Bu ülkede kadınlar öldürülüyor…

» Büyük Manşet » Bu ülkede kadınlar öldürülüyor…

Türkiye’de; 27 Şubat Salı günü 8, 2024’ün ilk iki ayında 64, son 10 yılda 3 bin 850 kadın öldürülerek hayattan kopartıldı.

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmasının ardından kadın cinayetlerinin ardı arkası kesilmedi. Ülkemizde kadın cinayetleri 10 yılda en az yüzde 25 artarken, son olarak Türkiye’de 27 Şubat 2024’te 7 kadın öldürüldü, 1 kadın ise yaşam savaşını kaybetti. İzmir, Bursa, Sakarya, Erzurum, Denizli ve İstanbul’da toplam 8 kadın, erkekler tarafından katledildi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun öldürülen kurduğu ‘Anıt Sayaç’ta yer alan verilere göre ise, son 10 yılda 3 bin 850 kadın öldürüldü. 2024 yılının henüz ikinci ayı tamamlanmamışken öldürülen kadın sayısı ise 67’ye ulaştı…

67 KADININ 11 TANESİ EGE’DE ÖLDÜRÜLDÜ !

İzmir’de; Behiye Ediz, Dilek Uzelli, Dilek Uzelli, Özlem Çankaya

Manisa’da; Ulviye Eskici, Özge Gülenyüz, Melike Akpınar

Aydın’da; Şule Tokel, Şule Karamercan, Semra Kocaman

Denizli’de Nasim Gol Karımı, 2024 yılının ilk aylarında öldürülerek yaşamdan kopartıldı.

“ÖLDÜRÜLEN YÜZLERCE KADININ HESABINI SORACAĞIZ”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, son 24 saatte öldürülen 8 kadın için yazılı basın açıklamasında bulundu.

Basın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

“Kadınlar aile içerisinde, ‘kutsal aile’nin getirdiği sonuçlarla öldürülüyor. Siyasi iktidar tarafından nafakanın, 6284’ün, medeni haklarımızın tartışmaya açıldığı her dakika kadınlar da öldürülmeye devam ediyor. Kadın cinayetlerinin durması için çözümlerimizi görmezden gelenler bu haberleri de görmezden gelmeye çalışıyor. Tüm toplum gerçek verilerin bir tesadüf olmadığını görüyor. Özgür yaşamak için mücadele ederken öldürülen yüzlerce kadının hesabını soracağız. Görevini yapmayan kamu görevlilerinin, kadın düşmanı politika yürütenlerin, kadınları 4 duvar arasına kapatmak isteyenlerin devrini kapatacağız”

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN YENİDEN İMZALANMASI İÇİN ÇALIMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

İzmir Barosu ise dur durak bilmeyen kadın cinayetlerin sona ermesi için, İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden imzalanması için çalışmaya devam ettiklerini duyurdu.

İzmir Barosu’ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Dün, 7 kadın; ayrıldığı ya da boşanma aşamasında olduğu eşleri(!) tarafından öldürüldü. Bir günde, ülkenin dört bir yanından 7 can, 7 kadın yitti. Bir günde, 7 kadın, erkekler tarafından vahşice katledildi… 

Bireyin en temel hakkı olan “yaşam hakkı”nı dahi sağlayamayan siyasi iradenin gündemi seçim iken, bizler bir gecede tek adamın keyfiliği ile çıkılan İstanbul Sözleşmesi’nin önemine bir kez daha vurgu yapmak zorunda kalıyoruz. Kadına yönelik şiddeti önlemede bütüncül politikalar geliştiremeyen siyasi irade, şiddeti soruşturma ve kovuşturmada da etkisiz kalınca katillerin cesaret bulduğunu bir kez daha haykırıyoruz.  

İzmir Barosu olarak kadına yönelik şiddetin son bulması, İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden imzalanması ve 6284 sayılı Kanun’un etkin biçimde uygulanmasını sağlamak üzere var gücümüzle çalışmaya devam edeceğimizi kamuoyuyla bir kez daha paylaşıyor; yitirdiğimiz kadınların anıları önünde saygıyla eğiliyoruz” denildi.