ABD’den İran ile 6 milyar dolarlık takas

» Gündem » ABD’den İran ile 6 milyar dolarlık takas

İran’da tutuklu 5 vatandaşına karşılık ABD, Tahran’ın yaptırımlar nedeniyle dondurulmuş 6 milyar dolarını serbest bıraktı. İran, para hesabına geçer geçmez Amerikalıları salıverdi. ABD de 5 İranlıyı serbest bırakacak.

ABD ile İran arasında haftalardır beklenen mahkum takası dün gerçekleşti. Anlaşma kapsamında ilk olarak Güney Kore’de tutulan, Tahran’a yönelik yaptırımlar çerçevesinde ‘dondurulmuş’ İran fonlarından 6 milyar dolar (yaklaşık 162 milyar TL), Katar’daki bankalara aktarıldı. Transferin onaylanmasının ardından İran’da cezaevinde bulunan dördü erkek, beş ABD vatandaşı, yine Katar’a ait bir uçakla Doha’ya taşındı. Öte yandan Washington yönetiminin yaptırımlarını deldikleri gerekçesiyle ABD’de cezaevinde tutulan beş İranlının da serbest bırakılacağı bildirildi.

İlk olarak 10 Ağustos’ta kamuoyuna duyurulan anlaşmanın, taraflar arasında derin anlaşmazlıklar devam etse de Washington-Tahran hattında büyük bir rahatsızlığı ortadan kaldıracağı belirtildi. Uzun süredir, Katar’ın arabuluculuğuyla sürdürülen görüşmelerin ardından varılan anlaşmanın başarılı bir şekilde tamamlanmasının, olası bir nükleer anlaşma için güven ortamının oluşmasına katkıda bulunabileceği kaydedildi.

Kaynak:Hürriyet