup başkasına kiraya vermekle tehdit ediyorlar. Tarım arazilerinin boş kalmasının asıl sebebi AKP’nin yanlış ve plansız tarım politikalarıdır.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik 22 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tartışmalı kararına göre, hazinenin özel mülkiyetinde veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan tarım arazileri hariç olmak üzere mülkiyeti gerçek veya tüzel kişilere ait olup üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazileri Bakanlıkça sezonluk olarak kiraya verilecek.

“ÇİFTÇİYİ PERİŞAN ETTİĞİNİZ YETMEDİ, ŞİMDİ DE TARLASINI MI ELİNDEN ALACAKSINIZ?”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çıkardığı yönetmeliğe sert tepki gösteren Karakoz, “Üreticinin girdi maliyetleri katlanırken; gübresi, mazotu, ilacı her türlü masrafı artarken çiftçiyi yeterince desteklemeyen AKP hükümeti, şimdi de köylünün elindeki tarım arazilerine göz dikmiş durumda. Çiftçiyi bitirdiniz, perişan ettiniz yetmedi toprağına mı çökeceksiniz?” dedi.

“TARIM ARAZİLERİNİN BOŞ KALMASININ SEBEBİ AKP’NİN PLANSIZ VE YANLIŞ TARIM POLİTİKALARIDIR”

Evrim Karakoz Tarım ve Orman Bakanlığı’nın önce çiftçiyi ayakta tutacak ve üretime devam etmesini sağlayacak politikalar üretmesi gerektiğini ifade ederek, “22 yıllık AKP iktidarı plansız ve yanlış tarım politikalarıyla ülke tarımını bitme noktasına getirdi. Bugün üretici neyi ekerse, ne kadar kazanacağını bilmiyor. Tarım destekleri çok yetersiz. Mazotu, gübresi aldı başını gitti. Bu iktidar çiftçiyi ürettiği zaman zarar eder hale getirdi. Tarım arazileri boş kalıyorsa, iktidarın çiftçinin elinden tutmaması nedeniyle, üreticiyi yeterince desteklememesi nedeniyle boş kalıyor.” dedi.

CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz açıklamasının devamında şunları söyledi:

“YOKSUL ÇİFTÇİNİN TOPRAĞINDAN ZENGİNE RANT YARATMA ÇABASINDALAR”

“Bu uygulama her ne kadar ekilmeyen tarım arazilerini üretime kazandırmaya yönelik bir adımmış gibi görünüyor olsa da aslında açıkça ekonomik sıkıntılar nedeniyle yoksullaşan çiftçinin arazisine el koyup, büyük kartellere ve yandaşlara rant yaratmaya yönelik bir düzenlemedir. Bakanlık önce arazi sahibine tarlasını neden ekemediğini, üretimden neden vazgeçtiğini sormalıdır. Yeniden üretime döndürecek destek ve teşvikleri sağlamalıdır.”

“ÜRETİCİYİ YETERİNCE DESTEKLEYİN, BU DÜZENLEMEDEN VAZGEÇİN”

“İktidara çağrımızdır; önce tarım desteklerini üreticinin ihtiyacını karşılayacak seviyelere çıkarın. Çiftçiye vergisiz mazot verin, gübre desteği sağlayın. Elektrik ve su fiyatlarını düşürün. En önemlisi de tarımsal üretimi planlayın. Çiftçi ne ekerse ne kazanacağını önceden bilsin. Günü birlik kararlarla politika yürütmeyin. İşte o zaman tarım arazileri boş kalmaz. İşte o zaman tarımda ilerleme sağlanır. Tarım ve Orman Bakanlığı bu tartışmalı uygulamadan derhal vazgeçmelidir.”