Başkan Batur, 4,5 yılın sunumu yaptı, yeniden adaylık sinyalleri verdi

» Büyük Manşet » Başkan Batur, 4,5 yılın sunumu yaptı, yeniden adaylık sinyalleri verdi

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, görev süresindeki faaliyetlerine ilişkin, dört buçuk yıllık hizmet dönemi değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi. Başkan Batur, “Konak’ta daha yapacak çok iş var” diyerek yeni dönemde de adaylığın sinyallerini verirken Genel Merkezi işaret etti.

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Kordon sahili bölgesinde deniz suyunun bina temellerine ulaştığını, bu durumun da büyük tehlike yarattığını söyledi.

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Kordon sahili şeridine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kordon sahilindeki binaların ortalama 50 senelik binalar olduğunu dile getiren Batur,

“Deniz suyunun binaların temellerine nüfuz ettiğini biliyoruz. Temellerde oksitlenmeler var, elle bile kırılabilir hale gelmiş durumdalar. Sağlam diye birbirimizi kandırmayalım” dedi.

Kentsel dönüşüme acil ihtiyaç olduğunu ifade eden Abdül Batur, K Bölgesi uygulamasının doğru olduğunu devam etmesi gerektiğini söyledi.

“Binasını yenilemek üzere bize müracaat eden apartman sakinlerine eksik inşaat veriyorduk, mevcut metrekaresinin ancak yüzde 60’ına kadar ruhsat verebiliyorduk, K Bölgesi uygulaması ile bu durum ortadan kalktı, ilk inşaat ruhsatı aldığı yıldaki inşaat hakkı kadar ruhsat verebiliyoruz, hak kaybı yaşanmamış oluyor. En büyük anlaşmalar bu yüzden yaşanıyordu” diye konuştu.

“Bu durumu çözmüş olmamıza rağmen bile odalar mahkemelere gidip, bizimle uğraştı. Bu sebeple 1,5 yıl kaybettik. Aynı katı, aynı inşaatı yapacak ama daha sağlıklı bir bina yapacak. Buna neden itiraz edilir. Artı bir imar hakkı da vermedik. Bunlara bile itiraz ediliyor.

Yaptığımız kentsel dönüşüm planında 1,5 senemizi kaybettik. Şehir Plancıları Odası mahkemeye müracaat etti, biz ise bir üst mahkemeden İzmir’e emsal olacak bir karar aldık. Şehir Plancıları Odası’na bu planla ilgili bilgilendirme, sunum da yaptık. Askıda da itiraz etmediler, daha sonra mahkemeye müracaatın son günü mahkemeye müracaat ettiler.

1,5 senemiz gitti, geri geliyor mu zaman..” şeklinde şikayetini dile getirdi.

Batur “Kentsel dönüşüm için parsel bazında karar yeter oranı olarak 3’te 2 muvafakat aranıyordu, şimdi bu oran salt çoğunluk olarak, yarıdan bir fazlası olarak düzenleniyor. Bu oran değişiyor. Bazı şeyler yapıyoruz. Bunu Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer ile paylaştıktan sonra kamuoyuyla da paylaşacağız” dedi.

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Konak’taki dört buçuk yıllık hizmet dönemini Swiss Otel’de düzenlenen basın toplantısında değerlendirdi.

Toplantıya ulusal ve yerel basının önde gelen isimleri, gazete, televizyon ve internet medyası temsilcileri ve köşe yazarları katıldı.

Toplantıda CHP Konak İlçe Başkanı Ozan Ali İlgazi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi de yer aldı.

Basın toplantısı, Başkan Batur’un Konak’ta 4 buçuk yıllık hizmet döneminde yaptığı çalışmaları, ilçeye kazandırdığı tesisler ile yapımı devam eden projeleri anlatan film gösterimiyle başladı.

Başkan Batur, film gösteriminin ardından basın mensuplarına Konak’taki dört buçuk yılını değerlendirdi.

Baskan-Batur-4.5-Yilini-Degerlendirdi

“Çalışmalarımızın yüzde 85’ini tamamladık”

Yerel seçimler öncesi verdikleri sözlerin yaklaşık yüzde 85’ini hayata geçirmenin gururunu yaşadığını vurgulayan Başkan Batur konuşmasında;

“2019 yılında “Birlikte Konak” diyerek çıktığımız hizmet yolculuğunda dayanışmayı büyüttük, kaynaklarımızı verimli kullanarak yatırımlarımızı çoğalttık. Konaklılar için en iyisini, en doğrusunu ve en güzelini gerçekleştirmeyi hedefledik.

Aldığımız görevin, üstlendiğimiz sorumluluğun bilinciyle işimize sımsıkı sarıldık. İhtiyacı olana el uzatan, derdi olanı dinleyen bir belediye olduk.

