CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, “Yanlışlardan süratle dönülmelidir. 15 Temmuz öncesi ve sonrası dönemde yaşananlardan alınan dersler çerçevesinde Askeri Sağlık, Yargı ve Eğitim sistemleri günün ihtiyaçlarını karşılayacak ve hiçbir yasadışı oluşumun sızmasına izin vermeyecek şekilde revize edilmelidir. Öncelik evlatlarımızın hayatına ve sağlığına kumanda ettiği için Askeri Sağlık Sistemi’ne verilmelidir. TSK milli gururumuz ve ülkece güvenliğimizin teminatıdır. TSK, her birimize aynı derecede lazımdır. Siyasi ihtiraslara bu kutsal ocağı kurban etmeyelim. Yoksa tarih sorumluluk makamlarında oturanları affetmez” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi Milli Savunma Bakanlığından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu’nun yazılı basın açıklaması şöyle:
1- Son hain terör saldırıları öncesinde ve sonrasında yaşananlar, hain FETÖ darbe girişimi gerekçe gösterilerek ve askeri vesayeti yok etme adına TSK’de yapılan yapısal değişikliklerin olumsuz etkilerinin tekrar tartışılması gerekliliğini ortaya koymuştur.
2- Bugün itibariyle, TSK’de görev yapan muvazzaf veya emekli askerlerin de inandığına emin olduğum bir sonuç ortaya çıkmıştır. Bu da çok net ve açık olarak; neticesinde 7 yıllık sözde yapısal reform süreci sonunda, TSK’de herhangi bir iyileşme olmadığı gibi kötüye gidiş devam etmişti.
3- Artık bir durum tespiti ve geriye dönük değerlendirmeler yapılarak, düzeltici tedbirlerin alınması zorunlu hale gelmiştir.
4- 15 Temmuz sonrası aslında darbe teşebbüsü ile doğrudan ilgisi olmamasına rağmen yapılan değişiklikler ile, Askeri Sağlık Sistemi ve Askeri Yargı Sistemi kapatılmış, Askeri Eğitim Sistemi sil baştan yeniden düzenlenmiştir.
5- Bu değişikliklerin özellikle terörle mücadeleye dolaylı ve doğrudan etkileri kısaca incelendiğinde;
- Onlarca yıllara dayanan kurumsal bilgi birikimi, insan gücü, tecrübesi, silah arkadaşlığı, harekât sahasındaki uzmanlık, sağlık personeli – muharip bağı ve kurum kültürü Askeri Sağlık Sistemi’nin kaldırılması ile bir anda yok edilmiştir.
Bu zafiyet, geçici olarak görevlendirilen ve harekât tecrübesi olmayan sağlık personeli ile giderilmek zorunda kalınmıştır.
En önemlisi, harekât sahasında görev yapan askerin, sahadaki sağlık personeline ve acil durumda sevk edileceği sivil hastaneye güveni, maalesef askeri sağlık personeli ve asker hastanelerin var olduğu dönemdekine nazaran azalmıştır.
- Dünyada asker sayısı 200 binin üzerinde olan büyük ölçekli orduların en azından askeri soruşturma sistemi olmayanı yoktur. Örneğin; bölge devletlerinden Rusya, Azerbaycan, Bulgaristan, Ukrayna’da, ABD, Çin, Güney Kore, Almanya ve Fransa’da askeri yargı sistemi mevcuttur.
Ayrıca tüm büyük ordularda soruşturma aşamasında askerlik görevinin gerekleri ve askeri harekatlar konusuna hakim, askerlikte yaşanabilecek disiplin zafiyetlerine karşı etkin caydırıcılık sağlayabilecek askeri savcılar görev almaktadır.
Bazı devletlerde savcılık, bazılarında ilk derece mahkemesi bazılarında ise yüksek yargı düzeyinde temyiz mahkeme daireleri bulunmaktadır. Ancak askerlikle ilgili suçlarda, Türkiye haricinde adli sürecin tamamen sivil yargıya bırakıldığı başka bir devlet yoktur.
- Askeri Yargı Sistemi’nin tamamen ortadan kaldırılması, disiplini bozma eğilimine sahip bazı askeri personel için caydırıcılığı da ortadan kaldırmıştır. Bunun neticesinde, özellikle harekât sahasında disiplinin tesisinde, askerimizin hayatına mal olabilecek zafiyetler yaşanmaktadır. Özellikle bazı kendini bilmez askeri personel tarafından yapılan sosyal medya paylaşımları harekât emniyetini ve sahada görev yapan birliklerin, bu birliklerdeki askeri personelin bekasını tehlikeye düşürmektedir. Bu konu hala çözülememiş ve disiplinin tesisinde önemli bir faktör olan kurallara uyum yönünde bir caydırıcılık sağlanamamıştır.
- Askeri Eğitim Sistemi’nin değiştirilmesi; Harp Okulları’nın, Harp Enstitüleri’nin ve Astsubay Meslek Yüksek Okulları’nın ilgili kuvvet komutanlıkları ile bağlantısı fiilen etkileşim anlamında da koparılmış, 150 yılı aşan geçmişi olan Askeri Liseler 15 Temmuz bahanesiyle kapatılmış ve bir daha açılmamıştır. 15 Temmuz’un faturası adeta askeri liselere kesilmiştir.
TSK’nin insan kaynağını yetiştiren askeri okulların idareci ve eğitici personelinin, kuvvet komutanlıklarının istediği asker niteliği hakkında karar vermesi, yorum ve hatta değerlendirme yapması imkânı ortadan kalkmıştır.
Askerlik mesleğinin ihtiyaçlarını anlamaktan ve yorumlamaktan uzak sivil öğretim elemanları eliyle askeri öğrenciler askeri bir hayatın gereklerine göre eğitim almaları yerine sivil meslekler içinpersonel yetiştirilir hale gelinmiştir.
Askeri okullarda, asker öğretim elemanı sayısı, sivil öğretim elemanı sayısından çok daha azdır. Askeri öğrenciler askerliği, askerlikten bihaber sivillerden öğreneceği düşünülüyorsa, düpe düz büyük bir yanlış yapılmaktadır.
Askeri Öğrencilere, öğretim safhasında rol model komutan ve subaylar aracılığı ile kazandırılması gereken; meslek aşkı, silah arkadaşlığı, birlik beraberlik ve kuruma aidiyet duygusu ile en önemlisi muhariplik ruhu zafiyete uğramış, tesis edilememiştir.
Sonuç olarak; bu yanlışlardan süratle dönülmelidir. 15 Temmuz öncesi ve sonrası dönemde yaşananlardan alınan dersler çerçevesinde Askeri Sağlık, Yargı ve Eğitim sistemleri günün ihtiyaçlarını karşılayacak ve hiçbir yasadışı oluşumun sızmasına izin vermeyecek şekilde revize edilmelidir.
Öncelik evlatlarımızın hayatına ve sağlığına kumanda ettiği için Askeri Sağlık Sistemi’ne verilmelidir.
TSK milli gururumuz ve ülkece güvenliğimizin teminatıdır. TSK, her birimize aynı derecede lazımdır. Siyasi ihtiraslara bu kutsal ocağı kurban etmeyelim.
Yoksa tarih sorumluluk makamlarında oturanları affetmez.