BUPAR Başkanı Erdal Akaltun: Değişim, umut demektir

» Gündem » BUPAR Başkanı Erdal Akaltun: Değişim, umut demektir

CHP Kurultayı’nı Ege Saati TV’ye canlı yayında değerlendiren BUPAR Başkanı Erdal Akaltun, “Yeni bir şeye başlıyor olmak, heyecan yaratır” dedi.

Ankara Spor Salonu, Cumhuriyet Halk Partisi’nin 38. Olağan Kurultayı’na ev sahipliği yaptı.

Delegelerin oylarıyla Kemal Kılıçdaroğlu’nu mağlup eden Özgür Özel, CHP’nin 8. Genel başkanı oldu. BUPAR Başkanı Erdal Akaltun, kurultay sürecini Ege Saati TV’de yayımlanan ‘Kurultay Özel’ yayınında gazeteci Nurettin Sönmez’e değerlendirdi.

“SEÇMEN İKTİDAR OLAMAMAKTAN ÇOK YORULDU”

Cumhurbaşkanlığı seçiminin kaybedilmesinin parti tabanında oluşan hayal kırıklığının ardından değişimin zaruri bir ihtiyaç haline geldiğini belirten Akaltun, “CHP seçmeni bu kurultayda aslında umutlarını oylamış oldu. Delegelerin, Kemal Bey’e olan sevgilerinde saygılarında bir değişiklik söz konusu değil. Ancak bir değişiğimle iktidarı yakalamak istiyorlar. 1950’de çok partili siyasi hayata geçtikten sonra sol, hiçbir zaman tek başına iktidar olamadı. Devleti kuran parti, yani yetmiş dört yıldır iktidar olamıyor. Seçmen, iktidar olamamaktan oldukça yoruldu ve sıkıldı. Dolayısıyla bu kurultayda, iktidar olma yolculuğu acaba lider değiştirerek yapılabilir mi? sorusunun cevabını bulmaya çalışıldı. İlk oylamada çok başa baş bir oy ortaya çıkması, delegelerin kafalarının karışık olduğunu gösteriyordu. Ancak ikinci oylamada büyük bir çoğunluk değişimi denemek istediklerini göstermiş oldular. Delegenin bu talebi, belki de Özgür Bey’in söylemiş olduğu gibi, yola çıkarken kime oy vereceklerini; eşlerine, dostlarına, başkalarına sorarak gelsinler demişti. Belki de bu sorunun cevabı buraya yansıdı diyebiliriz” dedi.

Yerel seçim öncesi partide yaşanan değişimin sokağa olumlu yansıyacağını ifade eden Akaltun, şu ifadeleri kullandı:

“Değişim her zaman umut demektir. Yeni bir şeye başlıyor olmak, heyecan yaratır. Yeni bir ev, yeni bir araç, yeni bir arkadaş, yeni bir okul bile heyecan yaratır. Seçmen, 14 Mayıs’ta ve 28 Mayıs’ta yaşanan kaybetme duygusunu üzerinden atmak istiyor. Kurultay’da çıkan sonuç, beş ay sonra yapılacak olan yerel seçimlerdeki başarıyla daha iyi bir iktidar olma umudunu yeniden alevlenmesini sağlayacaktır. Değişimin olmaması durumunda, seçmenin sandığa küsme olasılığı söz konusuydu. Bu değişim bunun önüne geçerek, tabana pozitif bir etki edecektir”

“SEÇİM GÜNÜ YAPILACAK BİR İTTİFAK, BAŞARILI SONUÇ ELDE ETME ŞANSI DOĞURUR”

Cumhuriyet Halk Partisi’nde yaşanan genel başkan değişikliğinin, İYİ Parti ile olan ilişkileri yeniden güçlendirebilir mi sorununa da cevap veren BUPAR Araştırma Başkanı Erdal Akaltun, “İYİ Parti’nin bugün ittifak yapmadan seçime gideceğiz kararı, kendisi için doğru bir karar. Çünkü altılı masa sürecinde gereğinden fazla CHP’ye yaklaşmışlardı..Başka bir tabirle ifade etmek gerekirse, İYİ Parti CHP’lileşmeye başlamıştı. Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası İYİ Parti’nin CHP’ye yönelik eleştirileri CHP tabanını rahatsız ediyor. Aynı şekilde CHP’lilerin de İYİ Parti söylemleri onları rahatsız ediyordu. Her iki partinin de birbirine karşı değil iktidara karşı muhalefet yapması gerekiyor. Her iki parti iktidara karşı söylem geliştirirse, CHP kendi sol anlayışıyla, Sosyal Demokrat Parti anlayışıyla bir söylem geliştirirse AK Parti üzerinde bir etki yaratabilir. İYİ Parti de kendi sağ ve milliyetçi söyleminde bir söylem geliştirirse AK Parti’yi zayıflatma şansı olur. İkisi de ayrı ayrı büyürken seçim günü geldiğinde yapılacak olan bir ittifak, daha başarılı sonuç elde etme şansını doğurur” diyerek sözlerine son verdi.