“Kente saygı, kentliye hizmet” inancıyla, 7’den 70’e tüm hemşehrilerimize ayrım yapmaksızın kucak açtık, açmaya devam ediyoruz.

Tüm ekiplerimizle yorulmadan, şikayet etmeden doğru işler üretmeyi sürdürüyor, Konak’ı geleceğe taşıyoruz.” dedi.

“17 Projenin açılışı yapıldı”

Bu süreçte söz verdikleri birçok yatırımı tamamladıklarını belirten Batur,

“Yerel seçimler öncesi verdiğimiz sözlerin yaklaşık yüzde 90’ını hayata geçirmenin gururunu yaşıyorum. Seçim beyannamemizde yazan konuların neredeyse tamamını gerçekleştirdik. Bu sürede yatırıma harcadığımız bütçe yaklaşık 300 milyon TL’yi buldu. Yeni yatırımlarla ilçemize değer katan yeni hizmet alanları yarattık, 17 projenin açılışını yaptık” diye konuştu.

Çok yakında yapımına başlayacakları projeler hakkında da bilgiler veren Başkan Batur,

“Bunların yanında Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezimizi, Güzelyalı Nazım Hikmet Kültür Merkezimizi, Eşrefpaşa Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi, nikah salonlarımızı ve beş butik müzemimizi yeniledik. Artık daha iyi koşullarda, Konak’a yakışır şekilde hizmet veriyorlar. dedi

“Konak’ın en büyük problemi kentsel dönüşüm, çarpık yapılaşma”

Seçildiği günden beri aklının fikrinin hep kentsel dönüşümde olduğunu ifade eden Abdül Batur,

“Konak’a geliş sebebimizin kentsel dönüşüm olduğunu vurguladım. Nasıl ki Narlıdere’de örnek bir kentsel dönüşüme imza attıysak, bir benzerini de Konak’ta gerçekleştireceğimizin sözünü verdik.   

Konak’ın 60 yıllık çarpık yapılaşma sorununu çözmek için kolları sıvadık. Bu sözümüzün sonuna kadar arkasındayım. Elbette kolay yürümüyor.  Ama biz tüm zorluklara rağmen bu dört buçuk yıllık süreçte çok ama çok önemli aşamalar kat ettik.

Konak halkının sesine kulak veren, bölgenin ihtiyaçlarını dikkate alan bir planlama çalışması yaptık. Konak’ta kentsel dönüşümün ilk adımı olan Gültepe’de parselasyon çalışmalarını etap etap tamamlıyoruz. İlk olarak 4. Bölgenin parselasyonu çıktı. Şimdi vatandaşlarımızla sözleşme imzalama sürecimiz başlıyor. 5. Bölgenin planları da 15 gün için de çıkacak. Burada da hızla yol alacağız.

Hedefimiz, 300 hektarlık alan içerisinde kalan 14 mahalleyi kapsayan dönüşümü uzlaşıyla tamamlamak. Vatandaşlarımızın içi rahat olsun. Belediye Başkanı Şehr-i Emindir. Belediyemize güvensinler, bizlere güvensinler” diye konuştu.

“En büyük gücümüz hoşgörümüz”

Halk huzurunu ve sağlığını önemsediklerinden bahseden Başkan Batur,

“Sağlık işleri müdürlüğümüz ile 12 bin 864 kişiye muayene hizmetinde bulunduk. 2 bin 90 kişiye evde sağlık hizmeti verdik. 4 bin 960 hemşehrimiz laboratuvar hizmetinden yararlandı.

Halkımızın huzurunu ve sağlığını önemsiyoruz. Dört buçuk yılda zabıta ekiplerimiz 100 bine yakın işyeri denetimi yaptı. Çevreye duyarlı bir belediyeyiz. Başlattığımız sıfır atık politikası ile e-atık, atık ilaç, atık pil ve atık yağ toplamada önemli başarılara imza atıyoruz.

Sokaklarda atık toplayan sokak emekçilerini tek bir çatı altında topladık. Apartman, işyerleri ve okullarımıza çöp ayrıştırma kumbaraları armağan ediyor, anlaşmalı geri dönüşüm firmamız aracılığıyla kâğıt, plastik, metal, cam ve kompozitleri yerinde topluyor, geri dönüştürüyoruz. 

Temizlik ekiplerimiz günde üç vardiya halinde çalışıyor. Günde 650 ton evsel atık topluyoruz.  Cadde ve sokaklarımızı aralıksız temizliyoruz. Konak’ta hedefimiz yeşil zengini bir ilçe olmak. Bu doğrultuda yeni parklar inşa ediyoruz. Mevcut yeşil alanlarımızı yenileyerek hemşehrilerimizin kullanımına sunuyoruz” dedi.

