“AKP, CHP’nin oyunu azaltacak arayışlara girdi”

» Gündem » “AKP, CHP’nin oyunu azaltacak arayışlara girdi”

31 Mart’ seçimlerinin ardından partilerin içinde yeni bir tartışma sürecinin yaşanacağını belirten Erdal Akaltun, AK Parti’nin CHP’nin oyunu azaltacak arayışlarının içine girdiğini söyledi.

TELE1 ekranlarında Çarşamba akşamları Gazeteci Tuncay Mollaveisoğlu’nun hazırlayıp sunduğu Anında Manşet’e konuk olan kamuoyu araştırmacısı Erdal Akaltun, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

“İŞSİZLİK, PARTİLERİN GELECEĞİNİ ETKİLEYEN EN ÖNEMLİ UNSUR”

Gazeteci Tuncay Mollaveisoğlu’nun “1 Nisan’dan sonra süreci nasıl görüyorsunuz?” ve “erken seçim olur mu? sorularına yanıt veren BUPAR Araştırma Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Akaltun, Erken seçim tartışmaları için henüz erken olduğunu ifade ederek Türkiye’de işsizliğin siyasal partilerin geleceğini doğrudan etkilediğine belirterek, “Kısa zamanda erken seçim olma olasılığını görmüyorum. Sadece birçok iş dünyasının ifade ettiği gibi dövizde ciddi yükselme bekleniyor. Birçok sanayici arkadaşım, zarar ederek üretim yaptıklarını ifade ediyorlar. Eğer döviz yükselmezse dünya piyasasıyla rekabet etme şansları kalmayacağı için fabrikalarını kapatmak zorunda kalacaklarını söylüyorlar. Türkiye’de işsizlik siyasal partilerin geleceğini doğrudan etkileyen en önemli unsurdur. Bu nedenle fabrikalar kapandığı anda yani istihdam düştüğü anda, erken seçim ve büyük bir siyasal değişim gerçekleşebilir” dedi.

“CHP’NİN 2019’UN OY ORANLARINI YAKALAMASI MÜMKÜN DEĞİL”

CHP’nin başarı hikâyesinin oy oranıyla değerlendirilmeyeceğini ifade eden Akaltun, “2019 seçimleri, ittifakla gidilen bir seçimdi ve CHP’nin aynı oy oranını yakalaması mümkün değildir. Parti içinde yaşanacak tartışmalar, kazanılan ve kaybedilen belediyeler sonucunda gerçekleşecektir. İYİ Parti, bugün büründüğü rol ve birçok yerde çıkarmış olduğu adaylarla isteyerek veya istemeyerek bu sonucu doğurduğunu söyleyebiliriz.

Yine Dem Partisi’nin aynı yöntemle, biraz siyasal şantaj olarak da söyleyebiliriz. Rasim Ozan Kütahyalı’nın da söylediği gibi ‘Siz seçimi kaybettirirseniz birçok yer de, biz sizinle seçimden sonra masaya oturabiliriz’i ifade etmeye çalışıyorlar. Dolayısıyla AK Parti kendi oyunu artıramayınca, CHP’nin oyunu azaltacak arayışlarının içine girdiğini söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

“YENİDEN REFAH PARTİSİ, VARLIĞINI ORTAYA KOYMAYA ÇALIŞIYOR”

AK Parti içinde en önemli tartışma konusunun Yeniden Refah Partisi olacağını vurgulayan Akaltun, şunları söyledi:

“Şuanda siyasi partiler arasına en büyük heyecan Yeniden Refah Partisi’nde. Yeniden Refah Partisi bu süreçte ittifakın içerisindeymiş gibi durup, ittifakın dışında hareket ederek kendi varlığını ortaya koymaya çalışıyor. Bu nedenle Yeniden Refah Partisi, 1 Nisan’da yüzde 4’ü-5’i bulabilirse o zaman ismi konuşulan partiler arasına girecektir. Eskiden biz Yeniden Refah Partisi’ni araştırmalarda diğer şıkkı içerisinde değerlendirirdik. Artık Yeniden Refah Partisi’ni, partiler arasında saymaya başladık”