Arhavi’de HES ve taş ocağı protestosu yapıldı

» Genel » Arhavi’de HES ve taş ocağı protestosu yapıldı

Arhavi’deki Saka-1 ve Çamlıca Hidroelektrik Santrali projelerine ve taş ocaklarının doğaya verdikleri zarara karşı tepkiler devam ediyor. Bölge halkı ve çevre savunucuları, Çifteköprü bölgesinde eylem gerçekleştirdi.

Artvin’in Arhavi ilçesinde yöre halkı ve yaşam savunucuları HES’ler ve taş ocaklarına karşı eylem yaptı. Eylemde, bölgenin en önemli ağaç türü olan şimşir ağaçlarının kurumaya başladığı, su kaynaklarının yer değiştirdiği, ormanların tahrip edildiği dile getirildi. Bölgenin hassas koruma alanı ilan edilmesi istendi.

Artigercek.com’dan Atakan Aslıbay’ın haberine göre, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Borçka Belediye Başkanı CHP’li Ercan Orhan, CHP Arhavi İlçe Başkanı Sezer Çakmak, eski CHP Artvin Eski Milletvekili Yüksel Çorbacıoğlu eyleme katılanlar arasındaydı.

‘SU KAYNAKLARI YER DEĞİŞTİRDİ’

Çamlıca Doğa Koruma Platformu Sözcüsü Semra Bulum, doğa ve yaşam alanlarının yok edildiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Arhavi’de yapılan HES’ler ve taş ocaklarının bölgeye verdiği zarar zaman geçtikçe ortaya çıkmaya başladı. Bölgenin en önemli ağaç türü olarak gösterilen şimşir ağaçları kurumaya başladı. HES yolları uğruna doğamız dinamitlerle yok ediliyor. Su yatakları ve kaynak suları, patlatılan dinamitler yüzünden yer değiştirdi. Yol açmak uğruna ormanlarımız tahrip edildi. Tabiat ve kültür parçalanmaya devam ediyor. Yeni açılacak ihaleler ile doğamız için daha büyük tehlike çanları çalmaya devam edecek.”

‘DOĞA KATLİAMLARINA SON VERİN’

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan ise şöyle konuştu:

“Tabiatın, çevrenin ve tarihsel mirasımızın muhafızları olan yöre insanları çevrenin tahrip edilmesine, doğanın katledilmesine karşı tek ses oldular. Arhavi’den yükselen halkın sesine kulak verilerek ivedilikle bu doğa katliamlarına artık son verilmelidir. Yaşam alanlarımızdaki bu kıyım son bulana kadar mücadele edenlerin yanında olacağım.”

‘HASSAS KORUMA ALANI İLAN EDİLMELİ’

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Oğuz Kurtoğlu da şu çağrıyı yaptı:

“Dünyanın gözbebeği olan bir alan burası. Deniz, orman ve dağ eko sisteminin olduğu bir alan burası. Bu özel alanın özel bir yönetim biçimi olmalı. Yani Hassas koruma alanı olarak ilan edilmesi gereken bir alandayız. Ancak bir türlü burayı hassas koruma alanı ilan etmiyorlar çünkü ilan ederlerse bu katliamı yapanlar rant elde edemeyecek. Bu özel alanı korumak için mücadele etmeliyiz. Yarınlarımıza, geleceğimize miras bırakacağımız bu alan hassas koruma alanı olarak tescillendiğinde Arhavililer daha rahat bir nefes alacak.”