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Dört yılda 9 Yeni Park ve Yeşil Alan Kazandırdık”

“36 parkımızı baştan sona yenileyerek, daha güzel bir hale dönüştürdük. Mevcut tüm parklarımızın bakımlarını düzenli yapıyoruz. İzmir’in kalbiyiz diyoruz. Bu yüzden bu kalbe iyi bakmamız lazım. Ekiplerimiz gece gündüz çalışıyor. Sokaklarımızı, caddelerimizi sürekli yeniliyoruz.

Dört buçuk yıllık süreçte kullandığımız asfalt miktarı 65 bin Ton’u geçti. Toplam 190 bin metrekare alanı asfaltladık. Yaşamın 2 bin 500 yıldır kesintisiz aktığı Konak’ta kültürel zenginliklerimize sahip çıkıyoruz.”

“Konak’ta 3500’e yakın tescilli bina var” 

“Konak Belediyesi olarak kentsel dönüşüme olduğu kadar, bu tarihi yapıların yeniden ayağa kaldırılıp, kent yaşamına kazandırılması konusuna da büyük önem veriyoruz. Gücümüzün yettiğince restorasyonlar gerçekleştiriyoruz.

Yakında Halkapınar’da, Yaşar Üniversitesi’nin hemen yanındaki tarihi binanın ve Kemeraltı Çarşı’ndaki iki tarihi yapının daha restorasyonlarını bitirip,  hizmete açacağız.

“Her zaman emek en yüce değer dedik”

“Belediyemizde çalışan memur ve işçi arkadaşlarımızın en iyi şartlarda görev yapmasını istiyoruz. Sendikalarımızla yaptığımız toplu sözleşme görüşmelerimizi uzlaşıyla tamamladık. Çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik.

Göreve gediğimiz 2019 yılında toplam 2017 personelimiz bulunurken bugün itibariyle 1933 personele sahibiz. Dengeli bir istihdam politikası güdüyoruz. Kaynaklarımızı doğru kullanıyoruz. Kültür sanatın birleştirici gücü ile renkli organizasyonlar gerçekleştirdik.

Dört buçuk yılda 600’ün üzerinde kültür sanat etkinliğine imza attık. Bu etkinliklerde 200 bine yakın hemşehrimizi ağırladık. Kaybolmaya yüz tutmuş açık hava sineması geleneğini hizmete açtığımız Sanathane Açık Hava Sineması ve Gösteri Sanatları Merkezimizde yaşatmaya başladık.

Gelenekselleşen festivallerimiz, yarışmalarımız ve anmalarımızla Konak’ta coşkuyu hep diri tutuyoruz. İnsanları yaşarken de onurlandırmanın kıymetli olduğu inancıyla vefaya önem veriyoruz. Bu nedenle kentimize hizmet etmiş, emek vermiş, güzel işler üretmiş değerlerimizin de adlarını ilçemizde yaşatıyoruz.”

“Yaptığımız iş birliklerimiz sonucu hayata geçirdiğimiz 13 ulusal ve uluslararası projeyle ödüller aldık”

“Avrupa Şeref Bayrağı, Avrupa Diplomasi Ödülü olmak üzere 10’un üzerinde ödüle layık görüldük. Dört buçuk yılda ulusal ve uluslararası 12 projeden toplam 27 milyon TL tutarında hibe kazandık.

Bunlardan Konak İş Eğitim Merkezi Projemize ayrı önem veriyoruz. 314 bin Euro bütçesi olan projemizde 60 gencimize CNC (torna tezgahı) programcılığı ve operatörlüğü eğitimi verilecek. Gençler mesleki eğitimlerin yanı sıra kişisel gelişim ve girişimcilik eğitimleri de alacak.

Eğitimi başarıyla tamamlayan gençler  farklı sanayi firmalarında işe başlayacak. Kursiyerlere her gün 10 euro harçlık verilecek ve sigortaları yapılacak. Bu projemizi burada sizin vasıtanızla bir kez daha duyurmuş olalım. Başvurular sürüyor” 

“Krediye ulaşmak zor”

Belediyenin bütçesinin 2 milyar 995 milyon lira olduğunu söyleyen Başkan Batur Cumhuriyet Halk Partili Belediyelerin bütçe konusunda oldukça zorlandığını belirtti.

Batur ¨Kredibilitesi yüksek bir belediyeyiz ama krediye ulaşmak çok zor. Elimizde kaynaklarla bu işleri yapmaya çalışıyoruz.

Bundan sonraki süreç belediyeler için çok daha zor görünüyor ama elimizden geleni yapmaya çalışacağız¨ ifadelerini kullandı.

