Akbelen’de öfke patlaması: Hepiniz utancınızla yaşayın

» Büyük Manşet » Akbelen’de öfke patlaması: Hepiniz utancınızla yaşayın

“Akbelen’deki ağaç kesimleri köylülerin nöbet tuttuğu birkaç dönümlük alana dayandı. Köylüler ve çevreciler alandan zorla çıkartılırken jandarmaya öfkelenen Necla Işık “Unutmayın bu yüzü, toprağı için sizin karşınıza dikilen bu üç kadını unutmayın. Hepiniz utancınızla yaşayın. Hepiniz katilsiniz, hepiniz alet oldunuz bunlara bugüne kadar. Bugün bizim başımıza gelen, yarın sizin köyünüzün başına gelecek” dedi.

Haber: Onur Ulutaş

Akbelen Ormanı’nda kömür madeni için ağaçların kesilmesine karşı çıkan köylüler ve doğa savunucularının nöbet tuttuğu alan zorla boşaltılıyor. Nöbetteki yurttaşların çadırları kaldırıldı. Alanda kalan çadır ve benzeri malzemelerin kamyona yüklenerek Orman Genel Müdürlüğü’ne teslim edileceği öğrenildi.

Muğla’nın Milas ilçesi Akbelen Ormanı’nda Limak Holding bünyesindeki  YK Enerji’nin kömür madenine karşı başlatılan nöbette bu sabah alana askerler girdi. Nöbet alanı askerler tarafından bariyerlerle kapatılırken, köylüler alanda kalan son ağaçların da kesileceğini söyledi.

Çadırlar ve pankartları söken askerler, yurttaşları nöbet alanının dışına çıkardı. Alana yerleştirilen sinyal kesicilerle yurttaşların iletişim kurmaları engellendiği ifade edildi.

İkizköy Çevre Komitesi’nden Necla Işık, “Henüz ağaç kesimi yok. Ancak oradaki çadırlar ve tüm eşyalar boşaltılıyor. Muhtemelen kesime de orayı boşalttıktan sonra bir an önce başlarlar. Kaymakamlığa gidiyoruz. Bu emri kimin verdiğini öğrenmeye çalışacağız. Gerekli hukuki girişimlerde bulunacağız. Tüm yaşam savunucularını buraya davet ediyoruz. Artık sondayız” ifadelerini kullandı

Müdahale sırasında alanda bulunan Bursa Su Kollektifi’nden Ahmet Tatar’ın gözaltına alındığı öğrenildi.

“TOPRAĞI İÇİN KARŞINIZA DİKİLEN BU ÜÇ KADINI UNUTMAYIN”

İkizköy sakinlerinden olan, kızı ve köylü kadınlarla verdiği mücadele ile direnişin simge isimlerinden biri haline gelen Necla Işık, müdahale sırasında gözyaşlarını tutamadı. İki yıldır nöbet tuttukları alandan kendilerini zorla dışarıya çıkaran jandarmaya öfkelenen Işık “Şurada toprağımızın derdindeyiz. Hepimiz için hepinizin çocukları için kaç senedir uğraştık. Doğayı korumak suç olmuş, şirketi korumak doğru olan. Unutmayın bu yüzü, toprağı için sizin karşınıza dikilen bu üç kadını unutmayın. Hepiniz utancınızla yaşayın. Hepiniz katilsiniz, hepiniz alet oldunuz bunlara bugüne kadar. Bugün bizim başımıza gelen, yarın sizin köyünüzün başına gelecek” dedi.

VALİLİK, ÖZEL MÜLKTEKİ ÇADIRLAR İZİNSİZ DİYE TAHLİYE KARARI ALMIŞ

Öte yandan aylardır asker koruması ve kurulan bariyerleri arkasında kesimlerin gerçekleştiği Akbelen’deki nöbet alanındaki ağaçların da kesileceği haberleri üzerine Muğla valiliğinden açıklama geldi.

Muğla Valiliği’nce yapılan açıklamada, “Kamuoyunda ağaç kesileceğine yönelik iddialar ve haberler gerçeğini yansıtmamakta olup, yapılan çalışmalar izinsiz olarak kurulan yapıların kaldırılması ve tahliyesine yöneliktir” denildi.

Muğla Valiliği’nce yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İlimiz Milas ilçesi Akbelen Mevkiinde,Orman Bölge Müdürlüğü’nün sorumluluğunda bulunan sahada ve özel mülkiyete konu olan arazide izinsiz olarak kurulan konteyner ve çadırlar,  6831 sayılı Orman Kanunu ve 775 sayılı Gecekondu Kanunu hükümleri çerçevesinde, özel mülkiyet sahibinin başvurusu üzerine Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve Milas Kaymakamlığı görevlileri tarafından güvenlik tedbirleri alınmak suretiyle kaldırılarak tahliye işlemleri gerçekleştirilmektedir.

Kamuoyunda ağaç kesileceğine yönelik iddialar ve haberler gerçeğini yansıtmamakta olup, yapılan çalışmalar izinsiz olarak kurulan yapıların kaldırılması ve tahliyesine yöneliktir. Ortaya atılan asılsız haber ve paylaşımlara itibar edilmemesi kamuoyuna saygıyla duyurulur.”