Anayasa Mahkemesi, Taksim Meydanı’nın emekçiler için “sembolik” anlamı olduğunu belirterek, burada yapılacak 1 Mayıs kutlamalarının yasaklanmasının hak ihlali olduğunu bildirdi.
Anayasa Mahkemesi (AYM), 2014 ve 2015 yıllarında İstanbul Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarına yasaklanması ve kutlamak isteyen sendikalara polisin müdahale etmesi nedeniyle iki ayrı hak ihlali kararı verdi.
1 Mayıs 1977’deki kutlamalar sırasında 34 kişinin öldüğü Taksim’in işçiler açısından sembolik anlamı olduğunu belirten mahkeme, “Taksim Meydanı emekçilerin ortak hafızasıdır” dedi.
Anayasa Mahkemesinin iki ihlal kararı Resmi Gazete ‘de yayımlandı.
Karara göre, 2014 ve 2015 yıllarında DİSK ve KESK’in arasında bulunduğu sendikalar, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı Taksim Meydanı’nda kutlama kararı aldı.
Ancak her iki yılda da Taksim’e çıkmak isteyen sendikalara polis sert müdahalede bulundu ve gözaltılar yaşandı.
Dönemin DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, KESK Başkanı Lami Özgen, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, TTB Başkanı Bayazıt İlhan ve TTB üyesi Hüseyin Demirdizen, bunun üzerine her iki yasaklama kararına karşı AYM’ye başvurdu.
AYM’DEN TAKSİM’DE YASAĞI KALDIRAN KARAR
DW Türkçe ‘den Alican Uludağ’ın haberine göre Yüksek Mahkeme, 12 Ekim 2023’te yaptığı toplantıda başvurucuların toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine karar verdi.
Her başvurucuya 18’er bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmeden mahkeme, kararın bir örneğinin “benzer hak ihlallerinin önlenmesi amacıyla bilgi için” İstanbul Valiliğine, İstanbul Emniyet Müdürlüğüne ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine de karar verdi.