Baskan-Batur-4.5-Yilini-Degerlendirdi

Abdül Batur sunumunun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı

“İkinci dönem için söz genel merkezde”

Konak’ta ikinci dönem adaylığı konusunda CHP Genel Merkezi tarafından onay alınıp alınmadığı sorusunu da yanıtlayan Batur,

“CHP’nin tüzük ve yönetmeliklerine göre adaylık süreçleri belli bir takvime göre yürür ve partimizin organları Merkez Yürütme Kurulu ve partimizin kesin kararlarının çıktığı Parti Meclisinden adaylıklar onaylanır.

Şu an bir kurultay süreci yaşanıyor, adaylıklar ileride değerlendirilir. Biz yeniden aday mısınız sorularına kamuoyuna cevaplar veriyoruz sorulunca bu süreçte sadece kendi temennimizi söylüyor ve değerlendirileceğini söylüyoruz ama bunun cevabını genel başkanımızın başında olduğu MYK ve Parti Meclisimiz verir.

İkinci dönemin takdirini yapacak olan kurullarımız var; takdir ederlerse devam ederiz etmezlerse devam etmeyiz¨ açıklamalarında bulundu.

“Kılıçdaroğlu’nun yanındayım”

Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel’in genel başkanlık için yarışması beklenen CHP Kurultayı hakkında görüşlerinin sorulması üzerine Başkan Batur,

Siyasi olarak partimizde bazı gelişmeler var, demokratik bir yarış oluyor. Özgür Özel de partimizin öz evlatlarından biridir. Grup Başkan Vekilliği görevi sürecini layığıyla yürüten bir arkadaşımız.

Ben baştan beri Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanında olduğumu her defasında ifade ettim. Siyasette ahde vefa olacak. Özgür Özel de çok kıymetli bir arkadaşımdır ama beni bu konuma getiren bir anlayışa bir kişiye karşı çıkmam doğru olur mu… Ben ahde vefalıyım. Bir kişi de kalsa genel başkanımızın yanındayım” açıklamalarında bulundu.

“Konak’ta sıkıntı olmaz”

Başkan Batur, İYİ Parti’nin yerel seçimlerde aday çıkarma kararı üzerine Konak’ta seçimi kazanma yönünde endişesi olup olmadığına dair soruyu da şöyle yanıtladı:

“Yerel seçimlerde aday ön plana çıkar, yapılan işler ön plana çıkar. Konak’ta herhangi bir sıkıntı yaşamayız, 2019’daki oy oranımızın üstünde bir oy alırız.”

“Bu takvimde erken açıklanmaz”

Adayların erken açıklanması gerektiği yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Başkan Batur,

“Seçimlerden sonra doğruyu söylemek gerekirse özellikle CHP seçmeninde partimize kırgınlık, küskünlük var.

Bunu farklı yorumlarsak kendimizi kandırırız. Yerel seçimde bu bağı yeniden kuvvetlendirecek, küslerin barışmasını sağlayacak ortamın bir an önce hayata geçirilmesi gerekir. Adaylar, meclis üyeleri açıklanıp alana çıkarak vatandaşla görüşerek yeniden bir bağ kurulması açısından erken açıklanmasında fayda var.

Ama bu takvimde hayata geçebileceğini düşünmüyorum. Tüzük kurultayı bitmeden bu sürecin başlayacağını tahmin etmiyorum” diye konuştu.

“Daha yapacak çok işimiz var”

Batur, yaklaşan yerel seçim öncesi kurultay süreci devam ederken adaylık açıklaması gibi bir durumun henüz olmayacağını belirterek, bir dönem daha aday olacağının sinyallerini icraatlarına devam etme isteğiyle verdi.

Daha yapacak çok işi olduğuna inanan birinin de hizmet etmeyi sürdürmeyi istemesi son derece doğaldır” söyleriyle devam ettiği konuşmasında, “Konak Belediye Başkanı olarak, kentimiz için elimizden ne geliyorsa tüm imkanlarımızı zorlayarak hizmetlerimizi sürdürüyoruz.

Daha yapacağımız çok iş var. Bu kent için çalışmak, emek harcamak, bir şeyleri hayata geçirmek benim için her zaman, her şeyin önünde geldi. Tecrübelerimi hizmetlere aktararak, mesleğimin getirmiş olduğu avantajları kullanarak yeni eserleri hayata geçirmek en büyük mutluluk kaynağım oldu.

Bir belediye başkanı olarak görev yaptığım sürede hemşehrilerimin dertleriyle dertlenmek, mutluluklarına sevinmek, kötü günlerinde yanında olmak, iyi günlerinde sevinçlerini paylaşmak benim için bir yaşam tarzına dönüştü. 

Konak’a, İzmir’e ve İzmirliye hizmet etmek benim için en büyük şereftir. Daha yapacak çok işi olduğuna inanan birinin de hizmet etmeyi sürdürmeyi istemesi son derece doğaldır” dedi.